• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ukrajinska levka: Posesivna golokoža maca koja će vam praviti društvo čak 20 godina

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nastala ukrštanjem donskog sfinksa i škotskog folda, ova hibridna ljubimica ne voli da bude sama, uživa u pažnji ukućana i mnogo se nervira ako se vlasnik razboli, pa je u stanju da kraj njega namrgođeno sedi satima

  • 0
Ukrajinska levka Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj mačaka bez dlake, ovo je idealna maca za vas!

Ukrajinska levka, duhovitog nadimka “levičar” ili "levoruka", poznata je kao malobrojna i u mnogim zemljama nepriznata mačija rasa.

U rodnoj Ukrajini, ova rasa je nastala ukrštanjem golokožog donskog sfinksa sa škotskim foldom, a hibrid iz ove “veze” je golokoža maca preklopljenih ušiju.

Viđa se u svim bojama, ali je njena koža bez dlake. Ova mačka, dugačka od 23 do 28 cm i teška 3,6 do 5, 4 kg, veoma je dugovečna: možete se družiti s njom čak 15 do 20 godina!

Ima nečeg zaista nežnog i tajanstvenog u izgledu mačke bez dlake.

Ako nemate ograničenja u pogledu materijalnih sredstava i želite da nabavite ovu mačku, informišite se o svim aspektima njenog čuvanja u domu kako biste bili sigurni da ćete joj pružiti ono što je neophodno za dug, zdrav i srećan život.

Istorija porekla ukrajinske levke

Ukrajinska levka Foto: Shutterstock

Prvi predstavnik levke pojavio se januara 2004. godine u Kijevu. Njegov dolazak na svet je rezultat eksperimenta poznate felinološkinje Elene Birjukove. Mače levke stvorili su mužjak donske sfinge i ženka kratkodlakog škotskog folda. Mladunče je rođeno sa velur dlakom, oči su mu bile u obliku badema, a uši savijene napred. Već 2006. godine potomstvo prvog predstavnika rase bez dlake poraslo je na 40 jedinki.

Domaće kratkodlake i orijentalne rase su takođe korišćene da bi se dobila ukrajinska levka. Prvo rusko leglo u kome su gajeni mali “levičari” pojavilo se 2007. godine u Sankt Peterburgu.

Rasa je još nepriznata u međunarodnim felinolokim organizacijama. WCA je dozvolila učešće levke na izložbama i osvajanje titula, a WCF je 2012. usvojila preliminarni standard rase čije je ime inspirisano savijenim listovima biljke levke.

Neke ukrajinske levke imaju ravne uši.

Preporučuje se da u uzgoju ukrajinskih levki jedan roditelj ima ravne uši, pa se ova osobina javlja prilično redovno kod pripadnika rase. Gen koji "preklapa" uši je nepotpuno dominantan, kao što je kod škotskog folda. Ukrštanje mačaka koje su nosioci gena za preklapanje ušiju može dovesti do zdravstvenih problema, zbog čega se preporučuje parenje sa ravnouhom mačkom. Pedeset posto mačića u svakom leglu će imati preklopljene uši, a preostalim mačićima će uši biti ravne.

Temperament i inteligencija ukrajinske levke

Ukrajinska levka Foto: Shutterstock

Ukrajinska levka je nežna i inteligentna, ali i radoznala i voli da istražuje okolinu, pa će vam povremeno praviti nered u domu i pojavljivaće se na mestima na kojima je najmanje očekujete. Iako nemirna, ona je prijateljski nastrojena prema vlasniku, deci i ostalim kućnim ljubimcima. Voli da uči nove trikove i da provodi vreme sa vlasnikom. Ona se vezuje samo za jednu osobu, želi konstantnu pažnju, dodire i komunikaciju i u stanju je da satima sedi na vlasnikovim kolenima ili pored njega.

Osetljiva je na promene raspoloženja vlasnika: ako je preokupiran nečim ili mu nije dobro, levka se neće mrdnuti od njega, biće namrgođena i odlučna da tu ostane dok se stvari ne promene.

Ne voli da bude sama. Nije opterećena prirodnim nagonima za lovom, pa će opušteno živeti u istom domu sa malim ljubimcima. Međutim, ne preporučuje se da ih ostavite same bez nadzora!

Ishrana, vežba, nega i zdravlje ukrajinske levke

Ukrajinska levka Foto: Shutterstock

Osim velike investicije u kupovinu levke, ove mace imaju nekoliko specifičnih zahteva u pogledu čuvanja.

Bezdlake rase poput ukrajinske levke moraju sagoreti značajnu količinu energije da bi se zagrejale. Oni su prirodno vitke, ali moraju da jedu više, i to visokokvalitetnu hranu, na mesnoj bazi.

Ukrajinska levka bi trebalo da boravi u domu. Rase bez dlake su neverovatno osetljive na promene temperature, pa i levka, te je morate čuvati od preteranog izlaganja suncu ili hladnoći.

Još jedan dobar razlog da svoju levku držite u zatvorenom prostoru je taj što je ova rasa toliko retka da je konstantno na meti lopova. Njena prijateljska priroda u ovom slučaju nije prednost, jer prilazi svakome, pa i nekome ko bi odlučio da je uzme.

U domu joj je potrebna zabava i aktivnosti koje će je stimulisati mentalno i fizički.

"Zagonetke" sa hranom, visoke police, ograde i mnoštvo igračaka će je održati aktivnom. Interesantno je da lako nauči da šeta na povocu, pa je možete izvoditi sve dok nosi pojas i prikladnu zaštitnu odeću.

Nećete morati da češljate ovu macu, ali ćete je negovati, jer njena koža luči ulja i brzo postaje masna. Brišite je mekom krpom ili maramicom jednom ili dva puta nedeljno.

Možete je ponekad i okupati, da biste sprali višak ulja. Vodite računa da je ne ogrebete, jer joj je koža veoma nežna.

Nema mnogo informacija o zdravstvenim tegobama ove rase. Golokože rase poznate su po dobrom zdravlju. Povedite računa o alergiji na hranu i temperaturama kojima je izlažete. Potrebni su pregledi roditelja na moguće genetske bolesti, od kojih je najčešća artritis.

Uživajte u igri mačića ukrajinske levke i ko zna: možda odlučite da nabavite ovu jednistvenu mačku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari