• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Najpoznatijih 11 dugonosih rasa mačaka: Na ovom spisku su mačka sa najdužim nogama i dve orijentalke

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

O ovoj vidljivoj osobini ne razmišlja se često osim u trenutku kad je uočimo, a objavljena lista maca sa dugačkim nosevima samo je preliminarna

  • 0
Dugonose rase mačaka Foto: Shutterstock/Vivver

U svetu postoji više od stotinu zvanično priznatih i standardom opisanih rasa mačaka koje su specifične ne samo po izgledu, već i po karakteru. Ipak, o jednoj njihovoj fizičkoj osobini ne razmišlja se toliko često osim u trenutku kad je uočimo: reč je o najistaknutijem delu njihovog tela, i to ne o repu, već je u pitanju - nos.

Mačiji nosevi izgledaju gotovo istovetno kod svih rasa, ali pažljivim zagledanjem mogu se uočiti njuške koje su duže nego inače.

Kojih 11 rasa mačaka imaju istaknutiji nos u odnosu na ostale rase?

1. Orijentalna kratkodlaka mačka

Orijentalna kratkodlaka mačka Orijentalna kratkodlaka mačka Foto: Pixabay/Taniavdb

Orijentalna kratkodlaka mačka je jedna od najpoznatijih rasa dugonosih maca. Osim duge njuškice, ona ima prepoznatljivu klinastu glavu i dugačko, vretenasto telo sa vitkim nogama i dugim repom. Njeno krzno je kratko i sjajno, i viđa se u velikom broju boja i šara.

Vitka orijentalna kratkodlaka mačka pripada porodici sijamskih rasa mačaka i poznata je po inteligenciji, vokalizaciji i atletizmu, a njen životni vek je od 12 do 15 godina.

2. Čausi

Čausi mačka Foto: Shutterstock//Anastasiia Chystokoliana

Životnog veka od 10 do 15 godina, čausi je novija rasa mačaka, dugonoga je i stvorena za trčanje i skakanje. Njeno telo je gipko i graciozno, poput olimpijskih sportista. Ima duboki grudni koš, a nos joj je srednje dug i malo širi između očiju. Čausi je prvi hibrid između divlje i domaće mačke, poznata je po inteligenciji, radoznalosti i visokom nivou energije.

3. Orijentalna dugodlaka mačka

Orijentalna dugodlaka mačka Orijentalna dugodlaka mačka Foto: Shutterstock/Heidi Bollich

Orijentalna dugodlaka mačka, kao i njena kratkodlaka rođaka, pripada grupi sijamskih rasa elegantnog i gracioznog tela i viđa se u raznim bojama poluduge, svilenkaste dlake. Ima isti zaštitni znak kao i kratkodlaka orijentalka - klinastu glavu, a poznata je i po izraženoj vokalizaciji, aktivnosti, inteligenciji i lojalnosti vlasniku. Dugodlaka orijentalka živi od 12 do 15 godina.

4. Hajlender

Hajlender Hajlender Foto: Shutterstock/Susan Leggett

Hajlender je relativno nova rasa mačaka koja je počela da se usavršava 2004. godine. Ove velike, moćne mačke je lako uočiti zahvaljujući njihovim labavo uvijenim ušima i dugom iskošenom čelu. Nos ove mačke je širok i dug, sa većom količinom kože. Njuška, brada i nos hajlendera imaju "kutijasti" oblik. Ova mačka voli da se igra sa ljudima, relativno je tiha, ali ima mnogo energije, posebno kada su u pitanju jurnjava i lov. Životni vek hajlendera je 10 do 15 godina.

5. Sijamska mačka

Sijamska mačka Foto: Shutterstock/Esin Deniz

Sijamska mačka živi od 15 do 20 godina. Ona je mačka srednje veličine, vitka je i prefinjena. Glava joj je klinasta, a standard rase zahteva dug i ravan nos koji se nastavlja od čela, bez prekida. Sijamska mačka je veoma inteligentna i obožava jednu osobu u porodici.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari