• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beli slepi miševi iz Hondurasa liče na komade pamuka i imaju braću blizance u Južnoj Americi

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali beli slepi miševi prave "šatore" od listova određene biljke u kojima se kriju od predatora i jedu plod određene voćke koja ih mami isključivo noću

  • 0
Honduraski beli slepi miševi Honduraski beli slepi miševi Foto: Shutterstock/Milan Zygmunt

Mali beli šišmiši iz Hondurasa (Ectophylla alba) su slepi miševi koji žive u nizijskim prašumama Centralne Amerike Sa pahuljastim belim krznom, velikim žutim nosem i ušima i težinom od samo devet grama, honduraski beli slepi miš jedan je od najslađih letećih sisara. To je samo jedna od šest vrsta šišmiša sa potpuno belim "kaputom", a razlikuje se od ostalih vrsta po prćastom podignutom nosu, piše Livescience.

Honduraski slepi miš viđa se Centralnoj Americi, na potezu od Hondurasa do Paname, a najsličniji mu je severni beli duh (Diclidurus albus) iz Južne Amerike.

Osim što ima simpatično lice (za razliku od mnogih drugih šišmiša), honduraski beli slepi miš je poznat po sposobnosti da "konstruiše šatore" od velikih listova biljaka, što je umeće oko dva posto otprilike 1.400 opisanih vrsta ovih životinjica. Kad pronađe odgovarajući list biljke, obično cvetnice roda Heliconia, honduraski beli slepi miš gricka i preseca bočne žile lista koji se zbog toga savija i poprima oblik malog šatora u kome se slepi miševi kriju od predatora.

Ponekad se više slepih miševa drži za jedan list, gde se odmaraju tokom dana. Veličina grupa belih šišmiša varira od jednog slepog miša do čak 17 jedinki.

Istraživači su ranije mislili da mužjaci prave šatore kako bi privukli ženke za parenje, ali studija iz 2006, objavljena u časopisu Acta Chiropterologica, pružila je prve dokaze da i ženke doprinose izgradnji skloništa.

Iako su slepi miševi poznati po tome što jedu insekte (neki se hrane i krvlju), honduraski beli slepi miševi jedu voćne plodove i to smokve samo sa jedne vrste drveta (Ficus colubrinae). Oni su ujedno veoma efikasni u raznošenju semena, u čemu su bolji od ptica.

Studije su pokazale da drvo smokve proizvodi različite "bukete mirisa" za privlačenje ptica tokom dana i slepih miševa noću.

Honduraski beli slepi miš nalazi se na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode: on je skoro ugrožena vrsta, uglavnom zbog gubitka staništa i ishrane isključivo jednom vrstom smokve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari