Vaš pas se muči dok obavlja malu nuždu: Pet najčešćih razloga koji menjaju higijenske navike ljubimca

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Otežano uriniranje, uz pojavu krvi ili kristala u mokraći, ukazuju na probleme urinarnog trakta

Foto: Shutterstock/Mr. Ashi. Sae Yang

Iako posle obavljene nužde pas često udara nogama o tlo što se smatra normalnom i instinktivnom pojavom, ponekad ovakav postupak može da signalizira na određene zdravstvene probleme.

Ukoliko vam se učini da se vaš ljubimac pomalo muči dok obavlja malu nuždu i nakon toga deluje uznemireno, to može da ukaže na potencijalnu infekciju ili drugu moguću zdravstvenu promenu.

Koji urinarni problemi mogu da muče naše ljubimce i da im promene uobčajene higijenske navike?

Stručnjaci tvrde da je reč o 5 uobičajenih urinarnih tegoba.

Infekcija urinarnog trakta

Infekcija urinarnog trakta može uticati na pse svih uzrasta. Ona izaziva bol tokom mokrenja ili pas pokazuje da češće želi da obavi malu nuždu.

Kamenje u bešici

Kamenje u bešici pojavljuje se u vidu sitnih, kristalizovanih čestica koje mogu da izazovu bol prilikom prolaska mokraćnim kanalom. Ovi kristali izazivaju pojavu krvi u urinu, ali pas može pokazati vidljive znake naprezanja ili nelagodnosti tokom vršenja male nužde.

Cistitis

Cistitis je još jedna bolna infekcija bešike koja zahteva veterinarski pregled i lečenje. Može da bude uzrokovan tumorima, polipima, pa čak i kamenjem u bešici.

Infekcija bubrega

Infekcija bubrega je ozbiljno stanje: ako pas ima ovaj zdravstveni problem, hitno ga odvedite kod veterinara koji će mu najverovatnije prepisati antibiotike. Psi obično pokazuju da pate od infekcije bubrega promenama u higijenskim navikama, preteranom žeđi i nedostatkom apetita.

Problemi sa prostatom

Problemi sa prostatom mogu otežati mužjacima da obavljaju malu nuždu. Ovo stanje se zove prostatitis i dovodi do prekida mokrenja koje je jedan od osnovnih simtoma ove zdravstvene tegobe.

(Dogster/Telegraf.rs)