• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nepredvidivi crni kakadu: Poznat kao sjajan muzičar i rezervisan samo za neustrašive vlasnike!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovaj pernati golijat u zatočeništvu poživi skoro 100 godina, nije prijateljski raspoložen prema ljudima, ali se uz strpljivu obuku može pripitomiti

  • 0
Crni kakadu

Foto: Shutterstock

Crni kakadu je veliki i lep papagaj, ne baš prijateljski nastrojen prema ljudima.

Poznat je i kao kakadu crne palme, kakadu golijat, veiki crni kakadu, crna ara...

Iako poprilično rezervisan, uz strpljivu i obimnu obuku, može da postane pitoma kućna ptica.

Kao i drugi kakadui, i crni žudi za svakodnevnim druženjem sa vlasnikom.

Njegova veličina, snaga kljuna i nemiran temperament su kombinacija koju može ukrotiti samo iskusan, neustrašiv vlasnik.

Veličina odraslog crnog kakadua je od 55 do 60 cm, a težina od 900 g pa do 1, 4 kilograma.

U divljini živi između 40 i 60 godina, dok u zatočeništvu, uz odgovarajuću negu, može da poživi čak 90 godina!

Poreklo i prebivalište

Crni kakadu

Foto: Pixabay

Crni kakadu potiče iz Australije, iz severnog Kvinslenda, a viđa se u Novoj Gvineji i Indoneziji. Naseljava prašume i šume, gnezdi se u šupljim stablima i živi u malim grupama.

Par koji se priprema za roditeljstvo se zbližava za ceo život. Iako njihova populacija opada zbog gubitka staništa, kao i zbog sportskog i trgovačkog lova, ne smatraju se ugroženom vrstom.

Temperament i veštine

Crni kakadu

Foto: Pixabay

Crni kakadu može biti dobar kućni ljubimac, ali ne i privržen kao drugi papagaji. Da biste ga ukrotili, potrebno vam je znanje, strpljenje i dosledna obuka.

To je veoma društvena ptica i izuzetno inteligentna: možete je naučiti mnogim komandama i trikovima. On je jedna od retkih ptica koja koristi alat.

U prirodnom okruženju mužjaci koriste štapove kojima “lupaju” o šuplje drvo kao po bubnju: to čine pre nego što izaberu gde će izgraditi gnezdo.

Bubnjanje crnih kakadua se može čuti do 100 metara. Kada se štap slomi, papagaj ga ne baca, već koristi za igradnju gnezda.

Ovo ponašanje zbunjuje mnoge naučnike koji proučavaju ptice. Veruje se da ženke slušaju bubnjanje, a zatim odlučuju da li je to mesto pogodno za gnežđenje. Drugi proučavaoci veruju da na taj način mužjak obeležava svoju teritoriju.

Govor i vokalizacija

Vokalizacija ove ptice liči na zvuke koje proizvodi čovek, uključujući i sposobnost da kažu “zdravo”. Veoma su pametni i lako uče reči. Nisu dobra opcija za vlasnike koji žive u stanovima, zbog neprijatnog i veoma glasnog kreštanja.

Boja i posebne oznake

Crni kakadu

Foto: Pixabay

Crni kakadu je ptica tamnog perja, dim sive boje. Ova boja se pojavljuje i na njihovom veoma dugačkom leđnom delu i nogama.

Crnu boju “razbijaju” jarko crvene mrlje gole kože na obrazima, koje menjaju nijansu kada se ptica uzbudi. Njeni obrazi su upečatljivi kao i tamni sivkasto-crni kljun zastrašujuće veličine.

Po veličini kljuna, crni kakadu zaostaje samo za "zumbul-arom". Ovaj deo tela papagaja veoma je jak i može da izazove opasne povrede, pa se crni kakadu ne preporučuje porodicama sa malom decom.

Ova ptica je monomorfna, što znači da se mužjaci vizuelno ne razlikuju od ženki. Ako želite da odredite pol, neophodan je genetski test ili drugi načini.

Smeštaj i nega

Crni kakadu

Foto: Pixabay

Crni kakadu ne nudi se često u pet šopovima. Najčešće se viđa u zoološkim vrtovima, profesionalnim volijerima i na izložbama ptica. Njegova ekskluzivnost je uslovljena temperamentom, brigom i stepenom socijalizacije koje dobija. On ne bi smeo da ostaje sam u domu duže od osam sati. Ako ste duže odsutni, ne pomišljajte na nabavku ove ptice.

Potreban mu je dovoljno veliki kavez za letenje i igru, dugačak najmanje tri metra i širine i visine oko dva metra. Ako nemate dovoljno mesta za volijeru ove veličine, nabavite manjeg kakadua.

On uživa u kupanju, pa iskoristite svaku priliku da mu obezbedite brčkanje.

Sa njegovog perja opada neka vrsta peruti koja može da prekrije nameštaj i stvari u domu. Članovi porodice koji su osetljivi na prašinu ili životinjsku perut treba da se pripaze!

Dug životni vek ove ptice, s jedne strane, nema uticaj na njenu reproduktivnu moć: ona položi samo jedno jaje svake dve godine. Među papagajima, crni kakadu ima jednu od najnižih stopa reprodukcije.

Zdravlje i ishrana

Crni kakadu

Foto: Shutterstock

Iako je veliki, crni kakadu je “šlank” za svoju veličinu i sklon gojaznosti u zatočeništvu. Uobičajene bolesti uključuju probleme sa bubrezima, bakterijske infekcije, bolesti kljuna i perja i neka virusna oboljenja. Ako ne dobije dovoljnu mentalne stimulacije, može razviti probleme u ponašanju kao što su čupanje perja ili preterano vikanje.

U divljini, crni kakadu se hrani u ranim jutarnjim satima. On jede plodove palme, javanski badem, koru eukaliptusa i semenke sa drveća. Njegov kljun može da otvori i najtvrđe orahe.

Lako se goji, pa vlasnik treba da nadgleda unos masti. Polovinu obroka crnog kakadua treba da čini izbalansirana ptičija industrijska hrana, a drugu polovinu sveže voće i povrće bezbedno za ptice. Povremeno mu dajte orah u ljusci, kako bi vežbao kljun.

Kakadu ne sme da jede čokoladu ili avokado.

Svakodnevna igra i vežba

Ovoj velikoj ptici potrebno je mnogo svakodnevne fizičke aktivnosti da bi održale kondiciju i bila zdrava. Neka bude najmanje tri do četiri sata van kaveza kako bi protegla mišiće.

Crni kakadu je radoznala ptica koju treba budno nadgledati dok je van kaveza. Sklona je destruktivnom ponašanju, pa vam može izgrickati nameštaj, električne kablove, zidove…

Obezbedite mu drvene igračke, konopce i druge čvrste premete od netoksičnih materijala koje može da grize. Nabavite dosta ovih zanimacija, kako biste ekspresno zamenili one koje brzo uništi.

Stalci za igru, grede, merdevine i ljuljaške će pomoći vašem crnom kakaduu da utroši energiju.

Slušanje muzike jedan je od načina da zaokupite pažnju vašem kakaduu.

Još ako voli bend "B-52s" kao papagaj sa videa, biće to pun pogodak!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari