• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke britanske rase na pragu su izumiranja, a u podmlatku omiljenog psa Engleske nema ni 300 mladunaca!

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rasa čija populacija nezadrživo opada nekad je bila simbol plemstva, a bilans populacije novorođenih štenaca više je nego crn i iznosi jedva tristotinak mladunaca u 2023. godini

  • 1
Britanske rase pasa koje su pred izumiranjem Oštrodlaki foksterijer Foto: Shutterstock/Alexandra Morrison Photo

Svakom psu, kao i bilo kom drugom živom biću, dođe poslednji dan, ali ne zvuči nimalo dobro što su 34 rase pasa u Velikoj Britaniji pred izumiranjem, uključujući i jednu koju zasad čuva crtani film.

Nažalost, ovaj broj nije konačan, jer mu se pridodaje još osam rizičnih autohtonih rasa, pa je budućnosti 42 britanske rase pasa poprilično neizvesna i tužna, piše Thesun.

Jedan od kritično ugroženih je i oštrodlaki foksterijer.

Iako je bio mezimac kraljice Viktorije i najpopularniji pas u Engleskoj pre jednog veka, u ovoj 2023. godini na svet je došlo samo 281 štene oštrodlakog foksterijera.

Ljubitelji animiranih filmova sećaju se "Pustolovina Tintina" i Snežaka, odanog i inteligentnog oštrodlakog foksterijera koji je bio pomoćnik belgijskom novinaru-avanturisti.

Populacija novorođenih štenaca oštrodlakog foksterijera u 2023. beleži pad od 21 posto u odnosu na 2022. godinu, kad je svet ugledalo 359 štenaca koji su se okotili u prva tri kvartala godine. Ovog psa gajili su ljubitelji lova na lisice, jazavce i veprove, jer je bez problema ulazio u jazbine, a njegov snažan rep služio je da ga lovci izvlače dok je držao ulovljeni plen.

Oštrodlaki foksterijeri su bili najpopularniji u Britaniji 30-ih godina 20. veka. Njihova aktivnost i temperament bili su omiljeni, kao i okretnost dok su lovili sve što je mrdalo.

Ovi inteligentni lovci i čovekovi prijatelji polako padaju u zaborav.

Na "crnoj" listi trenutno su rase pasa koje imaju od 300 do 450 štenaca godišnje, dok druga, još strožila lista uključuje rase sa manje od 300 mladunaca godišnje.

Rase pasa koje se nalaze na listi za nadgledanje su: bedlington terijer, bulmastif, irski terijer, Džek Rasel terijer, norfolk terijer, Parson Rasel terijer, stari engleski ovčar i velški terijer.

Na listi ranjivih autohtonih rasa pasa su: bradati koli, minijaturni bulterijer, pas Svetog Huberta, dendi dinmont terijer, škotski jelenji hrt, engleski seter, kratkodlaki terijer, hrt, gordon seter, harijer, irski crveno-beli seter, irski vučiji hrt, kavalirski španijel kralja Čarlsa, keri blu terijer, lejklandski terijer, mančester terijer, mastif, norvič terijer, kovrdžavi retriver, skaj terijer, mekodlaki pšenični terijer, klamber španijel, saseks španijel, velški kardigan korgi i još nekoliko britanskih rasa pasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duško

    28. novembar 2023. | 15:41

    Pa pre bih da nestanu Englezi nego foks terijeri.