• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Manje poznate činjenice o apalusi, konju koga je stvorilo pleme Probušenih Noseva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pegavi lepotan, prepoznatljiv po tipičnim šarama, lutao je zemljom još u preistoriji i preživeo torturu američke vojske. Iako je sklon očnim bolestima, postao je zvezda vestern filmova i modernih video igrica

  • 0
Apalusa rasa konja Foto: Shutterstock

Apalusa je rasa konja koju su razvili pripadnici američkih starosedelaca, pleme Probušeni Nosevi.

Ovaj lepi konj divljeg izgleda pripada jednoj od najstarijih rasa i prepoznatljiv je po “pegavoj dlaci”.

Međutim, popularni “api” može se pohvaliti još mnogo čime.

Mnoštvo boja dlake i oznaka

Mnogi standardi rasa ograničavaju neuobičajene boje dlake, ali za apalusu nema granice! Njegova osnovna dlaka je crna, braon, kestenjasta, lovor, palomino…, a mrlje i fleke u vidu zvezde, pruge, ovala... pojavljuju se na licu i gotovo svim delovima tela.

Svaki apalusa konj je poseban i jedinstven, kao pahulja!

Osim belih oznaka na osnovnoj tamnoj boji, postoje i varijeteti sa tamnim mrljama na svetloj osnovi, snovflejk (bele mrlje na isključivo tamnoj boji) i leopard (tamne fleke na beloj bazi).

Šareni ili roan apalusa je crvenkasto obojen, sa mramornom šarom i svetlijim delovima na licu, leđima, slabinama i bokovima. U više tipova viđa se preplitanje svetlih i tamnih dlačica, ponekad one prave dezenirane mrlje preko bokova i sapi, a na nekim grlima upečatljiv je dezen pomešanih tamnih mrlja.

Neke apaluse imaju bele pege ili tamne mrlje preko čitavog tela ili pojedinih delova, a ima i grla bez posebnog uzorka dlake: takvi konji moraju imati druge karakteristike apaluse.

Boja dlake i oznake su kombinovane sa tri specifične karakteristike apaluse: šarenom kožom (išaran ili mrljast uzorak pigmentisane kože, obično na licu, oko očiju i blizu genitalija), potpuno čistom beonjačom (bela oblast oko šarenice) i prugasta kopita (većina apalusa ima jasno definisane pruge na kopitima).

Konj apalusa Foto: Facebook/River Ranch Texas Horse Park/GWS Appaloosas

Neki tipovi apaluse od prirode su zaista dobili neprocenjiv poklon u vidu genetskog proizvoda pod imenom “leopard kompleks”.

Konji bez oznaka i pega mogu biti nosioci ovog gena i davati pegavo potomstvo.

Neobični uzorci dlake apaluse povezani su sa nekim očnim bolestima.Iako su apaluse izdržljivi, zdravi i dugo žive (30 i više godina), neobični uzorci njihove dlake često su signal da nose rizik od specifičnih genetskih bolesti.

Gen kompleksa leoparda je povezan sa dva karakteristična očna oboljenja: rekurentnim uveitisom (poznatim i kao “mesečevo slepilo”) i urođenim noćnim slepilom (nemogućnost gledanja u mraku).

Apalusa rasa konja Foto: Shutterstock

Pojedine rase konja takođe imaju karakteristične leopard šare i pege, ali nisu apaluse: to je slučaj sa tajger konjem, knabstruperom, američkim ponijem, obojenim konjem, kolorado rendžerom, mustangom i nekim minijaturnim rasama. Ako su pegavi, to može da ukaže da imaju apalusin gen u krvi.

Apaluse su konji iz preistorije!

Oni su lutali zemljom tokom kamenog doba, o čemu svedoče slike iz pećina u Francuskoj, stare više od 25. 000 godina: na njima su pegavi konji!

Pegavim konjima iz preistorije pozabavili su se i naučnici koji su u nekoliko fosilnih ostataka drevnih konja pronašli mutaciju “leopard pegave” dlake.

Autohtono američko pleme Probušeni Nosevi počelo je da gaji apaluse u prvim decenijama 19. veka. Ovo pleme se prvobitno bavilo ribolovom, ali su se zahvaljujući apalusi udaljili od prvobitnog zanimanja i postali vešti lovci i odlični konjanici. Potomci ovog plemena danas ukrštaju apalusu sa akhal-teke rasom: potomci su brzi, okretni, izdržljivi i liče na apalusu iz prošlosti.

Američka vlada je skoro uništila rasu!

U ratu sa Probušenim Nosevima, 1877. godine, američka vojska usmrtila je skoro 2.000 grla apaluse, a preostali konji su eutanazirani, prodati ili proterani. Srećom, klub apaluse posvetio se očuvanju nasleđa rase: od osnivanja Kluba (1938.) registrovali su više od 700.000 grla ovog konja.

Apaluse su svestrani, poslušni i vredni konji koji mogu da nose jahače i tovar stotinama kilometara. Današnje apaluse učestvuju u različitim konjičkim aktivnostima: paradama, radu na ranču, lovu na lisice, trkama izdržljivosti, preskakanju prepona, na obučavanju, u rodeu, pa čak i igrama koje su osmislili starosedeoci.

Apaluse imaju divan karakter: mirni su, inteligentni i nežni, ali zahtevaju prisnost sa vlasnikom i poverenje. Ako osvojite srce ovog konja, imaćete prijatelja za ceo život.

Ovi konji su rođeni da budu filmske zvezde!

Apalusa rasa konja Foto: Shutterstock

Apaluse su bili angažovani u klasičnim vestern pričama, od Zip Kočiza, koji je sa Džonom Vejnom glumio u “El Doradu” iz 1966, preko “Apaluse” iz iste godine sa Marlon Brandom, “Apaluse” iz 2008. sa Edom Harisom i Vigom Mortensonom do Kauboja iz “Prave hrabrosti (2010) koga je jahao Met Dejmon.

Apalusa je državni konj države Ajdaho. Ova “titula” je zakonski ovekovečena 1975. godine, a stanovnici Ajdaha mogu dobiti registarske tablice sa veličanstvenom slikom jednog od najlepših konja na svetu.

Video: Da li je ovo plaža iz raja? More čisto kao suza a u vodi preplanuli prinčevi na belim konjima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari