• 1
 ≫ 

Vaša zmija nema apetit: Znate li da je jedan od razloga njenog gladovanja i menjanje košuljice?

 ≫ 

Iako duguljasti kućni prijatelj lagodno i udobno živi, primetili ste da se ponekad neredovno hrani i ima probleme sa varenjem. Evo koji su uzroci ove privremene anoreksije

  • 1
Zmija i gubitak apetita Foto: Shutterstock

Vaš kućni ljubimac zmija vodi prilično lagodan život: ne mora da se krije od predatora i ne lovi, ali se dešava da povremeno izgubi apetit.

Čak i ako ste joj obezbedili skoro savršene uslove za život, u pogledu temperature, obroka, osvetljenja i vlažnosti, ne znate šta da uradite da biste joj “otvorili apetit”.

Zmija koja dugo ne jede može uginuti od gladi. Kao vlasnik, morate da shvatite zašto se tako ponaša. Ukoliko ste primetili bilo kakve simptome koji su prethodili gladovanju, ili ako vaša inače zdrava zmija odbija da jede duže od nekoliko nedelja, obratite se veterinaru.

Zašto zmije gube apetit

U nekim slučajevima, gubitak apetita je prirodno ponašanje zmije, ali može biti i pokazatelj problema koji se lako rešava. Možda je u pitanju prilagođavanje novoj okolini ili promena ishrane. Ako ne možete da dokučite šta se događa, konsultujte se sa stručnjakom.

Prirodni uzroci gladovanja

Vaša zmija će s vremena na vreme izgubiti apetit, jer je to prirodna faza njenog životnog ciklusa. Kada se to dogodi, ne morate ništa da preduzimate. Navike u ishrani reptila se mnogo razlikuju od navika sisara. Ipak, pratite ponašanje zmije da biste bili sigurni da ono što izgleda kao prirodni gubitak apetita nije znak bolesti. Presvlačenje košuljice je najčešći uzrok gubitka apetita: zmija će prestati da jede kad se bude spremala da odbaci staru kožu. Osim “posta”, primetićete da je koža vaše zmije postala bleda i bez sjaja, a njene oči obično poprime plavičastu boju. Međutim, nemojte brinuti ako zmija ne bude jela nedelju dana pre i posle presvlačenja.

Drugi prirodni uzroci zmijskog “posta” su: sezonske promene, odnosno smena godišnjih doba, pokušaj hibernacije (neke zmije prirodno hiberniraju, a hladnije vreme može smanjiti nivo njihove energije i apetit) i starost (mlađe zmije rastu i zahtevaju više hrane nego starije).

Promene u životnoj sredini

Zmije ponekad negativno reaguju na različite probleme životne sredine koje srećom možete lako da joj prilagodite. Možda joj se neće dopasti podloga u terarijumu: ako je ubacite u “krevet” od kedrove strugotine, rizikujete pojavu parazita ili čak truljenja njene kože. Većini zmija je potrebna specifična smena dnevnog svetla i mraka da bi uspešno živele u zatočeništvu. Na vlasniku je da istraži pravi svetlosni ciklus za svoju zmiju. Sve zmije su mesojedi, ali različite podvrste zahtevaju posebnu ishranu i određenu količinu hrane. Ako niste sigurni koja je idealna ishrana za vašu zmiju, proverite kod veterinara.

Potreba za osamljivanjem još je jedna prirodna zmijska “želja”. Obezbedite joj makar kartonsku kutiju kako bi se u nju zavukla i komotno “kulirala” tokom jednog dela dana.

Prava temperatura

Jedna od najvažnijih stvari koje treba pratiti u vezi sa zmijom je temperatura njenog ograđenog prostora. Zmijama je potrebno toplo okruženje da bi ostale aktivne i pravilno varile hranu. Ako se zmija previše ohladi, postaće letargična i može razviti razne bolesti, uključujući respiratornu infekciju ili upalu pluća. Zato proverite temperaturu, i dnevnu i noćnu, u njenom prebivalištu. Ne dozvolite da se bilo koji deo njenog boravišta previše ohladi. Možda ćete morati da dodate manji izvor toplote ili povećate snagu sijalica koje je greju.

Bolesti koje smanjuju apetit

Širok je spektar bolesti zmije koje mogu uticati na njen apetit, od lako izlečivih do ozbiljnijih. Pratite zmiju da biste isključili neke simptome; ako niste sigurni, posetite veterinara.

Trulež u ustima je bolna infekcija usta zbog koje zmija neće želeti da jede. Jedno od oboljenja koje takođe utiče na apetit je i respiratorna infekcija: ako zmija kija, sluzave su joj oči i nos i diše na usta, možda ima respiratornu tegobu, zbog koje neće da jede. Crevni paraziti, poznatiji kao "crvi", mikroskopski su mali i normalna su pojava kod gmizavaca. Međutim, kad se prenamnože u crevima zmije, ona će prestati da jede. Ovi paraziti se ne vide golim okom, pa veterinar treba da uradi analizu stolice zmije.

Nesvarena i zaglavljena hrana i opstipacija

Ponekad zmije pojedu nešto što ne mogu da svare pa nastupi opstrukcija. U drugim slučajevima, ne dobijaju dovoljno vlage iz okruženja da bi redovno vršile nuždu. Sve to može izazvati gubitak apetita. Potapanje zmije u toplu vodu, na 15 do 20 minuta dva puta dnevno, može pokrenuti stolicu, ali zaglavljeni zalogaj zahteva hiruršku intervenciju.

Prevencija gubitka apetita

Ne možete potpuno sprečiti gubitak apetita kod zmije, ali se možete pozabaviti prevencijom ovog problema. Uverite se da zmija živi u pogodnom okruženju, koje ispunjava sve njene potrebe, sa odgovarajućom podlogom, toplotom i dnevno/noćnim osvetljenjem. Zmiji obezbedite pravu količinu i vrstu hrane i pratite njeno zdravstveno stanje. Ako ste ispoštovali sve uslove, a zmija ne presvlači kožu i sigurni ste da starost ili godišnje doba nisu faktor njenom “postu”, prekontrolišite i druge mogućnosti koje utiču na izostanak apetita, uključujući bolesti organa, sistemske infekcije i slično. Čak i prekomerno hranjenje može uticati na smanjenje apetita zmije. Ako niste sigurni zašto je zmija prestala da jede, obratite se veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    7. septembar 2022. | 21:59

    Pa primetio sam ja nešto je utanjila moja zmija, te neće ovo, te neće ono...