• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto mačka poludi kad se nađe pred zatvorenim vratima: Od svih razloga, ovaj je najviše pogađa

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mjaukanje, guranje šape ispod vrata ili grebanje kandžama samo su neke reakcije mačke kojoj je uskraćeno da bude radoznala

  • 0
Mačka pred vratima Foto: Shutterstock/Vera Aksionava

Verovatno ste nebrojeno puta videli mačku kako sedi ispred zatvorenih vrata i - nervira se! Kad mačka naiđe na zatvorena vrata, ona će pokušati da provuče šapu ispod njih, da ih grebe kandžama, pa čak i da ih napada uz uznemireno mjaukanje.

Zašto mačke ne vole kad su im vrata zatvorena?

Objašnjenje ovog ponašanja leži u evoluciji i samim vlasnicima kućnih ljubimaca, tvrde stručnjaci. Ipak, udeo u ovome ima i mačka, odnosno njena radoznalost i strah da nešto ne propusti, tvrde stručnjaci.

Mačke su po prirodi radoznale i vole da znaju sve što se dešava na njihovoj teritoriji, uključujući dom u kome žive. Ovakva kontrola pomaže im da opstanu u divljini, ali u kući u kojoj nemaju neprijatelje i ne preti im nikakva opasnost može da se protumači čudnim, jer mačka ima običaj da napada vrata.

Mačke vole da kontrolišu pristup prostorima i vitalnim osnovnim potrebama i teritoriji. To ne znači da su zle, već su vrsta koja je i grabljivac i plen: moraju da love kako bi preživele, ali žele da se osećaju bezbedno u svom okruženju. Zatvorena vrata za mačke su sve ono što ne vole: da nemaju izbora, da nemaju kontrolu i da trpe promene.

Iako mačke ne žele nužno da budu uključene u ono što se dešava iza vrata, one žele da znaju šta se događa.

Mačka iza zatvorenih vrata Foto: Shutterstock/Larisa Lo

Mačke uživaju u pažnji svojih vlasnika, a to ne dopuštaju zatvorena vrata. Studija iz 2017. kaže da većina mačaka više voli interakciju sa ljudima od drugih stimulansa, uključujući hranu i igračke. Ipak, one ne razumeju da su zatvorena vrata - privremena. One samo znaju da im je nedostupno mesto kome su ranije imale pristup — gde se osećaju bezbedno, vole da spavaju, dremuckaju ili jedu ili bilo šta po njih lepo i prijatno.

Kad kontrolišemo svet oko mačke, stvaramo joj stres.

Da bi se smanjila anksioznost zbog zatvorenih vrata, vlasnici treba da budu dosledni u tome da mački od starta onemoguće pristup određenim delovima u domu. Dakle, ako ne želite da mačka šeta kuhinjom ili trpezarijom, nemojte blokirati pristup samo kada imate posetioce. Ove prostorije u domu treba uvek da im budu nedostupne.

Iako mačke često pokazuju ponašanje koje traži pažnju zbog zatvorenih vrata, one ponekad mogu da budu u pravoj nevolji. Ponašanje poput mahnitog mjaukanja, spuštene uši i šištanje ukazuju na to da je mačka uznemirena, pa je neophodno posavetovati se sa veterinarom.

(Livescience/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najdeblji i najslađi mačor na svetu: Živi na leđima, jer kad jednom legne, teško se vraća u normalu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari