• 0
 ≫ 

Peščana boa: Da li biste čuvali ovog agresivnog lovca?

 ≫ 

Ako poželite da vam baš ova zmija bude kućni ljubimac, upozoravamo da je ona na Crvenoj listi ugroženih vrsta, pa je za njeno čuvanje i uzgoj potrebna posebna dozvola

  • 0
Peščana boa Foto: Shutterstock

Peščana boa (Eryx colubrinus) je gmizavac poreklom iz istočne Afrike (Etiopija, južni Sudan, Kenija, Somalija…) i jedna od omiljenih terarističkih životinja.

Dom ove male zmije su suve i tople peskovite regije, peščane dine i kamenjari, kao i travnati predeli. Kako njeno ime kaže, voli da se ukopava u pesak, pogotovo kad želi da pobegne od grabljivaca. Nalazi se na Crvenoj listi ugroženih životinja, pa je za njen uzgoj i držanje potrebna dozvola Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Mala i lagana

Peščana boa spada u male zmije čiji mužjaci narastu do 40 cm i teže oko 150 gr, dok su ženke krupnije i duže: porastu do 60-70 cm i teške su preko 400 grama. Njena je osnova crno-smeđa, sa oranž šarama, ali je ponekad teško razlikovati glavu od repa koji nije špicast kao kod većine zmija. Oči su joj na gornjem delu glave, a usta sasvim nisko, pa je kao stvorena za ukopavanje u pesak.

Peščana boa Foto: Shutterstock

Lovački instinkt

Na dodir reaguje isto kao i kad oseti hranu, ali iskusan vlasnik zna da je treba držati za zadnji deo tela, što je smiruje. Peščana boa je aktivna danju, voli da se ukopava u podlogu (pesak, kokos supstrat,,,) i ume da bude veoma agresivna, ali, srećom, nije otrovna.

Smeštaj i uslovi

Dok je mala, može da boravi u manjoj posudi, ali joj obezbedite i plitku činiju sa svežom vodom. Kad naraste, prebacite je u veći terarijum, sa podlogom od kokosovog supstrata ili peska koji ne sme da bude previše sitan i oštar. Terarijum mora biti dvostruko zagrejan: u jednom delu sobne temperature, a drugi deo zagrejte sijalicom, folijom ili grejačem, do oko 35 do 38 stepeni Celzijusa. Peščanoj boi nije potrebno dodatno svetlo, osim dnevnog. Ova zmija ne traži ni vlaženje vazduha, jer će dovoljno vlage dobiti iz posude sa vodom. Posuda treba da bude dovoljno velika da se zmija sklupča u njoj, u periodu presvlačenja košuljice ili kad poželi da se rashladi. Peščana boa će ponekad izvršiti nuždu u posudi za vodu, pa je redovno čistite.

Ishrana

Peščana boa u najranijem uzrastu jede delove tek rođenih miševa. Kako raste, njen apetit se pojačava pa će jesti krupniji plen - odrasle miševe ili mlade pacove.

Ova mala zmija interesantna je i po tome što rađa žive mladunce.

Želite li da saznate detalje o ovoj neobičnoj kućnoj ljubimici? Pogledajte VIDEO na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari