• 2
 ≫ 

Tunjevina u ishrani mačke: Najbolja je kao poslastica!

 ≫ 

Mala količina ove morske ribe, bez dodatka soli i začina, dobar je izbor za vašu kućnu ljubimicu: najsigurnija je kuvana, ili sirova ali super sveža tuna

  • 2
Mačka i tunjevina

Foto: Sutterstock

Nije tajna da mačke vole ribu: što je više ima u njihovim ustima, to bolje!

Tunjevina je esencijalna poslastica za mačke: pre pojave industrijske hrane, vlasnici su hranili mačke konzervisanom tunom. U međuvremenu smo saznali da mace imaju posebne potrebe u ishrani, pa se pitamo: da li je bezbedno hraniti mace tunom i ako jeste, koju količinu i vrstu ove ribe mogu pojesti?

Prednosti tunjevine u mačijoj ishrani

U umerenim količinama, tunjevina je zdrava poslastica za većinu mačaka. Zapravo, mnoge vrste kupovne mačije hrane sadrže ovu ribu koja je puna proteina, ali siromašna ugljenim hidratima. Tunjevina obezbeđuje esencijalne omega 3 masne kiseline koje poboljšavaju stanje kože i dlake, a pomažu i u saniranju upalnih stanja kao što su alergije, bolesti srca, pojedini tumori i bolesti bubrega.

Mački treba davati male količine tunjevine, u formi poslastice ili dodatka njenoj izbalansiranoj hrani. Previše tunjevine može biti štetno: ona sama po sebi ne obezbeđuje ravnotežu hranljivih materija. Neuravnotežena količina vitamina E u tunjevini može izazvati probleme sa mastima u telu, a skotne mačke koje jedu hranu bogatu tunom mogu imati poremećaje u vidu krvarenja. Osim toga, tunjevina je bogata živom, pa preterana konzumacija ribe izaziva nakupljanje ovog elementa i može izazvati trovanje živom. Iako retki, znaci trovanja živom kod mačaka uključuju lošu koordinaciju, gubitak ravnoteže i probleme pri hodanju.

Mačke uživaju da jedu tunjevinu što može da se odrazi na konzumiranje redovne hrane. Tunjevina je mnogo ukusnija od uobičajenog obroka, pa maca koja često jede ovu ribu može postati probirljiva.

Kakvu tunu mogu da jedu mačke?

Mački povremeno ponudite poslasticu od tune, u vidu mače količine ribe iz konzerve ili svežeg fileta. Izaberite konzervisanu tunjevinu u vodi, a ne u ulju, i vodite računa o tome da riba ne bude posoljena ili začinjena. Obratite pažnju i na druge izvore tunjevine: ako maci dajete komercijalnu hranu od tunjevine, nemojte dodavati ovu ribu u obrok ili poslasticu.

Mačka i tunjevina

Foto: Sutterstock

Svežu tunjevinu najbolje poslužite kuvanu. Davanje sirove ribe ponekad može biti štetno, osim ako niste apsolutno sigurni u to da je riba potpuno sveža. Sirova riba može sadržati bakterije i parazite, kao i enzim tiaminazu. Kod mačaka ovaj enzim može razgraditi i umanjiti količinu esencijalnog vitamina B koji se zove tiamin. Zato kuvanje tunjevine ne samo da ubija sve bakterije ili parazite, već i uništava tiaminazu.

Uvek porazgovarajte sa veterinarom pre dodavanja bilo koje nove namirnice u mačiju ishranu. U svakom slučaju, tunjevinu treba davati u vidu dopunske poslastice, u količini manjoj od 10 procenata dnevnih kalorija mačke. Ostatak ishrane (90 procenata) treba da čini visokokvalitetna, kompletna izbalansirana hrana za mačke.

Video: 1, 2, 3... Počni da jedeš! Mačka se pokvarila, pa kao psi, sluša po komandi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • С-17

    16. novembar 2022. | 12:51

    Нема слађих живуљака од мачића!😾💜😾💜

  • VUK

    16. novembar 2022. | 13:02

    80% stanovništva u srbiji ne može za sebe da kupi tunjevinu a ne mačkama!!