• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto je urin nekih pasa lepljiv: Saznajte uzroke, a ako ga primetite kod ljubimca - pravo kod veterinara

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ukoliko niste sasvim sigurni da je vaš ljubimac obavio malu nuždu i izbacio sluzavu mokraću, proverite da li je reč o drugim telesnim izlučevinama

  • 0
Psi i lepljivi urin Foto: Shutterstock/Ching Louis Liu

Vaš pas izvršio je malu nuždu, a urin koji je izbacio nije uobičajenog izgleda, već sluzav i lepljiv.

Prvo proverite da li je to zaista urin, ili druga telesna izlučevina.

Ako niste direktno prisustvovali uriniranju psa, možda je izbacio neku drugu vrstu sekreta.

Da li urin psa treba da bude lepljiv

Urin psa ne treba da bude previše lepljiv. Pseća mokraća se većim delom sastoji od 95 procenata vode, zajedno sa ureom, hloridom, natrijumom, kalijumom, kreatininom i drugim neorganskim i organskim jedinjenjima.

Ako je urin psa lepljiv do te mere da liči na sirup, odlazak veterinaru je neizbežan, piše Dogdiscoveries.

Može li urin psa da bude lepljiv ili je reč o nečem drugom

Ako ste primetili lepljivu supstancu u krevetu psa ili na podu neke prostorije, možda se uopšte ne radi o urinu. Moguće je da je pas ostavio izvesnu količinu sline ili mešavinu bala i urina. Pljuvačka životinja može varirati od vodenaste konzistencije do gušće, u zavisnosti od toga koje žlezde je proizvode. Na primer, parotidne žlezde prave vodenu pljuvačku, dok sublingvalne žlezde stvaraju sluz bogatu mucinom.

Psi ponekad izbacuju lepljivu supstancu iz grla, pogotovo oni koji kašlju. Razlozi mogu da budu mnogobrojni, od nagomilavanja sluzi zbog kašlja, alergije, srčane bolesti... Psi takođe i povraćaju lepljive supstance, u zavisnosti od toga šta su jeli ili pili, ali i u slučaju gutanja stranog tela, začepljenja creva, izlaganja toksinima, početka pankreatitisa i problema sa ishranom.

Psi i lepljivi urin Foto: Shutterstock/masarik

Ako se u predelu genitalija mužjaka pojavi lepljiva supstanca, koja se lepi za dlaku, može biti reč o sluzavom iscetku iz njegovog polnog organa. To je tzv. smegma, obično je žućkasto-bela ili zelenkasta. Ako primetite prekomerno lizanje, promenu boje, lokalno crvenilo, iritaciju i loš miris, ili psu nije dobro, najbolje bi bilo da ga odvedete kod veterinara.

Vaginitis kod štenaca je čest uzrok lepljivog i zamućenog, belog ili žućkastog iscetka i sušenja dlake oko genitalija i najčešće se javlja u uzrastu od 6 nedelja do 8 meseci.

Lepljiva supstanca koja se luči iz genitalija nesterilisane ženke može biti znak infekcije materice poznate kao piometra. Ovo oboljenje je veoma ozbiljno ako se ne leči.

Ukoliko imate ženku koja je skotna i primetite lepljivi iscedak, to je znak da će uskoro uslediti porođaj. Kod skotnih pasa stvara se jasan, beličasti iscedak koji posle uriniranja ostaje da "visi" i zove se "sluzni čep" skotne ženke. On treba da bude bistar, bez mirisa, čvrst i da podseća na živo belance. Izbacivanje takvog "čepa" je znak predstojećeg porođaja, baš kao i u slučaju trudne žene. Svrha ovog čepa je da spreči ulazak bakterija u matericu kako bi se fetusi u razvoju zaštitili od potencijalno opasnih infekcija.

Psi i lepljivi urin Foto: Shutterstock/Pixel Shot

Ako je ipak reč o lepljivom urinu...

Ukoliko je pas urinirao i shvatite da je ono što je izbacio lepljivo, obratite se veterinaru koji će pronaći uzrok ovoj pojavi.

Šta izaziva lepljivi urin kod psa?

Jedan od razloga je infekcija i upala urinarnog trakta. Osim lepljive mokraće, pas sa ovim zdravstvenim problemom će obavljati malu nuždu češće i u malim količinama. Ovaj problem se češće ispoljava kod ženki, usled fizionomije uretre koja je kod njih kratka i široka, što omogućava bakterijama da lako dospeju u bešiku.

Drugi izvori zapaljenja urinarnog trakta psa koji izaziva stvaranje lepljive sluzi je prisustvo kristala u urinu ili kamenja, kao i masnoće u urinarnom traktu. I dijabetes može da bude uzrok pojave lepljivog urina, jer oslobađa glukozu i stvara sluzavu mokraću. U nekim slučajevima, gusti urin može biti posledica prisustva sluzi koja se formira ako je urin dugo u bešici.

Ako je urin vašeg psa lepljiv i primetite bilo kakve zabrinjavajuće znake kao što su pojačano mokrenje i pijenje vode, prekomerno lizanje ili letargija, odvedite psa na pregled. Ponesite i uzorak njegovog urina.

Kako da očistite podove od lepljivog psećeg urina

Podove ćete najbolje očistiti preparatima koje ćete napraviti sami. Lepljivi urin sa poda najbolje se čisti sredstvom napravljenim od šolje belog sirćeta, šolje vruće vode, dve kašičice sode bikarbone i par kapi tečnosti za pranje sudova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari