Dilema terarista: Postoji li zmija koja ne ujeda?

Iako su neki gmizavci blagog temperamenta i nežni, vodite računa o tome kada i kako im prilazite, jer svaka zmija ima svoj loš dan…

Foto: Shutterstock

Među mnogim vrstama kućnih ljubimaca zmije zauzimaju posebno mesto.

Iako nisu omiljene životinje, ljubitelji teraristike ih veoma vole. Osim vrsta koje se najčešće nabavljaju kao kućni ljubimci, neke imaju reputaciju “lepotica” u svetu reptila, a omiljene su i zbog blagog karaktera.

Ipak, odgajivači nikad neće moći da stvore ili odgoje zmiju bez ujedljivog instinkta. To praktično znači da uvek postoji šansa da vas i najposlušnija zmija ugrize ako se oseti ugroženom.

Sve zmije grizu, posebno ako su gladne, neraspoložene ili uplašene: neke podvrste to rade često, dok se druge suzdržavaju ili jednostavno imaju bolji temperament.

Evo osam zmija kućnih ljubimaca zbog čijih ujeda ne morate strahovati. Neke od njih koriste „alternativne“ odbrambene mehanizme umesto ugriza, dok su ostale uglavnom opuštene i blagog karaktera kad su u blizini ljudi.

1 Gumena boa

Gumena boa Foto: Shutterstock

Ova zmija je glavni protagonista terapeutskih seansi za osobe koje se plaše gmizavaca i žele da prevaziđu fobiju od njih. Takav podatak mnogo govori o karakteru gumene boe. Ona je prijateljski raspoložena i nežna, radoznalo prilazi ljudima pa i grabljivcima koje sreće u divljoj prirodi. Nažalost, zahvaljujući svojoj naivnosti, ova zmija često strada: ubijaju je predatori i ljudi koji je greškom “pročitaju” kao opasnu i štetočinu. Gumena boa nije otrovna: ima očnjake koje retko koristi.

2 Ružičasta boa

Ružičasta boa Foto: Shutterstock

Boe roze boje retko grizu ljude i nisu otrovne. Nežne su prema vlasniku, lake za negu i spadaju u najsporije zmije. Ipak, one su lovci iz zasede. Vole da se zakopavaju u pesak, gde čekaju plen. Ako u terarijumu uočite ovakvo ponašanje zmije, najbolje je ne ometajte: može vas “opomenuti”, jer ćete joj smetati dok se hrani.

3 Loptasti piton

Loptasti piton Foto: Shutterstock

Ovo je velika i poslušna zmija, koja je najčešće opuštena i neaktivna. Zbog toga ima reputaciju jednog od omiljenih kućnih ljubimaca reptila. Dodiri joj ne smetaju, čak će i sarađivati sa vama dok je u terarijumu. Ako primetite da se sklupčala u loptu, znajte da je to njen mehanizam samoodbrane; zato se i zove „loptasti piton“. Ona se čvrsto urola i uvuče glavu i vrat kako bi se osigurala da pretnja ne dotakne najranjivije delove njenog tela. Nijedna zmija se ne brani na ovaj način: druge uglavnom formiraju telom S-oblik, sikću i pokazuju zube.

4 Zmija obrnutog nosa

Zapadna zmija obrnutog nosa Foto: Shutterstock

Obrnut nos ove zmije koji podseća na svinjsku njušku čini je interesantnom, pa čak i veoma lepom zmijom. Ona je poslušna i retko kad ugrize vlasnika. Primenjuje alternativnu taktiku samoodbrane: prevrne se na leđa i isplazi jezik, kao da je mrtva. Ona je toliko inteligentna da će, ako je vratite u prvobitan položaj, ponovo zauzeti ukočen stav, “dokazujući” da je uginula!

Zapadne zmije obrnutog nosa su tehnički otrovne, ali nemate razlog za brigu: otrov je namenjen samo plenu, a ne ljudima. Ako vas slučajno ugrizu, to mesto može malo da natekne.

5 Kalifornijska kraljevska zmija

Kalifornijska kraljevska zmija Foto: Shutterstock

Ovo je gotovo preterano prijateljski raspoložena zmija. Može da bude veoma aktivna, pa i nervozna dok je mlada. Pokazuje tendenciju da izlazi iz terarijuma, pa se nemojte iznenaditi ako je zateknete u spavaćoj sobi! Zato je poželjno je da nabavite žičani poklopac za njen terarijum.

6 Kukuruzna zmija

Kukuruzna zmija Foto: Shutterstock

Ove zmije spadaju u najčešće kućne ljubimce gmizavce, i to sa dobrim razlogom. One su super prijateljski raspoložene i lake za negu. Retko grizu, neotrovne su i poslušne i sasvim bezopasne za vlasnike početnike, čak i za decu.

7 Zmija duginih boja

Zmija duginih boja Foto: Shutterstock

Ovo je verovatno jedna od najlepših zmija ikada: njena koža reflektuje sve dugine boje, što ih čini neverovatnim za gledanje. Ovo je mala, veoma pristupačna i pomalo stidljiva zmija. Voli da se ukopava i često je neuhvatljiva. Društvena je i pokazuje privrženost vlasniku. Neotrovna je i nije agresivna, te se nemojte bojati potencijalnog ujeda sve dok ste pažljivi prema njoj.

8 Kenijska peščana boa

Kenijska peščana boa Foto: Shutterstock

Iako su manje uobičajene kao kućni ljubimci, lako se gaje, nisu otrovne i malo je verovatno da će vas ugristi. Imaju ujednačen temperament, ali pripazite na to kako rukujete njima. Hranite ih redovno, jer napadaju kad su gladne. Uživaju u interakciji sa vlasnikom, samo se potrudite da je podižete pridržavajući središnji deo tela. Zmiji priđite sa pozicije u kojoj može da oseti vaš miris i shvati da joj niste pretnja.

Zašto zmije ujedaju?

Zmija ne grize ako brinete o njenim potrebama i njom pravilno rukujete. Međutim, svaki dugogodišnji vlasnik zmije iskusi povremene ujede.

Zmija vas može ujesti ako nije navikla na vašu blizinu ili ste je zlostavljali u prošlosti (ove životinje ne zaboravljaju mirise povezane sa njihovim lošim iskustvom). Ujed možete osetiti ako je gladna, pa vas slučajno zakači zubima uzimajući plen. Dobro operite ruke pre hranjenja zmije: ukoliko oseti miris mesa na njima, može vas ugristi. Pričuvajte se zmije dok presvlači kožu ili joj nije dobro; tada vas takođe može ujesti.

Gumena boa Foto: Shutterstock

Potencijalni vlasnici zmija, kao i njihovi dugogodišnji čuvari, moraju znati da zmije nisu pitome i da se moraju vaspitati, kao i svaki kućni ljubimac. Možete pridobiti njihovo poverenje, ali ne mogu da vas „vole“ ili osećaju „naklonost“ prema vama kao mačke i psi.

Video: Bežala od mačke pa se popela na drvo: Zmija dugačka preko dva metra viđena u Beogradu

(Telegraf.rs)