• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zumbul ara: Plavi gigant među papagajima koji može da živi duže od šezdeset godina

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je raskošno "odeven", baš kao i njegov imenjak aga iz popularne serije, naraste do veličine ćelavog orla, voli druženje sa vlasnikom, može da nauči da priča, ali ga ne ostavljate bez igračaka, jer će vam demolirati dom

  • 0
Zumbul ara Foto: Pixabay/Angie Toh

Prelepa, kobaltno-plava zumbul ara je najveći od svih papagaja.

On je pripadnik malobrojne i ugrožene vrste i treba da ga drži samo veoma posvećen vlasnik koji će mu obezbediti potrebe koje su velike kao i sama ptica.

Zumbul ara češće se viđa u zoološkim vrtovima nego u privatnim kućama, i to sa dobrim razlogom. Njemu je potreban vlasnik koji ima mnogo vremena, strpljenja i finansijskih sredstava.

Ova emotivno osetljiva ptica može da poraste skoro kao ćelavi orao!

Plavi papagaj - zumbul ara (Anodorhynchus hyacinthinus) dug je čitav metar od glave do repa, raspon njegovih krila je oko 120 cm, a težina do 1, 5 kilogram.

Ovaj džin među papagajima može da poživi više od 60 godina.

Zumbul ara Foto: Shutterstock/Eurobanks

Poreklo i zanimljivosti o zumbul ari

Zumbul ara potiče iz centralne i istočne Južne Amerike. Postoje njegove tri glavne populacije: jedna u močvarnom regionu Pantanal u Brazilu, istočnoj Boliviji i severoistočnom Paragvaju, druga u regionu Cerado u istočnoj unutrašnjosti Brazila i treća u basenu Amazona u Brazilu. Zumbul ara najčešće se viđa u močvarama palmi, u šumama i poluotvorenim područjima i izbegava guste, vlažne šume. Obično se može naći na otvorenim područjima duž velikih reka.

Engleski ornitolog i umetnik Džon Letam prvi je opisao i katalogizovao zumbul aru 1790. godine. Broj ovih ptica u divljini od tada je u opadanju, zbog postepenog smanjenja prirodnog prebivališta i stalne potražnje za ovom pticom u trgovini kućnim ljubimcima, a love je i autohtona plemena radi mesa i perja.

Zumbul ara Foto: Pixabay/Hans

Temperament zumbul are

Iako zastrašujućeg izgleda zbog ogromne veličine i snažnog, oštrog, kukastog kljuna, zumbul ara je pravi nežni džin. Hijacinti su nežni prema ljudima i lako se obučavaju pomoću poslastica i nagrađivanja. Imaju tendenciju da se snažno vezuju za svoje vlasnike.

Zumbul are se oglašavaju na više načina i u nekoliko tonaliteta. Ako formiraju veliko jato, poprilično su bučni.

Boje i oznake na perju zumbul are

Ovaj papagaj ima perje kobaltno plave boje, a oko očiju i kljuna jarko žute mrlje.

Zumbul ara Foto: Pixabay/Elsemargriet

Nega i smeštaj zumbul are

Zumbul ara ne može se lako nabaviti, pa budući vlasnik mora pronaći odgovornog i renomiranog odgajivača.

Ova ptica traži mnogo više vremena i pažnje u odnosu na druge vrste papagaja, pa nije kućni ljubimac za svakog. Veliki, lep i inteligentan, on je veoma privlačan, ali treba odoleti iskušenju nabavke, jer je briga o njemu ogroman poduhvat.

Zumbul ara traži veliki životni prostor. Postoji vrlo malo komercijalnih kaveza koji su dovoljno veliki za njega, a gotovo nijedan nije tako siguran od njegovog bekstva ili destruktivnosti.

Mnogi vlasnici obezbeđuju mu sobu umesto kaveza, jer mu je potrebno i da leti. Ukoliko postoji mogućnost, napravite mu kavez po meri, od nerđajućeg čelika.

Kljun zumbul are je moćno oružje, što znači da se od najranijeg uzrasta mora navikavati na ljude prema kojima mora da bude blag i nežan. Srećom, ovi papagaji su poslušni i mirni, i uživaju u podučavanju i druženju s ljudima.

Zumbul ara je veoma društvena ptica koja traži mnogo interakcije. Zapuštene, zatvorene ptice su često "neurotične", oglašavaju se vrištanjem, destruktivne su i sklone samopovređivanju, kao što je čupanje perja.

Iako nije rečit, naučiće nekoliko reči i fraza i neprekidno će ih ponavljati. Čak može da nauči da koristi reči u odgovarajućem kontekstu.

Zumbul ara Foto: Pixabay/Angie Toh

Hrana, aktivnost i zdravlje zumbul are

U divljoj prirodi, zumbul ara se hrani voćem, zelenom vegetacijom i orašastim plodovima, posebno sa palmi. Njegov snažan kljun može da razbija kokosove orahe. U zatočeništvu dobro prihvata voćnu ishranu, povrće, salate i orašaste plodove, posebno orahe makadamije, jer im je potrebno više ugljenih hidrata od drugih vrsta papagaja. Može mu se davati i komercijalna hrana, ali samo ona koja se specijalno pravi za ovu vrstu.

Potreban mu je ogroman prostor za vežbanje i istezanje. Zumbul ara mora da grize kako bi jačao kljun, pa mu nabavite mnogo drvenih igračaka, sa utisnutim trakama ili komadima kože.

Kad je reč o zdravlju, kljun zumbul are može previše da poraste, pa su mu potrebne stalne zalihe igračaka i grana koje će grickati. Osim ovog problema, zumbul ara može da pati od proširenja želuca, papagajske groznice i papiloma.

Ključ dobrog zdravlja zumbul are je u uravnoteženoj ishrani i redovnim pregledima kod veterinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari