• 0
 ≫ 

Trulež u ustima zmije: Bolna i neprijatna, ali izlečiva bolest

 ≫ 

Loša ishrana i nehigijena, neodgovarajuća temperatura i vlažnost, teskoba u smeštaju, traume usta i pad imuniteta uzročnici su ove česte pojave, poznate i kao infektivni stomatitis

  • 0
Zmija i trulež u ustima Foto: Shutterstock

Trulež u ustima je infekcija usne duplje kod zmija i ima više uzročnika, prenosi portal Sprucepets.

Ako se ne leči, može postati ozbiljno i bolno stanje i ugroziti život zmije. Infekcija u početku utiče na meko tkivo usta, ali može zahvatiti i kosti. Kakva je ovo bolest, koji su uzroci i simptomi njenog nastanka, kako da je lečite i možete li da je sprečite?

Simptomi

Infektivni stomatitis („truljenje usta“) se manifestuje krvarenjem desni ili prekomernom količinom guste sluzi pomešane sa krvlju ili gnojem, u ustima i na prednjem delu njihove unutrašnje ivice. U težim slučajevima, usta zmije su jako natečena, ona diše otvorenih usta i ne jede. Krv, sluz ili gnoj se obično vide oko usta, ali i u njihovoj unutrašnjosti. Usta su crvena, upaljena i otečena, sa lezijama nalik plikovima. Gnoj liči na sveži sir i može poprimiti roze boju ako je pomešan sa krvlju. Prisustvo bakterija i gnojnih rana utiče na to da se iz usta širi neprijatan miris. Ovaj problem može se javiti zbog povrede usta ili problema u uzgoju, kao što su loša ishrana, nepravilna temperatura, vlažnost okoline ili prenatrpanost u terarijumu. Analizom briseva utvrđuje se prisustvo bakterija Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Morganella morganii…

Zmija i trulež u ustima Foto: Shutterstock

Uzroci

Trulež u ustima obično nije primarna bolest, niti je zarazna, ali je posledica drugog problema. Uzroci mogu biti: postojeća bolest (grinje ili tumor), loša ishrana, trauma usta (ujedi, agresivno udaranje po kavezu), narušen imuni sistem, stres zbog teskobe u kavezu, nehigijena, nepovoljna temperatura okoline ili vlažnost.

Dijagnostikovanje

Ako sumnjate da vaša zmija ima trulež u ustima, posetite veterinara što pre. On će tražiti znake osnovnih problema tokom fizičkog pregleda i sagledati moguće uzroke u slučaju da je problem u domu, a ne zdravstveni. Dijagnoza se utvrđuje nakon analiza sluzi ili gnoja iz usta: citologija će potvrditi prisustvo bakterije ili gljivice, dok će kultura utvrditi vrstu patogena.

Lečenje i nega

U zavisnosti od težine truleži u ustima, obično se primenjuju sledeći tretmani: nežno ispiranje medicinskim rastvorima, uklanjanje mrtvog tkiva, posebne kreme, injekcije antibiotika, a u teškim slučajevima i hirurška intervencija. Poboljšajte uslove smeštaja i negu zmije. Osim toga, UVB osvetljenje, suplementacija vitaminima i uklanjanje grube podloge u terarijumu će pomoći zarastanju rana u ustima.

Zmija i trulež u ustima Foto: Shutterstock

Prognoze

Ako se lečenju pristupi odmah, u blagim slučajevima prognoze su sa dobrim ishodom. Ako je trulež u ustima uznapredovala i predstavlja posledicu ozbiljne bolesti, kao što je rak, infekcija može biti fatalna za zmiju.

Prevencija

Da biste sprečili da se u ustima zmije pojavi trulež, obezbedite joj odgovarajuće okruženje i ishranu. Uverite se da su temperatura i nivoi vlažnosti u kućištu odgovarajući za određenu vrstu zmije. Održavajte terarijum čistim: ako zmija živi u neprikladnom ili nehigijenskom okruženju, njena koža će oboleti, a imunitet oslabiti. Izbegavajte prenatrpanost u ograđenom prostoru. Zmija koja nema mnogo prostora će početi da trlja nos i usta po terarijumu, što može izazvati traume i infekcije. Hranite zmiju unapred ubijenim plenom, posebno ako jede glodare. Živi plen može povrediti zmiju u borbi, ostavljajući ogrebotine i ugrize, pa i te rane mogu izazvati trulež u ustima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari