• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prolećni Mrnjau Fest 2023: Najlepša maca bugarski „britanac" Eagona Targaryen Fanstasy Fiore

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na tradicionalnoj mačijoj manifestaciji, održanoj 18. i 19. marta u Kristalnoj dvorani Hotela Jugoslavija, učestvovalo je više od 150 krznenih lepotica i lepotana iz najpoznatijih odgajivačnica

  • 2
Mrnjau Fest 2023 Beograd Eagona Targaryen Fanstasy Fiore iz Bugarske, pobednik Mrnjau Festa 2023 Foto: Le PETit/Ivana Stevanović

Prolećni Mrnjau fest 2023, jedinstveni festival mačaka po deveti put održan je u Beogradu.

Na ovogodišnjoj tradicionalnoj izložbi maca, u nadmetanju za titule najlepših, prisustvovalo je 154 izuzetnih mačaka iz Srbije, BIH, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Rusije, Velike Britanije i sa Malte. Organizator jedinstvene mačije manifestacije je društvo Le PETit.

Na izložbi najviše "britanki", mejn kunova i "bengalaca"

Mrnjau Fest 2023 Beograd Mrnjau Fest 2023 Foto: Le PETit/Ivana Stevanović

Mnogi gosti i izlagači nisu se ustručavali dalekog puta u želji da se nadmeću na Mrnjau Festu. Glas o dobroj organizaciji ovog jedinstvenog mačjeg festivala, kao i dobroj energiji i tradicionalnom gostoprimstvu odavno se preneo van granica naše zemlje.

Na već tradicionalnoj manifestaciji posvećenoj macama bilo je zastupljeno mnogo različitih rasa. Ovoga put brojnošću su prednjačile britanske kratkodlake mace, bengalske mačke i mejn kunovi. Ljubitelji maca i posetioci su imali priliku da vide britansku dugodlaku, persijsku, egzotičnu kratkodlaku, birmanske svete mačke, sibirske i norveške šumske mačke, ruske plave, orijentalne kratkodlake, tai, kašmir, kratkonoge mančkine i minuet mace, somalijsku mačku, neobične korniš reks mace talasastog krzna, ragdole, škotske fold i golokože sfinks mace.

Glavni program Mrnjau Festa bilo je zvanično takmičenje mačaka po WCF pravilima.

Pobedničke mace prvog i drugog dana

Svakog takmičarskog dana međunarodni tim od sedmoro felinoloških sudija birao je najlepše među najlepšim izloženim macama koje su bile podeljene u različitim takmičarskim kategorijama, shodno dužini krzna i uzrastu.

Prvog takmičarskog dana, u subotu, titule najlepših dobile su: Xander Silverchinci - britansko dugodlako mače iz Bugarske, zatim Baileys Faeton - orijentalna kratkodlaka juniorka iz Bugarske, Maremyana Jasno Solnyshko - ruska plava maca iz srpske odgajivačnice Bastet Beauty i Felix Omnia - britanski dugodlaki mačak iz srpske odgajivačnice Ming Haraya.

Za ultimativnog pobednika na kraju prvog takmičarskog dana (Best General) sudije su proglasile Baileys Faeton, gošću iz Bugarske, prelepu belu macu orijentalne kratkodlake rase, gracioznu, dugonogu juniorku zelenih očiju.

U nedelju, drugog takmičarskog dana titulom najlepših ovenčale su se sledeće mace: Fantasy Iris Dayarra - krupno, plavo britansko kratkodlako mače iz Banja Luke, potom Elizabeth of Norrand Star - čupava, crno-bela norveška šumska juniorka iz srpske odgajivačnice Osaya, Eagon Targaryen Fanstasy Fiore, plavi kratkodlaki britanac iz Bugarske i Mimi's Corner Dobrivoje - ragdol mačak iz domaće odgajivačnice Mimi's Corner.

Kao Best General u nedelju sudije su izglasale impozantnog plavog britanca, narandžastih upečatljivih očiju Eagona Targaryen Fanstasy Fiore iz Bugarske.

Organizatori Mrnjau Festa uvek daju priliku da i posetioci izraze svoje mišljenje - da glasaju za svog mačijeg favorita. Zbog velikog broja očaravajučih maca, rezultat je bio vrlo tesan, a najviše glasova publike osvojio je regdol mačak Dobrivoje iz domaće odgajivačnice Mimi's Corner.

Specijalni Coral Master Ring u čast 35-godina WCF

Na WCF izložbama postoji dodatno takmičenja, vrlo prestižno WCF kup takmičenje, podeljeno prema uzrastu, u kome se takmiče mace svih rasa. Svakog takmičarskog dana različiti felinološki sudija vodi po jedan kup, ocenjuje i bira pobednika. Pobednici u WCF kupu bili su plavi britanac Egon među odraslim macama, u klasi mladih birmansko mače Sacred Cat Gordon iz domaće odgajivačnice i u klasi steriisanih maca britanski dugodlaki mačak Felix Omnia.

U nedelju je održano specijalno kup takmičenje, Coral Master Ring u čast 35-godišnjice postojanja World Cat Federation. U ovom krugu učestvovalo je 75 maca svih uzrasta i rasa. Iskusni sudija iz Nemačke Jurgen Trautman imao je izuzetno težak i zahtevan zadatak da odabere pobednika. U finalu je izdvojio 10 maca za koje je rekao da je svaka izuzetan primer svoje rase i sve mace mogu biti pobednici, te da su na njegovu konačnu odluku uticali detalji. Na kraju, pobednik Coral Master-a bio je Eagona Targaryen Fanstasy Fiore, plavi britanac iz Bugarske.

Ovo izdanje Mrnjau Festa obilovalo je tematskim revijama i prezentacijama zabavno-edukativnog karaktera. Domaći felinološki sudija Svetlana Lalović predstavljala je razne rase mačaka, govoreći o njihovim karakteristikama, šta ih čini posebnim i istorijskom putu razvoja rasa mačaka.

Dobrotvorna akcija posvećena odgajivačnici Polaris

Mrnjau Fest 2023 Beograd Mrnjau Fest 2023 Foto: Le PETit/Ivana Stevanović

Na devetom Mrnjau Festu odvijao se i jedan veoma emotivan događaj: u sumrak prošle godine desila se užasna nesreća Vanji Kotarovoj, vlasnici odgajivačnice Polaris iz Bugarske koja je u plamenoj stihiji ostala bez doma i bez svojih 11 maca. Samo par mačijih anđela je preživelo nakon intenzivne nege. Ljubitelji maca iz Bugarske i svih okolnih zemalja su bili u mislima uz Vanju, njene mace i njenu porodicu. Stoga je na Mrnjau Festu organizovan dobrotvorni ring za odgajivačnicu Polaris, a Vanja je pozvana da gostuje na manifestaciji. Gotovo svi izlagači na izložbi učestvovali su u ovoj dobrotvornoj akciji i pokazali da su mačkari uvek jedni uz druge!

Jedan od neizostavnih programa Mrnjau Festa je udomljavanje maca koje nisu imale sreću da se rode pod okriljem toplog doma ili su, što je još gore, izbačene. Posetioci su imali priliku da izaberu macu svog života - novog mekanog i maznog člana porodice. Sve spasene mace su prošle veterinarski pregled, lepo su vaspitane, razigrane i socijalizovane. Njihovi udomitelji mogu biti sigurni da su dobili zdravog i društvenog ljubimca, s navikama neophodnim za život u kući ili stanu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari