• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rozele: Papagaji iz Australije koji osvajaju bojama, brbljanjem i zvižducima, ali ne i karakterom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prelepo obojene ptice prijatnih glasova i dobrog zdravlja često se nabavljaju kao kućni ljubimci, ali je ponekad teško odlučiti se za samo jednu od šest vrsta

  • 1
Rozele

Foto: Pixabay

Upečatljivih boja, među kojima preovladavaju crvena i plava, rozela je popularni kućni ljubimac.

Osim što ima lepo perje, ova ptica poznata je i po prijatnom glasu. Možda najvažnija njena osobina je da nije bolešljiva.

Veoma je aktivna i spretno leti, voli da se igra, penje i gricka voće. Donekle je društvena i može se držati u volijeri sa drugim pripadnicama svoje vrste. Ipak, nije toliko bliska sa vlasnicima. I pored toga, ljubitelji ptica je čuvaju kao kućnog ljubimca.

Postoji šest vrsta rozela i devetnaest podvrsta, iako je samo nekoliko široko dostupno. Većina može da se nabavi u specijalizovanim prodavnicama ili preko uzgajivača.

Nisu popularne kao druge ptice ljubimci.

1 Zapadna rozela

Rozele

Foto: Shutterstock

Poreklom iz zapadne Australije, druželjubivija je u odnosu na druge vrste i mnogo je tiša. Glava i donji deo tela su jarko crveni, a na obrazima ima žute mrlje.

Mužjak je svetliji od ženke koja je uglavnom zelene boje. Preporučuje se vlasnicima koji ne žele da ih ptica budi kreštanjem u zoru. Brzo se razmnožava, pogotovo nakon prve godine života.

2 Grimizna rozela

Rozele

Foto: Pixabay

Ovo je jedna od najpopularnijih rozela koja živi u zatočeništvu. Njeno prirodno prebivalište su vrtovi i planinske šume. Veoma je prilagodljiva i može da živi bukvalno svuda, ako je primorana.

Iako lepa, veoma je bučna, posebno kad je gladna. Ako tražite mirniju pticu, ovo nije opcija za vas. Probudiće vas rano ujutru i brbljati ceo dan. Nije joj važno da li je sama ili u društvu.

Obično se okuplja u parovima ili malim grupama. Ovo su monogamne ptice i u sezoni parenja provode veći deo vremena sa partnerom.

3 Zelena rozela

Rozele

Foto: Pixabay

Ovo je najveća vrsta rozele i naraste do 35 centimetara, obojena je zeleno-žuto, sa crvenim trakama iznad kljuna i ljubičastim obrazima. Nije preterano popularna u izboru za ljubimca, iako je izdržljivija i prilagodljivija od nekih drugih vrsta u zatočeništvu. Neophodna joj je ogromna volijera i mnogo vežbanja.

Sklona je gojenju što može da utiče na njeno zdravlje. Poslastice su joj zabranjene, pogotovo semenke suncokreta.

4 Bledoglava rozela

Rozele

Foto: Shutterstock

Iako nije tako upečatljivo obojena kao druge vrste, bledoglava rozela je lepa na svoj način. Ima pastelno plavo telo sa izrazito svetlozelenom glavom. Obrazi su joj beli i otuda naziv “bledoglava”.

Ona preferira otvorenu šumu, gde lako pronalazi semenke i plodove. Gnezdi se na visokim granama, preferirajući šupljine.

Ova vrsta je izuzetno izdržljiva i lako se prilagođava uslovima u zarobljeništvu.

Ipak, mana joj je što je prilično agresivna i za razliku od drugih rozela, ne može deliti kavez sa drugim pticama. Obično se ne uzgaja u zatočeništvu i ako ste baš zainteresovani za ovu vrstu, najverovatnije ćete morati da je platite “masnije”.

5 Istočna rozela

Rozele

Foto: Pixabay

Verovatno jedna od najživopisnijih vrsta, istočna rozela na sebi ima gotovo sve boje. Glava joj je svetlocrvena sa belim obrazima, donji deo tela je žut, perje im je plavo, a rep zelenkasto-modar. Postoje tri glavne podvrste, sa malim razlikama u boji. One su dobri kućni ljubimci kada se ručno odgajaju, ali traže svakodnevni kontakt, u suprotnom vas “neće voleti”.

Čak i kad je pripitomljena, ova ptica nije prijateljski raspoložena i ne prihvata ljudsko društvo tek tako.

6 Severna rozela

Od svih vrsta rozela, ova je jedinstvena, jer je obojena svetlije, sa više bele i krem boje. Njen “prosečan” izgled upotpunjuju bledi obrazi i tamno obojeni glava i vrat, dok je ostatak tela prvenstveno beo, mada se pojavljuju plave i crvene oznake. Oba pola izgledaju isto, a mlađe ptice su tamnijih boja.

Severna rozela se gnezdi u šupljinama drveća i živi u šumama i otvorenim prostorima. Prvenstveno je biljojed, živi od trave i semenja i povremeno jede insekte.

Nije čest izbor za kućnog ljubimca i teško ju je uzgajati izvan Australije.

Mogu li rozele da žive sa drugim pticama?

Neke vrste mogu da žive sa drugim pticama, dok su druge agresivnije.

U zatočeništvu je najbolje držati ih u paru ili same, jer su često teritorijalne i agresivne.

Da li su rozele dobri kućni ljubimci?

Većina vrsta rozela su sličnog izgleda i ponašanja. Nisu privržene vlasnicima kao drugi ljubimci, ali ako želite da ih pripitomite, družite se s njima svakodnevno.

Vlasnici ih vole zbog divnih boja, prilagodljivosti uslovima u domu i generalno dobrog zdravlja, pa njihov životni vek može da traje i tri decenije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Papagaj naučio zvukove tokom vrele akcije mame i tate u spavaćoj sobi: Sad po ceo dan stenje

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. april 2023. | 17:52

    ZA 40 GODINA VISE PUTA SAM BIO U AUSTRALIJI I PRIMETIO SAM DA JE DRASTICNO OPAO BROJ PAPAGAJA KOJIH JE NEKAD BILO U JATIMA !!!!!