• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prolaps oka kod psa: Ovo je hitno stanje, ne dopušta čekanje i sanira se u roku od 60 minuta

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prvu pomoć psu koji doživi ovu traumu mora momentalno da pruži vlasnik, savetuje doktor veterinarske medicine Darko Drobnjak

  • 0
Ispadanje oka kod psa Foto: Shutterstock/Vetlife

Rase pasa koje imaju istaknute i ispupčene oči i kratke njuške, poznate kao brahicefalne rase, sklone su neprijatnoj pojavi poznatoj kao prolaps oka. To je urgentno stanje u veterinarskoj medicini i podrazumeva ispadanje očne jabučice iz orbite (mesto u kome je oko smešteno), usled teškog pada, udarca i drugih trauma. Oči kod pasa koji pate od ovog problema, među kojima su pekinezer, mops, bostonski terijer, čivava, lasa apso, francuski buldog, ši-cu... su okrugle, velike i nalaze se u plitkoj orbiti zbog čega je oko ispupčeno i viri više nego kod drugih rasa.

Ako je oko vašeg psa doživelo prolaps iz bilo kog razloga, neophodno je da psa što pre odvedete veterinaru, po mogućstvu u hitnu službu. U razgovoru sa doktorima veterinarske medicine dr Darkom Drobnjakom i dr Miloradom Stamenkovićem saznali smo šta je najvažnije da vlasnik uradi u ovakvim trenucima koji su veoma stresni za vlasnika, ali i za životinju.

Dr Drobnjak napominje da vlasnik treba odmah da doveze psa u hitnu veterinarsku službu. Vreme koje protekne od ove povrede do dolaska u kliniku nije decidno zacrtano, ali je veoma važno da se očna jabučica ne osuši kako bi se vratila na mesto, što znači da bi pacijent trebalo da bude na stolu najkasnije 45 minuta od incidenta. Osim sušenja tkiva, očna jabučica van orbite počinje da otiče, kapci se deformišu odnosno uvrću ka unutrašnjosti oka i svaki minut odlaganja može da oteža vraćanje oka na mesto.

Prva i najosnovnija pomoć psu sa prolapsom oka sastoji se u tome da vlasnik obilno navlaži sterilnu gazu fiziološkim rastvorom ili običnom vodom i stavi je preko povređenog oka i odmah ode veterinaru. Pas u ovoj situaciji ima veoma jake bolove zbog čega može da bude agresivniji, pa se preporučuje da bude smešten u transporter, koji će ga čuvati od dodatnih povreda. Ako kod veterinara treba odvesti nepokretnog, povređenog većeg psa, potrebno je postaviti ga na prostirku, veliki peškir za plažu, ćebe ili dasku koji se mogu iskoristiti kao nosila. Kretanje treba svesti na minimum, kako bi se sprečile dalje komplikacije sa okom.

Simptomi prolapsa oka kod psa

Simptomi delimičnog ili potpunog prolapsa oka kod psa su: jako ispupčeno oko ili oko koje visi iz orbite, krvavo oko, crveno i upaljeno tkivo oka, presečeni ili pokidani mišići ili ligamenti oka, zamućena rožnjača, onemogućeno treptanje, sužene zenice, a potom i druge povrede i traume, poput šoka, ističe dr Stamenković.

Ši cu Foto: Shutterstock/Ihar Halavach

Uzroci prolapsa oka kod psa

Prolaps oka može biti uzrokovan mnogim faktorima: tučom sa psima, povredom oka tupim predmetom, udarcem motorizovanog vozila, udarcem glavom o neki predmet, padom ili spoticanjem odnosno povredom glave, gušenjem uzrokovanim loše postavljenom ogrlicom.

Lečenje prolapsa oka kod psa

Posle oftalmološkog i drugih pregleda psa, uz saniranje ostalih eventualnih povreda, veterinar će odlučiti šta treba da preduzme u pogledu lečenja prolapsa oka. Dr Stamenković kaže da je u prvih sat do dva moguće psu vratiti oko u orbitu, bez posledica. Ako prođe više vremena od traume ili vlasnik odluči da ljubimca odvede veterinaru tek narednog dana, za oko nema spasa.

Oko koje je ispalo psu se vraća manuelno, bez anestezije, kaže dr Drobnjak.

Pas, francuski buldog Foto: Pixabay.com

Ako su psu pokidana više od tri ekstraokularna mišića, oštećen mu je optički nerv, odvojena mrežnjaču, puklo mu je sočivo ili cela očna jabučica, veterinar će preporučiti enukleaciju oka. Nakon uklanjanja očne jabučice, ivice očnih kapaka se ušivaju. Ukoliko veterinar smatra da postoji šansa da zadrži oko psu, on će predložiti ponovno pričvršćivanje oka u globusu i izvođenje privremene tarzorafije, odnosno zašivanje očnih kapaka na 2-3 nedelje. Ova procedura se radi kako bi se zaštitila rožnjača i spasilo oko. Enukleacija oka i privremena tarzorafija se izvode pod opštom anestezijom.

Oporavak psa posle prolapsa oka

Četvoronožni pacijenti koji su podvrgnuti enukleaciji oka imaju dobru prognozu. Veterinar propisuje lekove protiv bolova i antibiotike, a potrebne su naknadne kontrole da bi se pratio oporavak. Elizabetanska kragna je obavezna i pas treba da je nosi 10-14 dana, kako češanjem ne bi povredio ranu i pokidao šavove.

Psima koji prolaze kroz privremenu tarzorafiju veterinar propisuje lokalne i oralne antibiotike, protivupalne lekove i kapi i medikamente protiv bolova, dodaje dr Drobnjak.

Podaci kažu da samo 20 do 40 posto pasa sa prolapsom oka povrati vid. Uvek su izvesne komplikacije nakon operacije, kao što su slepilo, glaukom, čir rožnjače, keratitis. Kontrole nakon vraćanja oka u orbitu ili drugih intervencija su potrebne kako bi se pratio napredak pacijenta i utvrdilo da li postoje komplikacije, napominje dr vet. med. Darko Drobnjak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čuva ga kao malo vode na dlanu: Mama pas ušuškala svoje štene

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari