• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li domaće mačke mogu da imaju okrugle uši

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaobljenim ušima mogu se pohvaliti lavovi i leopardi, unazad ili spreda savijene uši imaju neke hibridne rase, a postoje li rase okruglih ušiju

  • 0
Mačke "okruglih" ušiju Palasove mačke Foto: Shutterstock//Georgi Baird

Postoje li rase mačaka sa okruglim ušima? Verujemo da su mnogi mačkoljupci na društvenim mrežama videli fotografije neobičnih mačaka, između ostalih i onih sa okruglim ušima, pa su pomislili kako bi bilo sjajno da nabave jednu od tih neobičnih maca.

Ali, da li zaista postoje rase mačaka okruglih ušiju?

Rase domaćih mačaka sa okruglim ušima ne postoje.

Većina poznatih rasa mačaka, kako divljih tako i domestikovanih, imaju zašiljene uši. Zaobljene uši se viđaju samo kod divljih mačaka kao što su leopard, lav, pa i Palasova divlja mačka.

Kad je reč o domaćim mačkama, još ne postoje rase sa okruglim ušima, što ne znači da bi posle različitih ukrštanja i takve rase mogle da ugledaju svetlost dana.

Šta kaže nauka o zaobljenim i zašiljenim mačijim ušima

Mačke Mačka "okruglih" ušiju Foto: Shutterstock//Seregraff

Mnoge mačke nisu slučajno "vlasnice" zašiljenih ušiju: ovakav oblik organa čula sluha sasvim odgovara okruženju u kome žive. Zaobljene uši mogu da pomognu u "hvatanju" gotovo svih zvukova koji dolaze spreda, ali možda neće uspeti da uhvate zvuke koji pristižu sa zadnje strane. S druge strane, zašiljene uši su odlične u hvatanju zvukova iz svih pravaca.

Velike mačke hvataju veliki plen, poput gazela i zebri: to je plen koji lako love, pa im uši nisu neophodne u lovu. Manje mačke love mali plen i potrebna su im sva čula. Osim toga, male mačke mogu da postanu plen većih grabljivica, pa su im pojačane sposobnosti sluha veoma bitne za opstanak.

Rase mačaka sa uvijenim ušima

Iako rase mačaka sa okruglim ušima ne postoje, mačke sa modifikovanim oblikom ušiju postoje: njihvoe uši su blago savijene napred ili unazad, što je posledica genetske mutacije.

Jedna od rasa mačaka sa uvijenim ušima je američki kurl (njene uši se uvijaju unazad, kao rezultat dominantne genetske mutacije: mačke ove rase na rođenju imaju ravne uši čije preklapanje počinje posle nekoliko dana i prestaje kada napune četiri meseca).

Škotska fold mačka - Bik Škotska fold mačka - Bik Foto: Shutterstock

Druga poznata rasa mačaka uvijenih ušiju je škotski fold (njene uši se savijaju napred, a ovaj oblik nastaje kao odgovor na spontanu mutaciju koja utiče na hrskavicu ušoju i uzrokuje jednostruko, dvostruko ili trostruko preklapanje. Nažalost, ova mutacija utiče na razvoj hrskavice i kostiju u celom telu mačke, pa su škotski foldovi podložniji artritisu i bolnim degenerativnim bolestima zglobova).

Hajlender Hajlender Foto: Shutterstock/Susan Leggett

Još jedna mačka sa "uvrnutim ušima" je hajlender, relativno nova rasa predstavljena 2004. godine, nastala ukrštanjem pustinjskog risa "jungle" kurla od koga je nasledila oblik ušiju.

Ukrajinska levka Foto: Shutterstock

Osim američkog kurla, škotskog folda i hajlendera, mačka sa neobičnim oblikom ušiju je vilenjak (elf), mešanac sfinksa i američkog kurla i njene uši savijaju se unazad. I ukrajinska levka ima neobične uši, a nastala je ukrštanjem donske mačke i škotskog folda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari