• 0
 ≫ 

Otkrili ste da vaš pas grize i žvaće šape: Šta treba da uradite?

 ≫ 

Prvi korak u zaustavljanju ljubimca da se samopovređuje jeste otkrivanje razloga zbog koga je primoran da to radi: možda je u pitanju ozleda, alergija, dosada ili nešto drugo

  • 0
Pas i problem sa žvakanjem šapa Foto: Pixabay

Da li vaš pas stalno liže i žvaće svoje šape?

Zašto neki psi konstantno grizu i žvaću šape? Koji su uzroci ovakvog ponašanja i kako se to stanje prevazilazi?

Ljubimci ovo mogu da rade iz mnogih razloga. Dr Geri Rihter, medicinski direktor Holističke veterinarske klinike u Berkliju u Kaliforniji i osnivač “Ultimate Pet Nutrition”, navodi uobičajene razloge zbog kojih psi žvaću šape.

Dr Rihter predlaže da prvo proverite da vaš pas nema povredu šape koja ga izaziva da je liže i žvaće. Pregledajte šape kako biste uočili znake eventualne infekcije - krvarenje, otok i neprijatan miris. Možda će pas hramati, što je još jedan znak fizičkih tegoba u šapi. Čak i mala ogrebotina na ovom delu noge može biti uzrok preteranom grickanju i žvakanju šape.

Ako je u pitanju manja posekotina, ili ogrebotina, dr Rihter savetuje primenu antibiotika za kućne ljubimce, koji treba naneti na ozleđeno mesto, prethodno oprano sapunom. U slučaju da je reč o ozbiljnijoj povredi, odvedite psa veterinaru, jer će mu možda biti potrebno snimanje, analize krvi i slično.

Pas i problem sa žvakanjem šapa Foto: Pixabay

Neki psi žvaću svoje šape iz dosade, zbog depresije ili uznemirenosti. Pas koji ne dobija dovoljno mentalne stimulacije, ne igra se i ne vežba sigurno će žvakati svoje šape.

Ovakvo ponašanje ljubimca teže se leči ukoliko je zasnovano na anksioznosti. U tom slučaju ćete morati da korigujete čak i svoje ponašanje kako biste promenili reakciju psa na situacije koje izazivaju stres.

Ako izlazite iz kuće, psu to prikažite tako što ćete povezati vaš odlazak sa nečim dobrim, poput dobijanja poslastice. Pre izlaska iz doma, napunite igračku slagalicu hranom koju pas voli i sa kojom će se zanimati barem pola sata.

Pas i problem sa žvakanjem šapa Foto: Pixabay

Ponekad i paraziti mogu dospeti na pseće šape i izazvati grizenje i žvakanje. Vidljive štetočine poput krpelja i buva, ali i nevidljive “dosade” kao što su grinje mogu biti krivci.

Poseta veterinaru je potrebna da bi se dijagnostikovalo postoje li ova mala stvorenja. Kada utvrdi vrstu parazita, veterinar će dati psu terapiju.

Psi koji grizu i žvaću svoje šape mogu to da čine i usled osetljivosti ili alergije. Može biti u pitanju alergen iz životne sredine: trava, sredstvo za čišćenje podova, hemikalije na ulici ili pak alergija na hranu. Ukoliko je reč o alergiji, prvi korak je testiranje. Kad saznate na šta je pas alergičan, potrudite se da ga držite podalje od alergena ili mu olakšajte stanje lekovima.

Video: Najsmešnija borba psa i leda da dođe do svog plena: Hoću baš taj štap i tačka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari