Najpopularnije rase pasa u svim dekadama 20. veka: Jedna je na tronu najtraženijih već 30 godina

B. P.
Vreme čitanja: oko 5 min.

Koja rasa je bila najpopularnija na prelasku iz 19. veka u novo doba i koji psi su bili obavezni članovi porodica

Foto: Shutterstock/otsphoto

Američki kinološki klub (AKC) postoji od 1884. godine, najopsežniji je registar svih rasa pasa na svetu, svake godine prati popularnost rasa i beleži podatke koji se odnose na sve dekade od dana postanka kluba.

Koja rasa pasa je bila najpopularnija kad ste bili dete?

Da li je i vaš deda imao ljubimca i koju rasu je čuvao?

Proverite da li je vaša sadašnja omiljena rasa pasa među onima koje su bile najbolje i koje su bile obavezni članovi američke porodice od početka 20. veka, piše Alwayspets.

Prelazak iz 19. u 20. vek: Škotski ovčar

Foto: Shutterstock/Dmitry Laudin

Na prelazu iz 20. veka najomiljneija rasa bio je škotski ovčar. Poreklom sa zelenih brda Škotske i severne Engleske, škotski ovčari su dobro poznati po sposobnosti za čuvanje ovaca i druge stoke. Kao psi u domu, bili su cenjeni zbog svoje odanosti i duge, sjajne dlake.

Rasa je postala popularna krajem 19. veka zahvaljujući kraljici Viktoriji koja je obožavala škotske ovčare čije je držanje uskoro postalo pravi trend. Američki Collie Club osnovan je 1886. godine, a dve godine kasnije, bankar J. P. Morgan pokrenuo je sopstvenu odgajivačnicu škotskih ovčara koja se zvala Cragston Kennel. Njegovi psi su u početku bili veoma traženi, ali se ispostavilo da je ovaj hobi veoma skup.

Prva dekada 20. veka: Bostonski terijer

Bostonski terijer Foto: Pixabay

Bostonski terijer je jedna od retkih rasa koja je nastala u SAD i relativno je nova, a postala je popularna odmah po nastanku. Nastao je u Bostonu krajem 19. veka i isprva se zvao bul terijer ili "okrugloglavi". Naziv bostonski terijer nastao je zahvaljujući uplivu modernijih stavova o vlasništvu nad psima.

Dvadesete godine 20. veka: Nemački ovčar

Foto: Pixabay

Klasični nemački ovčar pomoćnik je vojnom osoblju i policajcima više od jednog veka. U početku je bio pastirski pas, ali se njegova inteligencija pokazala korisnom tokom Prvog svetskog rata kada je služio zajedno sa vojnicima i ostavio takav utisak da je tokom 20-ih godina lako osvojio titulu najboljeg psa. Deo njegove slave stvorern je zahvaljujući poznatom nemačkom ovčaru Rin Tin Tinu koji je u Holivudu debitovao 1922. godine, a njegov prvi film bio je toliki hit da je glumio u još desetinama ostvarenja. Rin Tin Tin je delimično bio odgovoran za spas studija Varner Bros koji je bio pred propašću. Lik Rin Tin Tina je zasnovan na pravom nemačkom ovčaru koga je američki vojnik spasao iz nemačke odgajivačnice.

Tridesete godine 20. veka: Bostonski terijer

Bostonski terijer ponovo se vratio na vrh tokom mračnih dana Velike depresije, jer su manje rase pasa bile jeftinije za hranjenje i držanje. Bostonski terijer je tako bio najtraženiji dva decenije, a njegova elegancija i crno-bela dlaka su se lepo slagali sa estetikom Art deko perioda.

Četrdesete godine 20. veka: Koker španijel

Foto: 20th Century Fox Licensing/Merchandising / Everett / Profimedia

Koker španijel je držao drugo mesto tokom većeg perioda 1930-ih godina, a kad su stigle 40-te, pas lepog lica konačno je osvojilo krunu. Rasa je nastala u Evropi u 14. veku i prvobitno je uzgajana za lov u Engleskoj, ali je manja verzija sa kraćom njuškom evoluirala u SAD. Američki koker španijel postao je popularan pas za pratnju, cenjen zbog svilenkasto mekih ušiju i veselog karaktera. Rasa je postala tražena i omiljena nakon što je crni koker španijel My Own Brucie osvojio uzastopne titule Best in Shov 1940. i 1941. Bio je toliko popularan da je predstavljen u časopisu LIFE, a kad je uginuo, čitulju o njemu je objavio The Nev York Times. Nekoliko poznatih ličnosti, uključujući Binga Krozbija i Merilin Monro, takođe se zaljubilo u ovu rasu.

Pedesete godine 20. veka: Bigl

Foto: Pixabay

Koker španijel je bio u trendui 50-ih godina, ali lovački pas iz Britanije, skromni bigl, nadmašio je svog dugo voljenog četvoronožnog kolegu kad se pojavio Snupi, najpoznatiji bigl svih vremena, lik karikaturiste Čarlsa Šulca koji je objavio prvi strip o Snupiju 1950. godine. Većina biglova je kombinacija crvenkasto-braon, crnih i belih mrlja, a ovaj energičan pas je veoma lojalan vlasniku i prijateljski raspoložen.

Šezdesete godine 20. veka: Pudla

Pudla Foto: Shutterstock/Anton Maltsev

Kada se spomene pudla, većina pomisli na Pariz i Francusku. Međutim, kultna francuska pudla zapravo je došla iz Nemačke, i nije bila ni približno otmena kao danas. Pudla je bila lovački pas koji se specijalizovao za vađenje ptica iz vode. Njena prepoznatljiva frizura nije postala takva zbog stila, već zbog praktičnih razloga. Brijanje delova krzna pudle omogućio je pudli manje otpora u vodi, ali i dovoljno izolacije da vitalne delove na telu budu tople. Jedinstveni izgled pudle stvoren je 50-ih godina u SAD.

Sedamdesete godine 20. veka: Opet pudla

Pudla je bila toliko popularna da je dve decenije zaredom zauzimala titulu najpopularnije rase i pojavljivala se u modnim časopisima, kao što je Vog. Njena hipoalergena dlaka bila je još jedna pozitivna osobina, zajedno sa višestrukim varijetetima u pogledu veličine.

Osamdesete godine 20. veka: Ponovo koker španijel

Ako su osamdesete bile poznate po jednoj stvari, to je duga kosa, pa je možda i to razlog zbog koga se koker španijel vratio u velikom stilu. Bilo da se radilo o njihovim lepim njuškama, finoj dlaci ili poslušnom temperamentu, koker španijeli su ostali američki mezimci sve do 90-ih godina 20. veka. Čak i danas, rasa je među 30 najpopularnijih, a poznate ličnosti poput Opre Vinfri ih drže kao žvotne pratioce.

Devedesete godine 20. veka: Koker španijel i labrador retriver

Dok je koker španijel još uvek bio popularan ranih 90-ih, labrador retriver je preuzeo primat sredinom decenije. Labrador je večan porodični pas, a potiče od ribarskog psa uvezenog iz Njufaundlenda u Britaniju u 19. veku. Ovi psi se pojavljuju u crnoj, čokoladnoj i oker boji, i svi imaju energičan temperament.

Od 2000. do 2020. godine: Labrador retriver

Foto: Shutterstock/Srdjan Randjelovic

Labrador je najpopularniji pas već tri decenije. Čak i na kraju 2021. godine, to je bila najtraženija rasa u celoj Severnoj Americi. Ovi psi savršeno odgovaraju aktivnim porodicama, ali pretnju po njihovo mesto na tronu imaju od daleko manje rase - francuskog buldoga. "Francuzi" su postali popularni jer su mali, nemaju mnogo potrebe za negom i nisu previše aktivni, a najvažnije je da se lepo prilagođavaju životu u stanu.

(Telegraf.rs)