• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako mačka vrši malu nuždu na vašem krevetu, primenite 8 proverenih trikova: Za jedan su potrebne dve sekunde

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Najvažnije je da utvrdite zašto mačka koristi vaš krevet kao toalet, pogotovo ako je do tada uredno koristila pesak

  • 1
Mačka na krevetu Foto: Pixabay/cat823

Stigli ste kući posle dugog radnog dana i konačno ste spremni da skliznete u krevet i otplovite u zemlju snova. Zabacujete pokrivač i imate šta da vidite: veliku mokru mrlju koju je napravila vaša mačka jer je baš tu obavila malu nuždu.

Mačke obično dosledno koriste posude sa posipom i u njima vrše nuždu, ali ponekad odluče da to rade u krevetu svog vlasnika.

Najvažnije je da utvrdite zašto ona to radi, pogotovo ako je do tada uredno koristila pesak. Iako je ovakav potez obično znak problema u ponašanju, razlozi bi mogli da budu i medicinske prirode, piše Catster.

Zašto mačke vrše malu nuždu u vlasnikovom krevetu

Neprijatna mačija navika da vrši malu nuždu na vašem krevetu (ili na drugim neprikladnim mestima) dešava se iz nekoliko razloga.

Problemi sa posipom

Mačke su izbirljive kad je reč o posipu koji koriste i mestu na kome stoji posuda sa peskom. Ako im posip, posuda ili mesto na kome stoji ne odgovaraju, ona će naći drugo mesto gde će obavljati malu nuždu. Ovo će se dešavati i ako ne čistite kutiju za otpatke dovoljno često.

Anksioznost

Mačke mogu da pate od anksioznosti i jedan od pokazatelja ovog problema je i "piškenje" na krevetu. Kako joj to pomaže? Kada urinira, ona ispušta feromone koje smatra "utehom", a krevet je sigurno mesto na kome se oni zadržavaju. A zašto je mačka anksiozna? Ona može da trpi anksioznost iz više razloga, uključujući preseljenje u novi dom, novu osobu u životu ili novog kućnog ljubimca, zatim vatromet, buku i slično.

Starost

Mačka Foto: Shutterstock/RundomGuy

Stare mačke često pate od problema sa zglobovima koji im otežavaju ustajanje i ulaženje u kutiju sa posipom, kao i izlaženje iz nje. Nekim mačkama je penjanje na krevet lakše od ulaženja u kutiju sa peskom, pa će izabrati tu opciju. Starije mačke takođe mogu patiti od demencije koja im "briše" sećanje na mesto na kome se nalazi posip pa se fokusiraju na najbolju ravnu površinu, a to je upravo vaš krevet.

Zdravstvena pitanja

Postoji mnoštvo zdravstvenih stanja koja primoravaju mačku da urinira na krevetu, a neki su mačji idiopatski cistitis, infekcije urinarnog trakta, dijabetes, bolesti bubrega, kamenje u bešici i inkontinencija.

8 saveta da sprečite mačku da mokri na vaš krevet

Sprečavanje mačke da mokri na krevetu može potrajati i traži strpljenje. Nakon što utvrdite osnovni uzrok ovog ponašanja, evo šta treba da preduzmete.

1. Veterinarski pregled - pregledom će veterinar utvrditi odnosno isključiti medicinska stanja koja bi mogla biti uzrok ove mačije navike.

2. Prilagodite mački mesto kutije i posip - verovatno ćete morati da isprobate nekoliko vrsta posipa kako biste otkrili koji najviše odgovara mački, a možda ćete morati da pomerite kutiju sa posipom na mesto koje mačka smatra bezbednim i zaštićenim od pogleda. I mački je potrebna privatnost kad ide u toalet. Osim toga, posuda sa posipom ne treba da bude u blizini posuda sa hranom i vodom.

Što češče čistite posudu u kojoj mačka obavlja nuždu, a ako imate više mačaka trebalo bi da imate jednu kutiju za otpatke po mački. Prilagodite oblik kutije za toalet mačkinoj veličini i zdravstvenim tegobama (ukoliko ih ima).

3. Zaštitite mačku od stresova - ako uvodite promene u dom, bez obzira na to da li je reč o detetu, partneru, nameštaju... dajte mački vremena da se navikne.

4. Koristite veštačke feromone - sprejevi koji oponašaju prirodne mačije feromone mogu da pomognu da se mačka oseća sigurnije u prostoriji u kojoj provodi najviše vremena.

5. Češće komunicirajte sa mačkom - svaki dan odvojite vreme da se igrate sa svojom mačkom! Igra pomaže mačkama da oslobode stres i osećaju se manje anksioznim i ujedno način da se oslobodi energije i oseti sreću i bude opuštenija.

6. Operite posteljinu sredstvom koje će u potpunosti otkloniti miris mačijeg urina. Samo tako mačka neće nanjušiti da je tu obavila nuždu što bi moglo da je podstakne da opet isto uradi.

7. Naprskajte krevet mirisom koji mačka ne podnosi - ako vam se učini da ništa ne može da odvrati mačku od loše navike, obeshrabrite je tako što ćete poprskati svoju odeću i posteljinu mirisom koji ne podnosi. Dostupni su komercijalni sprejevi, a mačke obično ne vole mirise citrusa.

8. Zatvorite vrata spavaće sobe - ovo je najjednostavniji način da sprečite mačku da mokri piški na vašem krevetu. Zatvorite vrata svoje spavaće sobe i ne dozvolite da mačka spava na krevetu, a u mešđuvremenu otkrijte zašto je promenila higijenske navike.

Mačke ne vole da se nađu pred zatvorenim vratima, pa to može da bude još jedan problem u najavi, ali će je svakako sprečiti da obavlja nuždu u vašem krevetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pila vodu iz sudopere kada je došlo do nezgode: Mačka zapalila sopstveni rep

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari