• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Niste sujeverni? Odlično, a sad birajte jednu od 9 mačijih rasa crne dlake koja će vam doneti sreću

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od 23 rase sa dlakom mračnom kao noć, ovih devet crnih dama ukrale su srca mnogih ljubitelja mačaka širom sveta i prave su lepotice

  • 0
Američka kurl mačka Foto: Shutterstock/slowmotiongli

Misteriozne crne mačke su dugo bile glavni protagonisti jezivih priča, filmova, mitova i legendi. Dok moderna američka kultura povezuje crne mačke sa lošom srećom ili drugim mračnim veštinama, mnoge svetske kulture smatraju crne mačke izuzetnim i misle drugačije.

U japanskoj kulturi, ako vam crna mačka pređe put, to je dobar znak. U Engleskoj su crne mačke davane kao svadbeni pokloni da bi mlada bila srećna, a u nordijskoj mitologiji Freja - boginja ljubavi, plodnosti i lepote - vozila se kočijom koju su vukle dve crne mačke.

Crne mačke imaju tajanstven izgled i zlatne ili zelene oči i gotovo sve liče jedna na drugu, ali nisu sve rase crnih mačaka iste.

Udruženje ljubitelja mačaka (CFA) prepoznaje 23 rase koje imaju zift crnu dlaku, a među njima su dugodlake, kratkorepe, pa čak i bezdlake rase, piše Dailypaws.

Svaka rasa poznata je po karakteristikama koje nemaju veze sa bojom dlake. Crna je samo jedna od nekoliko boja i šara i nema nikakve veze sa mačijim karakterom.

1. Bombaj

Bombaj mačka Foto: Shutterstock/Dany Store

Bombaj mačke su po pravilu skoro uvek crne (izuzetak je smeđa koja se povremeno pojavljuje u leglima). Sa kratkom crnom dlakom i bakarnim ili zelenim očima, bombaj podseća na malog pantera: energična je, razigrana, radoznala i voli da bude u centru pažnje.

2. Japanski bobtejl

Japanski bobtejl Foto: Shutterstock/NANCY AYUMI KUNIHIRO

Kao što ukazuje njeno ime u kome postoji reč "rep" (tail), upravo ovaj deo njenog tela je kratak - meri 7 cm - da bi se zadovoljio standard rase. Japanski bobtejl ima izuzetno dugačke, mišićave zadnje noge i obožava da skače. Bobtejl je druželjubiva i društvena mačka koja očekuje da bude ravnopravni član porodice i da učestvuje u svim aktivnostima, od kuhinjskih poslova do kancelarijskih zadataka.

3. Britanska kratkodlaka mačka

Britanska kratkodlaka mačka Foto: Shutterstock/Oleksandr Volchanskyi

Crna boja je jedna od mnogih boja britanske kratkodlake mačke zaobljenog tela i zanosnih zlatnih ili bakarnih očiju (kako bi trebalo po standardu rase sa crnom dlakom). Britanska kratkodlaka mačka je poznata po mirnoj, opuštenoj prirodi. Ona voli svoju ljudsku porodicu i dobro se slaže sa ostalim ljubimcima.

4. Američki kurl

Američka kurl mačka Foto: Shutterstock/Bobbii Art

Prepoznaćete ovu mačku po ušima koje se uvijaju na poseban način i po njenom gotovo ljudskom izrazu lica. Američki kurl se viđa u mnoštvu boja i šara, uključujući crnu: inteligentna i radoznala, voli da bude u blizini ljudi i drugih kućnih ljubimaca i učiniće sve da privuče i zadrži vašu pažnju. Oči crnih američkih "kovrdža" mogu da budu bilo koje boje, uključujući zelenu ili žutu.

5. Korniš reks

Korniš reks Foto: Shutterstock/Kolomenskaya Kseniya

Crnog korniš reksa ne možete "pobrkati" ni sa jednom rasom, jer je lako prepoznati ovo energično stvorenje: njegove uši podsećaju na slepog miša, a lice mu je nalik zečijem. Fina dlaka korniš reksa je kratka, mekana i laka za održavanje, a njegov karakter dugo podseća na mače i ne menja se mnogo sa godinama.

6. Egzotična kratkodlaka

Egzotična kratkodlaka mačka Foto: Shutterstock/Dmitry Kalinovsky

Egzotična kratkodlaka je u suštini persijanka sa kratkom dlakom. Ima "napućena" usta i velike, okrugle oči. Ona je neumorna i razigrana, a posebnu lepotu daju joj blistave bakarne oči kakve su propisane po standardu rase.

7. Sfinks

Sfinks Foto: Shutterstock/julie deshaies

Sfinks je dokaz da mačke ne moraju da imaju crnu dlaku da bi se smatrale - crnim. Ova rasa je puna ljubavi prema vlasniku, ima meku kožu nalik antilopu i prepuna je nabora. Sfinks je aktivna mačka koja voli da zabavlja vlasnika, ali uživa i u tome da se sklupča u krilu.

8. Američka kratkodlaka

Američka kratkodlaka mačka Foto: Shutterstock/marumaru

Zlatasta ili svetlozelena boja očiju je divan kontrast crnom krznu američke kratkodlake mačke koja obožava porodicu. Ne zahteva preteranu negu i ne traži mnogo pažnje.

9. Orijentalna kratkodlaka

Orijentalna kratkodlaka mačka Foto: Shutterstock/Anna Averianova

Ova mačka viđa se u svim bojama, pa i crnoj: pametna je i radoznala, a može biti i zahtevna. Orijentalna mačka toliko voli vlasnika da želi da bude uključena u svaku aktivnost u domaćinstvu, pa čak i kad u tome smeta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Crne mačke ipak ne donose nesreću: Spisi iz drevnih vremena dokazali potpuno suprotno

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari