Reakcija psa na nepoznate ljude: Kako da ga bez stresa upoznate sa strancima?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od karaktera ljubimca, njegove socijalizacije, učestalosti viđanja sa drugim osobama i životinjama ali i budnosti vlasnika će zavisiti ishod novih susreta

Foto: Pixabay

Dobra socijalizacija psa kućnog ljubimca jedan je od najvažnijih zadataka njegovog vlasnika.

Reakcija psa na nove ljude i životinje zavisi od njegovog karaktera, ali i toga koliko je ranije bio izložen kontaktu sa nepoznatim. Odnos psa sa novim bićem zavisi i od mesta na kome se interakcija odvija, piše Apetit.rs.

Pas i gosti

Najčešće reakcije pasa tokom posete neke osobe, koja je za njih nova su: neprestano lajanje izazvano strahom ili uzbuđenjem, propraćeno neprestanim skakanjem i ,,motanjem“ oko nogu. Psi reaguju i na brojne druge načine, ali su ova dva najčešća, a možda i najneprijatnija, kako vlasnicima, tako i gostima. Međutim, ovakve situacije su prebrodive i zahtevaju posvećen rad na njima.

Pas mora da zna da vladate situacijom, što je veoma važno ako burno reaguje zbog straha. Na taj način mu saopštavate da uviđate šta se događa i da nema potrebe za njegovom reakcijom.

Trik sa vezivanjem povoca za psa je jedan od efikasnijih načina. Ukoliko očekujete nekoga, psu stavite povodac i, kad se začuje zvono ili kucanje, mirno ali odlučno obuzdajte psa dok ne prestane da pokazuje uznemirenost (prijatnu ili neprijatnu).

Kada dođe do susreta sa gostom, postarajte se da prvo dođe do interakcije između vas i gosta. Tek posle toga pas može da dobije priliku da onjuši posetioca.

Svako poslušno ponašanje nagradite!

Takođe, komande poput “mesto”, "sedi”, ”miran“ i slično mogu biti izuzetno efikasne.

Posle nekog vremena, vaš ljubimac će se uvežbati tako da neće biti potrebe da striktno naglašavate kako treba da se ponaša, niti da ga vezujete za povodac.

Ove metode, samo prilagođene, mogu se primenjivati i na susrete koji se odvijaju tokom šetnje.

Prilazak psu

Povedite računa i o tome da stranci ne prilaze prvi psu, posebno ako je on plašljive ili isuviše zaštitničke naravi. Ljudi često, u nepromišljenosti ili neznanju, naglim pokretom krenu da pomaže psa, jer ne mogu da mu odole. Međutim, iznenadni pokreti mogu uznemiriti životinju i dovesti do ozbiljnih posledica, bilo da se radi o fizičkim povredama na čoveku, ili traumi psa.

Zbog toga, dopustite psu da prvo onjuši osobu i, kada je prihvati, zajedno uživajte u zabavi!

(Telegraf.rs)