• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mačka vilenjak ima dve mane: Veliko je zlopamtilo i postaje lepljiva ako preskočite samo jedan dan kupanja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona je plod ljubavi sfinksa i američkog kurla, ali je većinu osobina "povukla" na bezdlakog roditelja, dobroćudna je i inteligentna, teško se nabavlja i traži svakodnevnu negu, a njeni mužjaci ne obeležavaju teritoriju

  • 0
Mačka vilenjak Foto: Shutterstock/carinadarjan

Mačka vilenjak je novi i redak hibrid bezdlakog tela i uvijenih "vilenjačkih" ušiju.

Nastala ukrštanjem sfinksa i američkog kurla, vilenjak je maca sjajnih krupnih očiju koje se viđaju u svima bojama. Veoma je društvena i inteligentna i voli da se igra i skače, ali je i nežna i privržena. Najverovatnije ćete imati dosta problema da je nabavite, jer je malobrojna u svetu i veoma skupa. Odličan je izbor za vlasnike koji pate od alergija, ali zauzvrat traži intenzivnu i detaljnu negu.

Rasa je nastala u SAD pre manje od dve decenije i još mnogo toga treba da se nauči o njoj.

Težina joj varira od 4, 5 do čak 7 kg, a može da bude dugačka i do 38 centimetara.

Njena bezdlaka koža, nalik baršunu, sa par paperjastih čuperaka na ušima, repu i intimi, viđa se u čisto beloj, sivoj, crnoj, bež, plavoj, kornjačevina i roze boji, ali može da ima i mrlje i pege.

Poreklo mačke vilenjaka

Istorija mačke vilenjaka, nove i izuzetno retke rase, nije sasvim poznata, ali se zna da se uzgajivačice Karen Nelson i Kristen Lidom smatraju njegovim kreatorima: one su se 2004. godine udružile sa vizijom uzgoja mačke uvijenih ušiju koja bi imala karakter i fizičke osobine sfinksa. Iako je jedna od najmlađih rasa, vilenjak nastupa na izložbama TICA gde je registrovan 2007. kao eksperimentalna rasa, ali još nije dobio status samostalne rase, niti ima standard, već je i dalje varijetet sfiksa.

Mačka vilenjak Foto: Shutterstock/dien

Osobine i temperament vilenjaka

Srednje velika, vilenjačka mačka ima bezdlako, atletsko, mišićavo telo i istaknute jagodice. Oči su u raznim bojama, od plave do zlatne. Brkovi i obrve su retki i kratki, a koža naborana oko ramena, ušiju i njuške. Njegove jedinstvene uši se uvijaju unazad, što je rezultat genetske mutacije. Vilenjak je toliko genetski blizak sfinksu da im je većina fizičkih osobina ista, osim izgleda ušiju.

Vilenjak ima prijateljsku, nežnu ličnost, brzo se prilagođava većini okruženja i porodičnim strukturama. Dobro se slaže sa drugim kućnim ljubimcima. On je inteligentan i razigran i traži mnogo vlasnikove pažnje. Voli da se penje na visoke površine, pa su neophodne visoke penjalice. Ove mace prestaju da rastu u uzrastu od godinu dana.

Vilenjak ima jednu manu: pamti nepravde koje su mu učinjene i veoma je osvetoljubiv.

Mačka vilenjak Foto: Shutterstock/Dan Kosmayer

Aktivnosti i nega vilenjaka

Vilenjak nema preveliku potrebu da bude aktivan, ali voli da se penje i igra. Uživa u mačijim igračkama, visokim penjalicama i razmeni nežnosti sa vlasnikom.

Posvetite mu dnevno najmanje 15 minuta aktivne igre i naučite ga da se zabavi samostalno kako bi utrošio što više energije.

Mačka vilenjak Foto: Shutterstock/cicafotos

Pošto je ovo golokoža mačka, nećete brinuti o uklanjanju dlaka, ali bez obzira na to, vilenjak i dalje proizvodi perut. Potrebno je često kupanje i brisanje masnoće sa kože: u suprotnom će postati "lepljiv" na dodir ili će razviti probleme sa kožom. Mačke bez dlake se samostalno neguju, ali zbog brojnih nabora ne mogu dopreti do svih delova tela. Preparati za negu vilenjaka moraju da sadrže SPF, jer su mačke bez dlake sklone opekotinama od sunca.

Mužjaci navodno ne obeležavaju teritoriju. U leglu može biti jedno do čak sedam mačića.

Mačka vilenjak Foto: Shutterstock/Dan Kosmayer

Uobičajeni zdravstveni problemi i ishrana vilenjaka

Životni vek vilenjaka je osam do četrnaest godina. Smatra se zdravom rasom, ali je relativno nova i neki eventualni genetski zdravstveni problemi tek treba da se utvrde.

Većina zdravstvenih problema tiču se njegove kože, ušiju i regulacije telesne temperature. Nagomilavanje masti na koži može stvoriti osip, infekcije i povrede. Vilenjak je sklon opekotinama od sunca i zloćudnim promenama na koži. Redovno čišćenje ušiju će sprečiti infekcije. Zbog tanke kože i odsustva dlake, vilenjaku je zimi potrebno utopljavanje i prijatno toplo mesto za ležanje i spavanje.

Da bi održale odgovarajuću telesnu temperaturu, sve bezdlake mačke moraju da sagorevaju kalorije, što znači da njihova ishrana treba da bude visokokalorična. Sfinks i američki kurl imaju jak apetit, pa treba izbalansirati količinu obroka, kako se vilenjak ne bi ugojio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari