• 0

Manul na Mont Everestu: Retka mačka otkrivena na krovu sveta!

Na južnom delu Himalajskih planina istraživači su pronašli debeljuškastu kratkonogu Palasovu mačku koja se smatra ugroženom u svetu

  • 0
Manul na Mont Everestu

Foto: Shutterstock

Palasova mačka, poznata i kao manul, otkrivena je na najvišoj tački zemaljske kugle.

Najmanje dve mačke ove vrste žive u divljini duž južnog krila Mont Everesta. Ovo fantastično otkriće je izuzetno vredno za istraživače i čuvare prirode širom sveta, prenosi Dodo.

Palasova mačka je dobila ime po Peteru Palasu, nemačkom naučniku koji je ovu divlju mačku otkrio u 18. veku na obali Kaspijskog jezera.

Otocolobus manul je otprilike iste veličine kao i obična kućna mačka, ali između njih postoje značajne razlike.

Noge manula su veoma kratke, a krzno gusto i “našušureno”, zbog čega izgleda kao okrugla, mala plišana životinja. Ona je zapravo manja i lakša nego što izgleda, a ogromnom je čini krzno koje je štiti od hladnoće.

Penjanje po stenama i oštrim liticama planine ne pada joj teško, pa ima logike što je ova retka i ugrožena mačka za miran život izabrala mesto kao što je Mont Everest.

Palasove mačke su veoma agresivne i definitivno ne mogu da postanu kućni ljubimci. Ipak, njihove slike, snimljene na “krovu sveta”, raduju zoologe i istraživače širom sveta.

Široko lice sa specifičnim položajem dlaka i velike uši čine da manul izgleda kao lik iz crtanog filma.

„Fenomenalno je otkriti dokaz da na vrhu sveta živi ova retka i izuzetna vrsta“, izjavila je dr Trejsi Sejmon, zadužena za zoo-zdravstveni program u Društvu za zaštitu divljih životinja.

Buduća istraživanja će pomoći da se utvrdi tačan broj Palasovih mačaka koje žive na Mont Everestu. Planira se i program njihove zaštite kako bi mogle nesmetano da žive u najboljim uslovima.

Kako izgleda susret istraživača sa Palasovom mačkom, pogledajte u video snimku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari