• 0
 ≫ 

Koliko su ljiljani otrovni za mačke: Šta uraditi kad vaš ljubimac dođe u kontakt sa cvetom?

 ≫ 

Najopasniji lepotani iz porodice ljiljana su “pravi ljiljani”, od kojih je svakako najproblematičniji Lilium longiflorum

  • 0
Mačka Foto: Pixabay

Lep, ali potencijalno fatalan - to je ljiljan. Sa svojih preko 90 varijacija, ljiljan predstavlja jednu od najpopularnijih biljaka u domaćinstvima. Ne možemo poreći da izgleda prelepo, ali po koju cenu? Saznajte više o tome koliko je ljiljan otrovan za mačku, i šta uraditi da ne dođe do trovanja.

Da li je svaki ljiljan otrovan za mačku?

Od svojih predivnih latica, pa sve do lišća i stabljike, svaki delić ljiljana je otrovan za mačke. Konzumiranje ljiljana često vodi do otkazivanja bubrega, i u težim slučajevima - do smrti, piše apetit.rs. Do ovoga dolazi jer toksini ljiljana oštećuju bubrežni tubularni epitel, što izaziva prekid rada bubrega.

Vaša je dužnost, kao vlasnika, da zaštitite vašu mačku od ove opasnosti, a to ćete najbolje učiniti ako upoznate svog neprijatelja.

Najopasniji lepotani iz porodice ljiljana su “pravi ljiljani”, od kojih je svakako najproblematičniji Lilium longiflorum. Ljiljani iz ove grupe se mogu naći u buketima i brojnim cvetnim baštama. Ukoliko imate radoznalu macu, i ona odlučni da malo gricne prelepi ljiljan, ili čak samo proba vodu iz vaze sa ljiljanom, može doći do ozbiljnih problema sa bubrezima.

Simptomi trovanja kod mačaka

Kada preventiva zataji i maca ipak dobije trovanje, može proći čak i pun dan pre nego što primetite prve simptome. Do tada se može dogoditi da su bubrezi već ozbiljno oštećeni. Ukoliko zasigurno znate, ili bar slutite da je vaša mačka došla u kontakt sa bilo kojim delom ljiljana, ili čak vodom ili polenom, obavezno reagujte istog momenta.

Evo nekih znaka trovanja ljiljanom:

- povraćanje

- pojačano lučenje pljuvačke

- gubitak apetita

- uvećana ili umanjenja žeđ

- uvećano ili umanjeno mokrenje

- letargija

- bol u abdomenu

Koja je preventiva i šta uraditi kada dođe do trovanja

Najpre treba raditi na preventivi, a najbolja preventivna mera je da držite ljiljane što dalje od kuće. Nevažno da li ih držite u buketu ili gajite u saksiji, svi ljiljani su lako dostupni mački, jer ona majstor penjanja.

Imate mačke koje žive napolju? One lako mogu pronaći sve ljiljane u vašoj cvetnoj baštici. Postoji mogućnost da će poželiti da gricnu ove vaše ukrase dvorišta, pa ne bi bilo loše da postavite neki vid ograde.

Ukoliko je već došlo do kontakta sa biljkom, ili slutite da je do toga došlo, odmah treba pozvati hitnu veterinarsku službu. Što pre maca primi terapiju, veće su joj šanse za život. To svakako zavisi i od generalnog stanja, odnosno zdravlja, starosti i veličine mačke. Mačići su svakako najosetljivija grupa i treba ih dodatno paziti.

Zaključak je jednostavan: Ukoliko slutite da je vaša ljubimica došla u kontakt ljiljanom posredno ili neposredno, reagujte što pre. Nemojte čekati da budte sigurni u taj kontakt, pa da stanje mačke postane kritično.

Video: Njegošu se svi smeju zbog klempavih ušiju a ne znaju da vredi čitavo bogatstvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari