• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žutica kod mačke: Genetski najugroženije sijamska, orijentalna, abisinska i somalijska mačka

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žuta prebojenost sluzokoža, unutrašnjosti ušiju, beonjača i kože su alarmantni znaci prekomerne proizvodnje bilirubina u telu i nakupljanja žutog pigmenta u krvi i tkivima usled određenih bolesti

  • 0
Žutica kod mačke Foto: Shutterstock/Todorean Gabriel

Žutica, poznata i kao ikterus je simptom ozbiljnih bolesti zbog kojih pojedini delovi tela mačke poprimaju žutu prebojenost.

Ovo stanje može biti alarmantno, pa mačku treba hitno odneti kod veterinara. Neke rase imaju predispoziciju za ikterus. i to su sijamska i orijentalna kratkodlaka mačka, abisinska i somalijska mačka.

Ako imate mačku koja pripada nekoj od navedenih rasa, vodite je na redovne kontrole.

Postoji nekoliko uzroka pojave žutice kod mačke i neki su učestaliji. Oni se obično odnose na bolesti jetre, crvenih krvnih zrnaca, bolesti žučne kese i drugih organa.

Ne smete ih zanemariti, jer mogu biti fatalni.

Žutica kod mačke Foto: Pixabay/Dimitris Vetsikas1969

Šta je žutica?

Žutica se manifestuje žutom prebojenošću kože, beonjača, ušiju i desni i znak je bolesti mačke. Ikterus utiče na proizvodnju bilirubina u telu, što dovodi do prekomerne akumulacije žutog pigmenta u krvi i tkivima.  Ako mačka ima neku drugu bolest koja pogađa jetru, može se javiti žutica. Pošto je žutica znak drugih bolesti, može biti praćena brojnim simptomima. Osim žute kože, beonjača, unutrašnjosti ušiju i desni, mačka će biti letargična (duže i češće će spavati, sporije će se kretati i biće manje raspoložena za igru), izgubiće apetit (usled masne jetre), javiće se povraćanje, dijareja i učestalo mokrenje (zbog dehidracije).

Žutica kod mačke Foto: Shutterstock/Todorean Gabriel

Šta izaziva žuticu kod mačaka?

Uzroci žutice su klasifikovani kao prehepatitični, hepatitični ili posthepatitični, ali svi su rezultat abnormalno visokog nivoa bilirubina u krvi. Uzrokuje ga bolest jetre, žučne kese ili uništavanje crvenih krvnih zrnaca. Bilirubin je smeđa/žuta supstanca koja dolazi iz žuči, koja se obično izlučuje fecesom kad dođe do normalnog procesa odumiranja starih crvenih krvnih zrnaca. Ukoliko jetra nije u stanju da se pravilno oslobodi bilirubina, doći će do pojave žutice koja može da izazove i pankreatitis i sepsu.

Svako oboljenje jetre može se klasifikovati kao uzrok žutice, a bolesti jetre kod mačaka su lipidoza (masna bolest jetre), holangitis, infektivni peritonitis, amiloidoza, kalicivirus i razne infekcije jetre. I neki lekovi, izloženost toksinima, rak i drugi problemi mogu dovesti do oštećenja jetre.

Bolesti žučne kese su posthepatitični uzroci žutice i uključuju blokadu žučnih kanala, kamen u žuči, upalu žučne kese, rak i rupturu žučne kese.

Uništavanje crvenih krvnih zrnaca još je jedan razlog pojave žutice. Postoji više razloga propadanja crveniih krvnih zrnaca (hemolize) koji uključuju gutanje toksičnih biljaka ili lekova, parazite (uključujući srčane gliste i krpelje), reakcije transfuzije krvi, virus mačije imunodeficijencije (FIV), virus mačije leukemije (FeLV), autoimune bolesti, pa čak i kancer. Ako se crvena krvna zrnca uništavaju prebrzo i jetra nije u stanju da pravilno eliminiše bilirubin koji se oslobađa, doći će do pojave žutice.

Lečenje, prognoza i prevencija žutice kod mačke

Lečenje žutice zavisi od njenog uzroka, ali ćete možda mačku morati da ostavite kod veterinara koji će primeniti odgovarajuće mere oporavka uz terapiju. Kao i lečenje, prognoza može varirati, jer postoji nekoliko različitih bolesti koje dovode do žutice. Mnoge mačke se sasvim oporave od osnovnog stanja koje dovede do žutice. Međutim, neki slučajevi žutice su nažalost povezani sa fatalnim bolestima.

Ponekad je uzroke žutice nemoguće sprečiti, ali možete smanjiti mogućnosti njenog razvoja.

Lekovi, kućne hemikalije i toksične biljke treba da budu van domašaja mačke. Vlasnici treba da izbegavaju izlaganje mačaka nosiocima FIV, FeLV ili FIP virusa. Pravilnom ishranom i veterinarskim kontrolama, uz analize krvi i druge pretrage, predupredićete pojavu stanja koja mogu da izazovu ovo oboljenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari