• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tabela boja urina: Saznajte da li vaš pas pati od neke bolesti

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pseći urin često je "nijansiran", a njegova obojenost zavisi od mnogih faktora, među kojima su hrana, količina vode koju popije, unos suplemenata, a na boju mokraće utiču i mnoga oboljenja

  • 0
Boja urina psa Boja urina psa Foto: Shutterstock/Mcarper

Većina vlasnika kućnih ljubimaca ne provodi mnogo vremena razmišljajući o urinu svog psa, ali boja pseće mokraće može da otkrije važne informacije o zdravlju kućnog ljubimca.

Na pitanje: koje boje treba da bude urin zdravog psa, najčešći odgovor je svetložuta ili boja ćiliara. Međutim, mokraća psa često je "nijansirana" i zavisi od mnogih faktora.

Da li i koliko često pogledate u urin koji pas izmokri

Ako se ljubimac ne pomokri u domu, namerno ili slučajno, možda nećete obratiti pažnju na boju izlučevina. Ali, svaki vlasnik trebalo bi da zna koja boja psećeg urina je normalna, a koja je znak za uzbunu. Zahvaljujući tome možete interenisati i odvesti psa na pregled, pre nego što se pojave komplikacije. Ako pratite količinu i boju urina koji pas izbaci, potencijalno možete otkriti rane znake infekcije urinarnog trakta, probleme sa bubrezima, tegobe sa bešikom ili druga medicinska stanja.

Normalni urin psa je obično svetložute do ćilibarske boje. Ona može da varira, a normalan pseći urin, baš kao i ljudski, menja nijansu tokom dana. Prvi jutarnji urin uglavnom je tamnije žut, jer je koncentrisaniji, budući da pas uglavnom ne pije vodu dok spava.

Kakve boje može da bude urin vašeg psa?

Tabela boja psećeg urina

Normalan i problematičan urin psa može varirati u boji. Ponekad je teško razaznati tačnu boju abnormalnog urina, ali generalno svaka tamna ili mutna boja je razlog da psa odvedete veterinaru.

Količina vode koju pas popije utiče na boju njegovog urina koji može da bude tamnije žut - kad je pas dehidriran - ili veoma bledo žut ili čak bistar ako je pas popio mnogo vode.

Ishrana i lekovi takođe utiču na boju urina: ako primetite bilo kakve značajne ili uporne promene u boji mokraće psa, konsultujte se sa veterinarom radi pravilne dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

Mnoge boje urina različite od normalne mogu biti uzrokovane unosom obojene hrane i lekova. Obratite se veterinaru za savet ako primetite promenu boje urina, iako se pas ponaša uobičajeno.

Boja urina psa Boja urina psa Foto: Shutterstock/Yaya Photos

Svetložuti urin

Normalna boja urina može se malo razlikovati kod zdravih pasa, ali je tipično svetložute do ćilibarske boje. Adekvatno hidrirani psi imaju svetliji urin, a povremene varijacije boje unutar normalnog opsega nisu razlog za zabrinutost.

Tamno žuti urin

Tamnožuti urin kod pasa je obično znak dehidracije. Kada pas ne pije dovoljno vode, urin postaje koncentrisaniji i potamni. Ako primetite tamnožuti urin, a pas se inače ponaša normalno, ponudite mu više vode da biste videli da li se urin vratio u normalu. Ako ostane stalno tamnožuta, ili pas pokaže znake bolesti, idite veterinaru.

Jarkožuti urin

Jarkožuta boja psećeg urina nastaje zbog unosa određene hrane ili suplemenata. Veterinari smatraju da to nije razlog za zabrinutost.

Boja urina psa Boja urina psa Foto: Shutterstock/Cunaplus

Bistar urin

Bistra mokraća je ona koja nema vidljivu boju. Ako se to desi kad pas popije veliku količinu vode, to može da znači da je privremeno dodatno hidriran. Međutim, čista boja urina može biti znak zatajenja bubrega, dijabetesa ili Kušingove bolesti. Prevelik unos vode i učestalo mokrenje su uobičajeni simptomi ova tri stanja. Ako je urin vašeg psa konstantno bistar, odvedite ga kod veterinara.

Crni ili smeđi urin

Braonkasto obojen urin ili mokraća koja je toliko tamna da deluje crno, znak je da je psu potrebna hitna veterinarska pomoć. Ove boje urina su uzrokovane hemolizom (razbijanjem crvenih krvnih zrnaca) ili rabdomiolizom, koja se javlja kada psi dožive duboko oštećenje mišića. Tamna boja u urinu je pigment koji se pojavljuje u slučaju razgradnje mišića. Pojava izuzetno tamnog urina može da bude povezana i sa toplotnim udarom, pa je poseta veterinaru obavezna.

Zeleni urin

Zeleni urin kod pasa se retko viđa. Medicinska stanja koja izazivaju zelenu prebojenost mokraće su teška bolest jetre ili pseudomonas - ozbiljna infekcija urinarnog trakta. Psa bez odlaganja odvedite kod veterinara.

Narandžasti urin

Narandžasti urin ponekad je teško razlikovati od tamnožutog urina (znak dehidracije). Ako je urin psa narandžast, to može da ukaže na visoku koncentraciju bilirubina i samim tim je znak problema sa jetrom ili žučnom kesom. Narandžasti urin se pojavljuje ako se crvena krvna zrnca vašeg psa uništavaju, što se pojavljuje sa imuno-posredovanom hemolitičkom anemijom (IMHA). Obavezno vodite psa veterinaru.

Crveni urin

Crveni ili ružičasti urin posledica je stanja koje se zove hematurija ili krv u urinu. Kod pasa se najčešće dešava u slučaju postojanja urinarnog kamena. Svetlocrvena ili ružičasta krv je znak infekcije prostate ili drugog problema sa prostatom. Možda ćete videti krv u urinu ženki pasa u estrusu. I karcinomi urinarnog trakta mogu uticati na pojavu krvi u urinu. Vodite psa podhitno kod veterinara!

Boja urina psa Boja urina psa Foto: Shutterstock/Pee Paew

Mutan ili penušav urin

Mutan ili penušav urin je uvek abnormalan i ukazuje na prisustvo bakterija, kristala ili drugih supstanci što znači da pas ima infekciju ili problem urinarnog trakta. Psa odmah odvedite na pregled.

Kada posetiti veterinara

Obratite pažnju na promene u urinu psa, uključujući njegovu boju, bistrinu, zapreminu, učestalost i miris. Obratite se veterinaru ako se boja urina psa promeni, ako urin izgleda mutno ili mlečno, ako osetite neobično jak ili neprijatan miris, ili ako pas urinira češće, napreže se da mokri ili urinira malo.

Ako je mokraća psa tamnožuta, ali se pas ponaša normalno, dajte mu više vode. Obratite se veterinaru ako mokraća ne poprimi normalnu svetložutu boju.

Ako je urin psa bistar, a on pije više vode nego obično, to može ukazivati na oštećenu funkciju bubrega ili endokrini problem poput dijabetesa ili Kušingove bolesti.

Ako vidite tamni urin bilo koje boje osim žute, potražite hitnu veterinarsku pomoć. Neki od uzroka tamnog urina kod pasa su izuzetno ozbiljni, pa će vreme biti vaš saveznik ili neprijatelj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari