• 0
 ≫ 

Mislite da vam je mačka tužna? Evo kako da prepoznate depresiju kod mačaka

 ≫ 

Obratite pažnju na svaku promenu u ponašanju vaše mačke. Iza njih se možda krije depresija ili bolest

  • 0
Mačka, cat Pixabay.com

Svaka mačka je posebna i ponaša se na određeni način. Bilo da imate mirnu ili razigranu mačku, ako ona iznenada promeni svoje uobičajeno ponašanje, vreme je da se zabrinete.

U većini slučajeva, vlasnici mačaka ne znaju da im je mačka tužna ili depresivna. Postoje znakovi na koje treba da obratite pažnju kako bi utvrdili, da li je vaša mačka depresivna ili je njeno ponašanje samo prolazna faza - prenosi Spruce pets.

Znakovi depresije kod mačaka

Vokalni znakovi

Postoje izrazite vokalne indikacije da je vaša mačka nesrećna. One ispuštaju tužne zvukove niskih tonova i nešto što liči na dug tužni plač. Imajte na umu da ni predenje nije uvek znak sreće i da nesrećna mačka takođe može da predi kako bi se utešila. Mačke koje su uobičajeno vokalne i vole da mjauču, u ovom slučaju mogu postati veoma tihe.

Govor tela

Ponekad govor tela mačke može da vam otkrije da sa njom nešto nije u redu. Određeni položaj ušiju, očiju i tela mogu da sugerišu da je mačka nesrećna. Ako želi da vam pokaže da nešto nije u redu ona će: okrenuti uši unazad i blago ih spustiti, saviće rep između nogu ili će se nakostrešiti.

Agresija ili strah

Tužne mačke često reaguju agresijom ili strahom. Ako primetite da je uplašena ili abnormalno agresivna, postoji mogućnost da je tužna.

Konstantno su uz vas ili se kriju

Mačka kada je tužna izgubi interes za aktivnosti koje su joj nekad okupirale pažnju. Ona izbegava da ide napolje i da stupa u kontakt sa drugim mačkama, sve više se krije. Mačke koje su u normalnim okolnostima mirne, postaju zalepljene za vas ili traže pažnju koju ranije nisu. Strah od stranaca koji sve mačke imaju, postaje jači kada je mačka tužna ili depresivna.

Previše spava

Mačke u normalnim okolnostima dosta spavaju, ali tužna ili depresivna mačka spava još više. Dobar indikator da nešto nije u redu, može da bude i ako vaša mačka svoje omiljeno mesto za dremku zameni za neko drugo.

Loša higijena

Loša higijena može da predstavlja znak depresije ili bolesti kod mačaka. Kada mačka prestane ili loše sprovodi ličnu higijenu, trebalo bi da se zabrinete i da je odvedete kod veterinara.

Ne jede

Ako vaša mačka odjednom prestane da jede, sigurno je zbog nečega nesrećna. Tužne mačke često izbegavaju omiljene poslastice i hranu. Ako to primetite, znaćete da nešto nije u redu.

Označavanje teritorije

Tužna mačka može početi da urinira na neprikladnim mestima, da bi ostavila trag i da bi se osećala bolje. Postoji mnogo razloga zbog kojih mačka vrši nužbu van označenog mesta, ali na vrhu liste su depresija i tuga. Može se desiti da u tim situacijama mačka urinira na bitna mesta u kući, poput spavaće sobe i mesta na kojima se oseća miris preminulog ljubimca ili osobe koja nije tu.

Preterano grebanje

Ako je mačka tužna ili depresivna, ona može početi prekomerno da grebe razne predmete kako bi smanjila nivo stresa koji oseća, ali i kako bi označila svoju teritoriju.

Razlozi zbog kojih mačke postaju depresivne

Postoji nekoliko razloga zbog kojih mačka pada u depresiju. Bez obzira na razlog, potrudite se da joj posvetite dovoljno pažnje sve dok se situacija ne promeni. Ako je glavni krivac za depresiju bol, odah je odvedite kod veterinara.

Bolest

Bolest može da bude razlog zbog kojeg se mačka oseća loše i zbog kojeg je u bolovima. Mački može da bude muka, da pati od hormonalnog poremećaja, da ne želi da jede ili da zbog bolesti potpuno ostane bez energije.

Bolesti poput masne jetre, mačjeg virusa imunodeficijencije (poznatiji kao mačja sida), mačije leukemije, dijabetesa, dentalnih bolesti i bolesti gornjeg respiratornog trakta, predstavljaju ozbiljne zdravstvene probleme. Ako sumnjate da je vaša mačka depresivna, jer je bolesna, trebalo bi da zakažete pregled kod veterinara.

Povreda

Povrede mogu da ograniče mačiju sposobnost da radi stvari koje je nekada praktikovala bez problema. Bol nakon povrede može da spreči vašu mačku da bude srećna, zato morate pažljivo da slušate veterinara i usvojite sve savete, kako bi mogli da joj umanjite bol. Nekada stari zahvati i povrede mogu da izazovu bol ili neprijatnost kod mačaka, pa će im možda biti potreban lek za umanjivanje hroničnog bola.

Gubitak voljene osobe ili životinje

Gubitak člana porodice uvek je težak za sve koji su uključeni u tu bolnu situaciju, pa ni vaša mačka nije izuzetak. Kada član porodice (osoba ili životinja) premine ili se odseli, vaša mačka može da tuguje i da postane depresivna. Ovo stanje, najčešće,  nije trajno i posle nekog vremena vaša mačka će se vratiti na staro.

Ako je vaša mačka depresivna zbog uginuća druge mačke, možda će ih oraspoložiti ako joj nabavite novog prijatelja. Svakako morate da pazite i da izaberete pravo vreme da dodate još jednog člana u porodicu. Vreme je najbolji lek za velike porodične promene, ali ako želite da ubrzate taj proces, postoje prirodni lekovi poput feromona i suplemenata.

Video: Najiskreniji zagrljaj se čuva za ljubimca

(K. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari