• 0

Da li se psi igraju ili tuku? Naučite da procenite pseće nežnosti i grubosti

Ako se dva psa hvataju u koštac i to vam se čini pregrubo, uz režanje, udaranje i ujedanje, treba li da intervenišete i kako?

  • 0
Znaci igre ili sukoba pasa Foto: Pixabay

Koliko puta ste prisustvovali igri vašeg psa sa drugim ljubimcem, pa je igra poprimila oblik najgore tuče?

Ako se psi hvataju u koštac, uz režanje, udaranje i ujedanje, treba li da intervenišete?

Kako da znate da se psi samo igraju, a kako da prepoznate grube nasrtaje i početak sukoba?

Psi se normalno igraju jedni sa drugima, pogotovo štenci koji se konstantno prevrću u leglu i grickaju braću i sestre.

Otprilike oko druge nedelje, kada im se oči otvore, pa do odlaska u nove domove, štenci skoro sve budne sate provode u rvanju. To je kritično vreme za društveni razvoj, jer tada nauče inhibiciju ugriza i dobre manire. Za njih je to dobra vežba i socijalizacija, a vlasnicima je zabavno da gledaju.

Ipak, treba znati kada se psi igraju i razlikovati njihovu igru od tuče.

Igra i zabava

Znaci igre ili sukoba pasa Foto: Pixabay

O tome da je igra zaista igra svedoči govor tela pasa, pokreti i izrazi na njihovim licima.

Ako su tela izvijena u luk, pri čemu su prednje noge na podu, a zadnje u vazduhu i psi povremeno udaraju prednjim nogama o tlo, pogotovo onaj koji započinje igru, ne treba se plašiti lošeg razvoja situacije. Psi koji se igraju na licima imaju “blesavi” osmeh otvorenih usta, ponašaju se “glupo”, pokreti su im nezgrapni i preuveličani i poskakuju. Oni mogu da reže s vremena na vreme, ali svedeno, “dobrovoljno” padaju i otkrivaju stomake, naizmenično se jure i stalno se vraćaju u igru. Čak i pas koji završi na leđima ne želi da prestane da se igra.

“Borbeno” ponašanje

Pas koji se sprema da napadne ima tipično ponašanje. Telo mu postaje ukočeno, dlaka na gornjem delu leđa se podiže. Usta su mu zatvorena i upozoravajući i potmulo reži. Pokreti su mu brzi i efikasni, bez trapavog poskakivanja i smenjivanja. Uši su prilepljene uz glavu, usne “uvijene” unazad i nema osmeh.

Ako se psi upuste u borbu, taj “susret” trebalo bi da bude kratak, a "gubitnik" će pokušati da napusti područje. Psi se ne vraćaju jedan drugome zarad dodatne igre, već pokušavaju da pobegnu.

Saveti za bezbedno igranje

Ne ume svaki pas da se ponaša pristojno u parku, ali je i to u redu. Neke rase se brzo “uvrede”, pa je bolje da se igraju kod kuće sa vlasnikom ili sa prijateljem psom koga dobro poznaju.

Ne dozvolite da se vaše štene ili odrasli pas tek tako sukobi sa drugim psom. Može se desiti povreda, koja čak i ako je slučajno proistekla, predstavlja loše iskustvo sa traumama i strahom koje će pas teško prevazići.

Držite hranu i igračke vašeg psa podalje od pasa koji vam dolaze u goste. Većina kućnih ljubimaca je posesivna prema hrani i ličnim predmetima: za njih se vredi boriti.

Znaci igre ili sukoba pasa Foto: Pixabay

Kako razdvojiti pse

Ako se vaš pas upusti u borbu, ne pokušavajte da ga razdvojite tako što ćete ga uhvatiti ogrlicu ili stati između posvađanih pasa. Verovatno ćete biti ujedeni.

Postoje sigurniji načini da razdvojite pse. Glasni zvuci ili buka druge vrste će iznenaditi pse i razdvojiti ih. Zato uvek treba da imate neku pištaljku ili drugi izvor glasnog zvuka. Ako vam je pri ruci crevo za vodu, poprskajte psima glave. Ukoliko ste kod kuće, a psi se sukobe, pronađite neki veliki i ravan predmet, poput daske ili komada šper ploče koju možete postaviti između njih.

Najbolji način da izbegnete tuču pasa je da prepoznate znake potencijalnog sukoba. Brza ali smirena reakcija je odličan način da razdvojite pse pre eskalacije sukoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari