• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta jede jež? Insekti obavezni, uz voće, povrće i ponekog roze miša

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim u specijalno formulisanoj komercijalnoj hrani, mali bodljikavi ljubimac će uživati i u kuvanoj piletini i barenom jajetu, a neki vlasnici serviraju mu i konzervisanu mačiju hranu

  • 0
Ishrana kućnog ljubimca ježa Foto: Pixabay

Mali kućni ljubimci ježevi poznati su kao svaštojedi.

U divljini imaju raznovrsnu ishranu, a osnova su im insekti.

U zavisnosti od vrste, odnosno regije u kojoj živi, jelovnik ježa treba obogatiti jelovnik voćem i povrćem.

Budući da je afrički patuljasti jež najčešća vrsta koja se čuva kao kućni ljubimac, treba znati da njegovi obroci nisu isti kao oni koje ima jež u divljini.

Šta može da jede kućni ljubimac jež?

Ježevi su sposobni da vare polisaharid hitin koji se nalazi u egzoskeletu insekata, obezbeđuje malo vlakana i izvor je proteina. Ipak, hitin nije jedina hranljiva materija koja je neophodna ježu: osim insekata, on u ishrani mora imati raznovrsne namirnice.

Brašneni crvi, živi ili zamrznuti sušeni crvi, dobar su izvor hitina. I živi crvi su dobri u ishrani ježa, jer se kreću i primoravaju ježa da se angažuje kako bi ih ulovio.

Živi voštani crvi puni su masti, ali imaju manje hitina od brašnenih crva. Najbolje je da ih dajete ježu u vidu poslastice.

Cvrčci su puni hitina, bez obzira na to da li ih dajete žive ili zamrznute. Nahranite cvrčke pre nego što ih date ježu!

Voće je dobar izvor hranljivih materija za ježa: izbegavajte suve plodove, ali ponudite malu količinu dinje, svežih jabuka i banane.

Sveže povrće: paradajz ili kuvana tikvica su dobar izbor za ježa. Nemojte mu nuditi sušeno povrće, šargarepu, krompir i kukuruz.

Ježu možete dati i kuvano meso: mala količina barene piletine biće odličan visokoproteinski obrok.

Jaja, tvrdo kuvana ili umućena su odlična proteinska poslastica za ježa. Na njegovom jelovniku povremeno treba da budu i bebe miševi, kao i industrijska hrana za mačke.

Gotova hrana za ježa treba da čini najveći deo njegove ishrane, sa oko 30 posto proteina i manje od 20 procenata masti.

Jež je sklon gojenju, pa propratite koliko jede. Bacite ostatak hrane, da biste izbegli kvarenje namirnica. Obezbedite ježu dovoljno sveže vode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari