• 0

Vreme čitanja: oko 8 min.

Ovih 14 rasa biće najbolji prijatelji vašoj deci: Porodični psi koji uživaju u igri i nestašlucima najmlađih

B. P.

Vreme čitanja: oko 8 min.

Preporučuje se da sačekate dok vaše dete ne napuni 5 godina i da tek tada dovedete psa u dom

  • 0
Dete i pas Foto: Shutterstock/Soloviova Liudmyla

Ako imate decu, a želite psa, i to malog, izbor prave rase može da bude težak zadatak. Postoje mali psi koji su idealni za decu, iako ima i rasa koje jesu male rastom, ali nisu pogodne za decu, jer su krhke ili nervozne u blizini bučnih mališana. Međutim, neki mali psi odlično se slažu sa decom svih uzrasta.

Čak i kad je reč o rasama koje su idealne za porodice sa decom, stručnjaci preporučuju da sačekate dok vaše dete ne napuni 5 godina i da tek tad dovedete psa u dom. Do 5 godina, većina dece ima pristojnu kontrolu impulsa i bolje razume i sledi pravila koja se odnose na psa.

Zbog bezbednosti deteta i životinje, odrasla osoba uvek treba da nadgleda njihove interakcije.

Kada je u pitanju izbor rase psa za porodicu sa decom, uzmite u obzir njihov temperament, strpljenje i obuku. Postoje rase pasa koje jednostavno nisu dobre u ophođenju sa decom. Veoma je važno da da decu naučite da poštuju psa i njegov prostor.

1. Bigl

Dete i bigl Foto: Shutterstock/Soloviova Liudmyl

Pravilno socijalizovan i obučen bigl je izuzetno druželjubiv i lako podnosi buku i haos porodičnog života. Iako mali, on je čvrst i atletski građen pas koji voli da se igra sa decom svih uzrasta.

Poznato je da bigl voli da laje i zavija, a neki pripadnici rase postaju destruktivni ili pokušavaju da pobegnu ako ostaju predugo sami, nemaju dovoljno pažnje, nisu aktivni i nisu mentalno stimulisani. Napolju treba da budu na povocu, jer ih oštar njuh može odvesti neznano kuda.

Životni vek bigla je od 10 do 15 godina.

2. Kovrdžavi bišon

Dete i bišon Foto: Shutterstock/Africa Stud

Razigran i zabavan, kovrdžavi bišon potiče iz Francuske, gde su mali psi prvobitno živeli luksuznim životom kao razmaženi kućni ljubimci do plemstva. Nakon Francuske revolucije, bišoni su pali u ruke običnih ljudi, pretvarajući se u ulične pse. Zahvaljujući inteligenciji, živahnosti i šarmu, pufnasti bišon "radio" je i u cirkusu. On i danas voli da se igra i samo želi da bude uz svoju voljenu porodicu. Bišon je nežan i uvek prijateljski nastrojen prema svim ljudima. Iako mali, bišon nije krhak i osetljiv i sve dok deca s njim postupaju nežno i s poštovanjem, može da bude divan prijatelj.

Bišon će ponekad pokazati znake anksioznosti ili straha koje deca ne mogu lako da uoče, pa je važno da uvek nadgledate njihovu igru. Životni vek kovrdžavog bišona je do 15 godina.

3. Bostonski terijer

Dete i bostonski terijer Foto: Shutterstock/bubutu

Prijateljski raspoložen, bostonski terijer voli sve ljude, uključujući i decu. Stvoren u Bostonu u poslednjim godinama 19. veka, rasa je imala samo jednu svrhu: da bude odan pratilac čoveku. Iz tog razloga, bostonski terijeri su divni porodični psi koji zahtevaju da većinu vremena provedu sa svojom porodicom. Veličina ovog psa garantuje njegov srećan i komotan život u stanu, ali su mu potrebne svakodnevne lake šetnje i aktivnosti. Živahan, privržen i uvek spreman za igru, bostonski terijer je zabavan deci koja mogu da ga vode  na dečije utakmice ili u šetnju parkom.

Bostonski terijer je energičan, visoko skače i veoma je brz, pa je njegova socijalizacija izuzetno važna. Životni vek bostonskog terijera je 12 do 14 godina.

4. Kern terijer

Kern terijer Foto: Shutterstock/EiZivile

Kern terijer, čuveni Toto iz filma "Čarobnjak iz Oza", rođen je u škotskim visoravnima pre više od 200 godina, gde je lovio lisice, pacove i druge štetočine. Nisu svi terijeri raspoloženi za igru sa decom, ali kern voli decu i uvek je spreman za zabavu i igre. Decu treba naučiti da budu nežni sa kernom koji će im ipak uvek oprostiti slučajne nestašluke.

Kern ima veliki nagon za plenom (ovo može uključivati decu koja trče), ali neće ostaviti na miru mačku. Treba ga nadgledati u blizini uzbuđene, glasne dece koja mnogo trče. Životni vek kerna je od 12 do 15 godina.

5. Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Dete i kavalirski španijel kralja Čarlsa Foto: Shutterstock/TsElena Similar images

Pas ujednačenog temperamenta, kavalirski španijel je prijatelj svima, pa i deci. On uživa u maženju i nežnoj igri. Ne voli grubosti, pa pokažite deci kako da s njim pravilno postupaju. Odlično se prilagođava životu u svakom prostoru i dobar je saputnik na odmoru. Obezbedite mu adekvatne vežbe uz svakodnevne šetnje po parku ili komšiluku. Životni vek kavalirskog španijela je 12 do 14 godina.

6. Koker španijel

Rase pasa sklone kanceru Koker španijel Foto: Shutterstock/Pixel

Koker španijel je mali pas koji voli život sa ljudima i uzgajan je da bude poslušan i prijateljski raspoložen prema drugim životinjama. Dobro socijalizovani koker španijeli su odlični dečiji drugari, pod uslovom da su deca nežna i da psa poštuju. Kokeri vole da se igraju i bez prestanka će udovoljavati deci u igri i avanturama. Ovo su energični psi kojima je potrebna umerena vežba u vidu dnevnih šetnji i trčanja bez povoca u dvorištu. Životni vek koker španijela je od 10 do 14 godina.

7. Francuski buldog

Francuski buldog Foto: Shutterstock

Francuski buldog je eprilagodljiv i razigran pas koji voli da radi šta god radi njegova porodica. On često ima respiratorne probleme, sklon je pregrevanju i ne može da putuje avionom. Po izgledu, on je manja verzija buldoga prilagođenog deci. Kada kombinujete njegov jedinstveni izgled sa radoznalom i privrženom prirodom, sve u vezi sa njim privlači ljude i decu.

Ovaj pas može da bude odličan dečiji prijatelj pod uslovom da je dobro socijalizovan i da deca s poštovanjem komuniciraju sa njim. Rasa zahteva umereno svakodnevno vežbanje, a glatka dlaka ne traži mnogo održavanja. Životni vek francuskog buldoga je od 10 do 12 godina.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše mace Favole Britney i Miss Monroe, publika izabrala "britanke": Završen 11. Mrnjau Fest

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari