• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je dan najvećeg glodara na svetu: Duplo je veći od dabra, voli vodu, ali ima gadnu naviku

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog 10. jula ljubitelji prirode i institucije koje brinu o divljim životinjama posebnu pažnju posvećuju kapibari koju popularno zovu "kokosov pas"

  • 0
Kapibara Foto: Shutterstock/Giedriius

Danas je Dan posvećen kapibari, najvećem glodaru na svetu: ona ima telo poput svinje koje je prilagođeno životu u vodi, i živi u šumama, poplavljenim savanama i močvarama.

Kapibara je duplo veća od dabra i poznata je po tome što veoma voli da pliva.

Ovaj sisar biljojed ima gadnu naviku da jede sopstveni izmet, i to ujutru kada je on posebno bogato proteinima, a koprofagija im omogućava da dva puta svare čvrstu travu koju pojedu.

Nezvaničnog nadimka "kokosov pas", ova zanimljiva životinja obožava život u krdu, ali ako nema drugih pripadnika svog roda sa kojima će se družiti, kapibara će sa zadovoljstvom okupiti novu grupu sastavljenu od drugih vrsta.

@hicapybara Capy vs Guinea Pigs 🥹🥹☺️☺️ #fyp #capybaratiktok #capybara #animals #wildlife #funny #animallover #pet #petsoftiktok ♬ Capybara Song - Capybara Zen

Neretko ćete videti fotografije kapibara koje se grle sa kornjačama, pticama, majmunima, psima, mačkama, kozama, svinjama, zamorcima i drugim pripadnicima životinjskog sveta.

Populacije kapibara smatraju se stabilnim u svetu, ali su izložene izlovljavanju zbog kože, što je rezultiralo brisanjem nekih lokalnih grupa ovih životinja. Zato je dan posvećen kapibari ujedno i dan za preduzimanje akcija u pogledu njihove zaštite i održavanja stabilnosti vrste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Preslatki dabar Nibi obožava da skuplja i rasprema svoje igračke: On je san svakog ko želi ljubimca

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari