Crne tačke u očima psa: Od bezazlenih pigmentnih fleka do očnih tumora, uzroci starost, upale, povrede

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Pigmentni keratitis, ciste, pege i atrofija zahtevaju praćenje, za melanome, infekcije, upale, čireve rožnjače ili glaukom potrebno lečenje

Foto: Shutterstock/AKennethSS

Crne mrlje u očima pasa signaliziraju na nekoliko specifičnih stanja oka, od bezopasnih pega i cista na šarenici do melanoma kojima je potrebno lečenje. Neki psi se rađaju s njima, a kod većine pasa pojave se tokom života. Nekoliko vrsta crnih tačaka su bezbolne i ne nanose štete oku, iako u nekim slučajevima mogu da ometaju vid, dok druge imaju niz simptoma koji će smetati psima.

Smeđe do tamne crne mrlje, pege ili diskovi mogu da budu sitni i jedva primetni, ili će ometati iris dok rastu: ponekad upozoravaju na stanja koja zahtevaju lečenje kako bi se sprečio gubitak vida.

Simptomi crnih tačaka u očima psa

Crne tačke u oku se pojavljuju u šarenici ili rožnjači kao tačkice, mada mogu biti prisutne i u skleri ili beonjači. Vlasnici primećuju crnu ili braonkastu tačku ili promenu boje koju treba pratiti da bi se videlo da li postaje veća ili se izdiže iznad površine oka. Često su crne tačke na oku praćene drugim simptomima koji pomažu donošenje dijagnoze: tada se lako uočavaju, ali je ponekad potreban detaljniji pregled da bi se videle.

Znaci crnih tačaka u očima uključuju: pojedinačne ili višestruke tačke ili pege bledosmeđe do tamne i crne boje, kružne, ravne ili podignute iznad površine oka, iskrivljen oblik zenice, neuobičajeno proširena zenica, nakupljanje krvi u oku, slabo ili prekomerno stvaranje suza, iscedak iz očiju, zamućene oči, zatamnjena, istanjena ili providna šarenica, crvenilo očiju, hronična upala oka, nenormalno treptanje, čirevi rožnjače, tresenje glave, škiljenje, loš vid ili zatvorene oči, osetljivost na svetlost, grebanje očiju, letargija.

Foto: Shutterstock/Gintare Juodvirse

Uzroci pojave crnih tačaka u očima psa

Crne tačke u oku psa signaliziraju na jedno od nekoliko stanja, a uzroci njihove pojave mogu da budu brojni.

Atrofija šarenice – degeneracija šarenice uzrokovana godinama proizvodi sitne rupe na irisu koje se pojavljuju kao crne tačke. Kada je ova pojava rezultat starenja, ona ne umanjuje vid niti izaziva bilo kakvu bol. Atrofija šarenice može biti uzrokovana hroničnom upalom, povredom ili glaukomom, a javlja se kod malih rasa pasa, kao što su čivava i patuljasti šnaucer.

Pigmentarni keratitis – kada dođe do hronične upale oka, ona može izazvati taloženje pigmentiranih granula melanina koje izazivaju smeđe-crne mrlje u oku i one mogu uticati na vid. Ova upala je posledica entropije, ektropije, tumora očnih kapaka, abnormalnih trepavica ili suvog oka. Ovo stanje je najčešće kod brahicefalnih rasa, kao što su buldog, mops i bokser.

Ciste irisa – ciste u šarenici su crni diskovi ispunjeni tečnošću koja može varirati u veličini, ali obično ima nekoliko milimetara u prečniku. Može da ostane fiksirana u jednom položaju, uglavnom na donjoj polovini oka, ili se kreće. Ponekad se psi rode sa cistom, a ona može da bude uzrokovana traumom ili upalom u oku. Iako su bezbolne, ciste mogu da zamagle vid.

Foto: Shutterstock/Ira Bushanska

Pege na oku – pojačana pigmentacija šarenice - pege na oku - počinju kao jedna ili više tačaka napravljenih od ćelija koje proizvode melanin. Ako narastu, pretvaraju se u nevus, ravnu ili zaobljenu tačku koja se podiže iznad površine oka. I pege i nevusi su generalno bezopasni, ali utiču na funkciju oka ako su preveliki. Oni mogu biti urođeni ili se razvijati tokom vremena i povezani su sa izlaganjem UV zračenju.

Očni melanomi - melanociti, ili ćelije koje proizvode melanin, mogu da se razmnožavaju i da se zgrudvaju. Iako su uglavnom benigne, ove promene mogu izazvati bol, krvarenje, upalu, odvajanje mrežnjače, kataraktu, glaukom i gubitak očiju. Počevši od okruglih braon do crnih lezija na šarenici, mogu da narastu i postanu velike, izdignute mase. U retkim slučajevima postaju maligni tumori. Melanomi mogu biti uzrokovani genetskim mutacijama, a neke rase su predisponirane za ovo stanje, uključujući zlatnog retrivera, labrador retrivera, nemačkog ovčara i koker španijela.

Lečenje crnih tačaka u očima psa

Pigmentni keratitis, ciste šarenice, pege na oku i atrofija šarenice su uglavnom bezopasne promene i zahtevaju praćenje, ali ako bilo šta utiče na vid, ili su prisutni melanomi, infekcija, upale, čirevi rožnjače ili glaukom, preporučuje se lečenje. Tretmani uključuju: lekove, lasersku terapiju i hirurgiju.

(Wagwalking/Telegraf.rs)