• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li slepi miš može da bude kućni ljubimac?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Slepi miševi su mali noćni sisari koji ne mogu da prežive bez posebne ishrane i jedinstvenog načina života. To su komplikovane životinjice i gotovo je nemoguće brinuti o njima kako treba, čak i ako možete i želite

  • 1
Slepi miš Foto: Shutterstock/Usha Roy

Slepi miševi su neobične i zanimljive životinje, pa nije čudo što ih mnogi ljudi žele za kućne ljubimce.

Treba imati na umu da su slepi miševi divlje životinje i ne preporučuje se njihovo držanje u domu.

Oni se ne ponašaju kao klasični kućni ljubimci i ne mogu da se obučavaju i vaspitavaju. Osim toga, bilo kakav kontakt sa njima nije poželjan, usled prenošenja raznih bolesti, a držanje slepih miševa u nekim državama je ilegalno.

Mogu li slepi miševi da budu kućni ljubimci?

Ljubitelji neobičnih životinja, koji žive u zemljama gde držanje ovih životinja nije zakonom zabranjeno, mogu pokušati da ih neguju i drže kao kućne ljubimce, ali se to ne preporučuje.

Ovi sisari ne mogu da prežive u zarobljeništvu i ne preporučuje se da ih ljubitelji uzimaju iz divljine. Oni moraju da prevaljuju velike udaljenosti da bi ostali jaki, što znači da bi slepi miš u kavezu brzo uginuo. Osim toga, ova bića žive u kolonijama da bi preživeli, a u prirodnom prebivalištu žive do 30 godina. Ako ih čovek drži u kavezu, životi ovih mališana mogu trajati jedva godinu dana.

Slepim miševima je potrebna posebna nega, smeštaj i ishrana. Oni su komplikovane životinje i gotovo je nemoguće brinuti o njima kako treba, čak i ako to možete i želite.

Ako ipak odlučite da nabavite slepog miša kao kućnog ljubimca, evo šta treba da znate.

Ishrana slepog miša

Brojne vrste slepih miševa se hrane različitim vrstama hrane, a njihov jelovnik zavisi i od uzrasta.

Prvih šest nedelja života svi slepi miševi se hrane mlekom. Neke vrste jedu voće i veoma ih privlači miris slatkih zrelih plodova. Osim voća, oni jedu insekte koji čine 70 posto njihove ishrane (komarci, bubašvabe, muve i druge bube). Samo neke vrste šišmiša iz Meksika i Južne Amerike hrane se krvlju sisara i ptica. Slepi miševi koji jedu nektar imaju dugu njušku i jezik kojim se hrane, pa liče na kolibrije.

Poznato je da neke vrste slepih miševa jedu ribu, žabe, ptice, guštere i neke glodare, a među njima ima i kanibalizma.

Slepi miš Foto: Shutterstock//Vladimir Turkenich

Besnilo i druge bolesti

Kao i mnoge druge divlje životinje, slepi miševi mogu biti nosioci virusa besnila. Čak i blag, naizgled nevažan ugriz slepog miša može izazvati prenošenje virusa. To znači da pre nego što uzmete kućnog ljubimca slepog miša morate biti imunizovani protiv virusa besnila. Inficirani slepi miš može da prenese virus na druge domaće životinje i ljubimce u kući. U slučaju da slepi miš zaražen besnilom ujede osobu koja je vakcinisana, bila bi neophodna dodatna nega.

Osim besnila, slepi miševi mogu da prenesu fatalne viruse kao što su hendra, sars, ebola. Ovi virusi ne utiču na slepe miševe, jer imaju imunitet širokog spektra, dok druge životinje mogu razviti ozbiljne zdravstvene probleme.

Slepi miš Foto: Shutterstock/Albina Gavrilovic

Društvenost slepih miševa

Slepi miševi (posebno ženke) uspostavljaju jake međusobne veze: one sklapaju i održavaju prijateljstva koja traju godinama i ostaju zajedno u velikim kolonijama. Studije o slepim miševima otkrile su da ove životinjice trljaju noseve jedan o drugi i na taj način se povezuju. Slepi miševi su noćne životinje: danju hiberniraju u pećinama ili na drveću, a izlaze noću da bi se hranili. Ova činjenica im daje misteriozne i često pogrešno pripisane osobine.

U nekim državama SAD, kao što je Misuri, nezakonito je ubiti slepog miša osim ako ne uništava vašu imovinu.

Slepi miš Foto: Shutterstock/Dr.mym

Šta ako nađete slepog miša u svom domu

Ako živite u oblasti sa slepim miševima, sigurno je da ćete ga nekad naći u domu. Ako ga vidite, izbegnite direktan kontakt sa njim i ne dirajte ga golim rukama. Otvorite vrata ili prozor i pokušajte da ga izbacite, ili upotrebite peškir ili kutiju da ga uhvatite i pustite napolje. U svakom slučaju možete da pozovete službu za zaštitu životinja. Zaštitite ovo malo stvorenje od sunčeve svetlosti dok ne dođu profesionalci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misko

    1. novembar 2023. | 22:33

    Uh, zamisli, ne dirajte ga rukama.. Dobro niste napisali spalite ga bacacem plamena. Moja macka je uhvatila jednoga pre neki mesec, nisam bio siguran da li je ok. Ostavio sam ga na terasi, posle 10 minuta krenuo je da se penje na neki stalak za ves... Kad sam se vratio, video sam ga samo kako odlece na onaj njihov neobican nacin, kao u filmu o Drakuli.