• 0
 ≫ 

“Cake” za prevaspitavanje mačke: Kako je odvići od uništavanja cveća u bašti?

 ≫ 

Neke kućne mace, ali i “gošće” u vašem vrtu vode da se ustreme na biljke i rastinje, prljajući dvorište i uništavajući dekor. Evo šta da preduzmete a da ne povredite životinje

  • 0
Mačka i loše ponašanje u bašti

Foto: Shutterstock

Mnogi ljubitelji mačaka žive sa svojim ljubimicama u kući koja je okružena baštom, sa zasadima povrća i voća, začinskih biljaka i cvetnica.

Vaspitana kućna maca verovatno će biti pažljiva prema biljkama, kako u domu, tako i u vrtu. Osim toga, postoje mnoge biljne vrste koje su toksične za mace, pa vlasnici izbegavaju da ih sade. Međutim, u našim baštama često se pojavljuju i nepoznate mačke. One ne samo da “vršljaju” po vašem dvorištu, već dolaze i zbog druženja, pogotovo ako imate ženku, pa posetioce muškog pola ponekad nećete moći da isterate iz vrta. Tako vaša lepa bašta postaje utočište i sastajalište mačaka. Ne bi sve to bilo toliko strašno kad mačke ne bi za sobom ostavljale pustoš, mlateći muškatle, gazeći i kidajući sve pred sobom. Osim toga, mačke ne bi bile to što jesu kad ne bi ostavile lične tragove u vidu dlaka, urina i drugih telesnih izlučevina. Zbog svega navedenog, prinuđeni ste da otpočnete borbu protiv neželjenih posetilaca u bašti, ali i svoje neposlušne i radoznale kućne ljubimice. Ova j proces nije nimalo lak, pogotovo ako ste vlasnik mekog srca. Na sreću, postoje “cake” koje provereno odbijaju nepristojne mačke, pa ih čak onemogućavaju da se vrate. Mačke brzo uče, pa im je dovoljno jedno neprijatno iskustvo da upamte šta ih čeka ako ponove bezobrazluk.

Začini za zaobilaženje

Malo je biljaka koje mačke zaobilaze, ali ih ima dovoljno da se upustite u koštac sa nezvanim gostima u bašti. Lavanda, matičnjak, ruzmarin, smilje i tamjan su biljke koje mačke zaobilaze u širokom luku. Iako se njihova aroma ljudima veoma dopada, mačke beže od njih kao bez glave. Zato bi bilo dobro zasaditi ih u velikom broju. Mačke beže od ovih biljaka koje na njihovoj dlaci i koži izazivaju iritaciju. Gusti zasadi navedenog bilja će onemogućiti mačke da se provlači između njih. Matičnjak i lavanda privlače insekte oprašivače, pa ih zasadite tako da formiraju tepihe i grmlje. Kad visoko izrastu, mačke ni na koji način neće moći da ih preskoče ili zaobiđu. Isto je i sa ruzmarinom koji je prava mačija noćna mora i drži macu na distanci, a vi ćete biti mirni i imati zalihu odličnog začina.

Bodlje, trnje i mirisi

Osim biljaka koje mirisom odbijaju mačke, postoje i fizički nepristupačne vrste, velike i one sa trnjem i drugim “preprekama”. Bodljikavo grmlje će rasterati ne samo mačke, već i sve dosadne životinje koje posećuju vašu baštu. Ne zaboravite da kontrolišete rast ovih biljaka koje su veoma invazivne, a neke vrste sa iglicama i trnjem mogu povrediti decu i druge članove porodice. Bodljikave vrste biljaka koje će sputavati mačke koje naume da se baškare u vašoj bašti su: glog, božićno drvce, bobičaste vrste, trnjine, kupine

Mačija kopriva ima intenzivan i veoma neprijatan miris kojim odbija mačke, pse, zečeve, pa i lisice. Nju treba zasaditi na sunčanoj strani bašte, daleko od ulaza u dom, jer ni ljudi ne vole da osete njen “vonj”.

Mačke ne vole ni miris citrusa, pa će zaobilaziti dvorište u kome rastu ove voćke. Takođe će se sklanjati ukoliko na zemlji ostavite kore grejpa, limuna ili pomorandže. Ovakav način proterivanja mačaka iz vrta biće veoma efikasan ukoliko svi članovi vaše porodice vole da jedu citruse. Svakodnevno ostavljajte kore ovih voćki i mačke će vrlo brzo naučiti da zaobilaze to mesto.

Mačka i loše ponašanje u bašti

Foto: Shutterstock

Tepih biljke i trava

Niskorastuće biljke su odličan borac protiv mačaka koje vole da obavljaju nuždu na čistoj zemlji. Ako su mesta na koja su se nameračile obrasla biljkama i raznim travama, to im neće odgovarati u svrhu vršenja nužde, pa će ih zaobići. U vrtu možete posejati i travu ili posaditi bilo koju biljku koja raste kao tepih i prekriva zemlju. Pre nego što otpočnete bitku protiv nasrtljivih mačaka u vrtu, napravite plan sađenja vrsta, kako bi se periodično smenjivale i tako ispunile vaša očekivanja, jer je nekim biljkama potrebno više od godine da porastu.

Kako neki vlasnici kuća sa baštama rešavaju probleme sa nepozvanim mačkama, pogledajte u VIDEO snimku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari