• 4
 ≫ 

Apalusa: Indijanski konj sa leopard šarama

 ≫ 

Rodonačelnicima rase, plemenu Probušeni Nosevi, upućivanjem u rezervate je uskraćeno tradicionalno pravo na uzgajanje, ali su 1995. njihovi naslednici započeli sopstveni program ukrštanja apaluse sa akhal-teke konjima

  • 4
Apalusa rasa konja Foto: Shutterstock

Apalusa, akhalteke, arapski, andaluzijski, frizijski, lipicaner, holštajner, kvarter, mustang…

Ovo su samo neke od preko 200 današnjih rasa konja širom sveta. Iako se razlikuju po karakteristikama, boji i kvalitetu dlake, sve one pripadaju jednoj vrsti: Equus caballus ili domaćem konju.

Farmer sprečio izumiranje rase

Desetinama hiljada godina ljudi su stvarali različite rase parenjem konja sa željenim osobinama, u zavisnosti od njihove namene. Prava mala umetnička dela, na kojima su predstavljeni preistorijski konji sa leopard pegama, nalaze se na brojnim zidovima evropskih pećina. U Severnoj Americi, Probušeni Nosevi, narod današnjeg pacifičkog severozapada SAD, stvorili su originalnu rasu konja: njih su doseljenici nazivali „palus”, po istoimenoj reci koja je tekla kroz srce zemlje Probušenih Noseva. Postepeno, ime je evoluiralo u apalusa i zvanično je prihvaćeno 1938. godine.

Nakon vojnog poraza i naseljavanja u rezervate 1877. godine, Indijanci su izgubili ne samo 2.000 konja, već i tradiciju njihovog gajenja. Zahvaljujući naporima Kloda Tomsona, farmera iz Ajdaha koji je osnovao Klub ljubitelja apalusa, rasa je spasena od iščezavanja. Godine 1995, naslednici Probušenih Noseva otpočeli su sopstveni program uzgoja nove rase konja, ukrštanjem apaluse sa konjima akhal-teke iz srednje Azije.

Tri najvažnije karakteristike

Ovi krupni konji imaju veliku glavu, izražajne oči, male špicaste uši, lep vrat i široka prsa. Njihov rep svilenkaste dlake postavljen je izuzetno visoko. Apalusa su veoma izdržljivi konji visine 142-163 cm i teški od 450 do 570 kilograma. Njihova osobenost su složene mrlje nalik leopardovim šarama. Prošaranost se javlja u nekoliko preklapajućih obrazaca na nekoliko osnovnih boja dlake. Tri najznačajnije odlike apaluse su: mrljama prošarana dlaka, prugasta kopita i oči sa izraženo belim beonjačama. Ženke (kobile) na svet dolaze svetlo obojene i potamne s vremenom, ili obratno: svetla dlaka na rođenju potamni sa godinama.

Apalusa su izdržljivi, snažni, poslušni i radni konji koji dobro skaču i trče i izvanredno galopiraju. Populacija apalusa je u porastu, a udruženje njihovih odgajivača održava izložbe, revije i takmičenja kako bi se promovisao razvoj rase. Ovo su miroljubivi i poslušni konji i često postaju ljubimci dece na farmama.

Apalusa rasa konja Foto: Shutterstock

Problematičan vid

Apalusa ima genetsku predispoziciju za uveitis (upala oka) koji izaziva slepilo ako se ne leči pravilno. Osamdeset procenata svih slučajeva uveitisa primećeno je kod apalusa sa mrkosivom ili svetlo obojenom kožom, malom količinom pigmenta oko kapaka i retkoj dlaci na grivi i repu. Apalusa je izložena riziku ood noćnog slepila, naslednog poremećaja koji s vremenom ne napreduje.

Pogledajte VIDEO o predstavnicima ove prelepe rase konja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lora

    19. oktobar 2022. | 13:48

    Mozda su konji ostali ali su istrebljeni Indijanci. Nema ih vise. Citav jedan narod genocidom je nestao na teritoriji Amerike. To malo, sto ih ima smesteni su u rezervatima. Zive u bedi i bez skole. To je demokratija, koju su im uveli belci.

  • Sara

    19. oktobar 2022. | 13:53

    U Americi su naredjenjem predsednika Amerike pobijeni konji i bizoni. Uporedo su pobili Indijance, bafalo, konji i sve sto je bilo vredno. Raj od 50 i nekoliko drzava, pretvorili su radioaktivnu zemnju, zagadili reke, unistili sume itd.

  • Boža zemunac

    19. oktobar 2022. | 16:06

    AMERIČKA DEMONKRATIJA.