Kveker, poznat i kao monah, jedini je papagaj koji pravi gnezdo i ima neverovatno bogat rečnik

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šarmantni komičar, dobar za početnike, samouveren i društven, voli češkanje po glavi i može da poživi trideset i više godina, vezuje se za jednu osobu i u mnogim zemljama je zabranjen kao kućni ljubimac

Foto: Shutterstock/Lmpark photos

Kvekerski papagaj (ili papagaj monah) poznati je po šarmantnom i komičnom temperamentu i spremnosti da nauči ljudski govor.

Odličan je izbor za ljubitelje ptica koji žele zabavnog malog papagaja koji ima znanje i manire velikog papagaja.

Kveker je popularan kućni ljubimac, dobar za početnike i odlično se prilagođava suživotu da čovekom. Ipak, ova ptica je u mnogim delovima sveta zabranjena i ne može se držati kao kućni ljubimac.

Kveker ima mnoga imena i nadimke: monah, zeleni papagaj, sivoprsi papagaj, papagaj Montevideo. Dužina odraslog Miiopsitta monachus od kljuna do repa je 30-ak centimetara, a teži između 110 i 140 grama.

Životni vek ove zanimljive ptice je 20 do 30 godina u zatočeništvu, a neke požive i duže.

Poreklo kvekera

Kveker potiče iz Južne Amerike, iz oblasti od centralne Bolivije i južnog Brazila do delova središnje Argentine, živi u šumi i stvara jake društvene veze. To je jedini papagaj koji gradi gnezdo, provodeći dosta vremena u složenoj izgradnji doma sa više soba od grančica. Kvekeri grade gnezda jedno pored drugog da bi stvorili "zgradu" koja ponekad ima veličinu automobila!

Divlje kolonije kvekera žive u mnogim urbanim područjima širom sveta, a ponegde su pravi rizik po useve i domaće ptice.

Foto: Shutterstock/V.S.Anandhakrishna

Temperament kvekera

Po prirodi samouverena i društvena ptica, kreker je i veoma zabavan. Ima ličnost velike ptice u malom telu, odvažan je i otvoren, voli da priča i poznat je po tom talentu. Potrebno u je mnogo vlasnikove pažnje i vremena.

U zatočeništvu se vezuje za jednu osobu i veoma je odan. Jednom kada uspostavite vezu sa kvekerom, godinama ćete se družiti. Voli maženje i češkanje po glavi i pokazuje glasno ushićenje kad se vratite kući s posla. Većina ručno othranjenih kvekera su nežni i obično su sjajni kućni ljubimci za decu.

Govor i vokalizacija

Većina kvekera ima bogat rečnik i može da sastavi više fraza. Oponašanje zvukova i pevanje su takođe njegovi talenti. Oni vole da budu u jatu i prave su pričalice, posebno kada imate više od jedne ptice u sobi. Neki vlasnici kažu da su ovo tihe ptice, dok drugi tvrde da su bučni. Ne vrište kao drugi papagaji, ali će povremeno vikati, što ipak neće smetati komšijama.

Foto: Shutterstock/Mysaks Medias

Boje i oznake kvekera

Tipične boje odraslog kvekera su jarkozelena na glavi, krilima i leđima i sive grudi, obrazi i grlo. On ima lepo plavo perje i svetliju zelenu nijansu na donjoj strani repa. Kljun im je u boji roga, a nožice su sive. Programi uzgoja kvekera u zatočeništvu su stvorili lepe mutacije boja, a jedna od najpopularnijih je plavi hibrid, koji je stvoren početkom ovog veka. Uzgajivači su stvorili i albino, cimet, lutino... I mužjaci i ženke kvekera su gotovo istovetne spoljašnjosti.

Smeštaj i briga o kvekeru

Kvekeri su veoma aktivni i potrebno im je mnogo prostora za igru, a kavez u kome žive mora biti napravljen od jakog materijala: kvekeri vole da se zabavljaju otvaranjem brava.

Posuda sa vodom u kavezu biće njegov mali bazen za kupanje i ptica će u njemu uživati satima. Kveker može postati agresivan ako oseti da mu je dom ugrožen. Oseća posesivnost nad kavezom u kome živi, pa ako donesete još jednu pticu u dom, neka ona ima svoj kavez. Kveker je i neustrašiv, i srčano će se suprotstaviti psu i mački ako posumnja da neko od njih pretenduje na njegov dom.

Foto: Shutterstock/reimar

Ishrana i zdravstveni problemi kvekera

Najčešći zdravstveni problem kod kvekera je gojaznost koja može da izazove bolest masne jetre i nedostatak hranljivih materija koji uzrokuje čupanje perja. Samopovređivanje je uobičajen, iako nezdrav način na koji se papagaji nose sa dosadom i nemirom. Ipak, kvekere je relativno lako odučiti od ove navike, u poređenju sa drugim papagajima.

Kvekeri su veliki gurmani i njihova ishrana treba da uključuje voće, povrće i orašaste plodove koje obično jedu u divljini. Njihova glavna ishrana treba da bude visokokvalitetna i komercijalno formulisana mešavina, uz dodatak raznovrsnog svežeg voća i povrća, lisnatog povrća i orašastih plodova.

Nemojte im davati korenasto povrće i papriku. Bacite hranu koju ne pojedu. Suviše suncokretoviih semenki, kikirikija i prosa stvoriće gojaznog kvekera. Sveža voda uvek treba da mu bude dostupna. Ni pod razno nemojte davati avokado, čokoladu i kafu.

Aktivnost kvekera

Nabavite kvekeru obilje igračaka i sve što je potrebno da sagori višak energije. Potrebno mu je najmanje dva sata dnevnog letenja, pa obezbedite sobu u kojoj ne može da se povredi. Lopte, zvona i manje igračke za žvakanje će ga zainteresovati, baš kao i komplikovanije zanimacije, poput slagalice.

Dozvolite mu da ispolji instinkt za pravljenje gnezda: pokušaće da uplete neke stvari u rešetke kaveza ili da se ugnezdi u uglu vaše kuće, koristeći predmete koje pronađe.

Za ljubitelje ovog simpatičnog brbljivka, evo i jednog četvorominutnog monologa!

(Telegraf.rs)