• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upala ušiju kod psa: Ima upečatljive simptome i najpodložnije su joj ove rase

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lučenje tamnog sekreta neprijatnog mirisa, otresanje glavom i intenzivno češanje samo su neki znaci jednog od najčešćih oboljenja dugouhih rasa

  • 0
Pas upala ušiju Foto: Shutterstock/Ermolaev Alexander

Za razliku od ljudskih organa čula sluha, uši pasa viđaju se u raznim varijantama, nekada i takvim da su upravo one zaštitni znak i nešto što nas najviše privuče kod određenih rasa. Međutim, koliko su upadljivije od naših ušiju, toliko su i njihove upale bolnije i češće nego one kod ljudi. Zašto su neke rase (i koje) podložnije upali ušiju, kako sprečiti ovo oboljenje i kako ga lečiti, piše Apetit.rs.

Simptomi upale uha kod psa

Simptomi upale uha su vrlo upečatljivi i ispoljavaju se: intenzivnim i čestim češanjem uha što je najčešće propraćeno cviljenjem. Osim toga, pas trese glavom (kao da pokušava nešto da izbaci iz nje), drži glavu nagnutu na jednu stranu (najčešće znak da je upala stigla do srednjeg uva), jedno uvo je spušteno u odnosu na drugo usled bola, povećano je lučenje tamnog sekreta iz ušiju koji neprijatno miriše, ušna školjka je bolna na dodir, javlja se crvenilo, deo oko uva ili unutar ušnog kanala otiče,  pas je razdražljiv i nervozan.

Pas upala ušiju Foto: Shutterstock/Megaflopp

Kako nastaje upala uha kod psa

Simptomi upale mogu biti alergije, klimatski uticaji, zadržavanje vlage u uhu, ušni paraziti, strani objekti u ušnom kanalu, nepravilno i neredovno čišćenje ušiju, bakterijske infekcije itd. Upala uha kod pasa se deli u tri vrste: upala spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg uha. Ignorisanje upale od strane vlasnika u nadi da će ona "proći sama od sebe" može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja kod psa poput: gubitka sluha, paralize lica i problema sa održavanjem ravnoteže. Problem neće proći sam od sebe, već s vremenom nanosi sve veću štetu, pa kad se pojave prvi simptomi, odvedite psa veterinaru.

Koje rase su najpodložnije upali ušiju

Rase sa dugim, visećim ušima (koker španijel, pas svetog Huberta, ši-cu, zlatni retriver, baset…) sklonije su upalama zbog toga što spuštena ušna školjka zadržava vlagu u ušnom kanalu, što pogoduje razvojr bakterija, a samim tim i upale.

Takođe, rasama poput šnaucera, pudli i kovrdžavih bišona, u ušnim kanalima raste dlaka koja zadržava vlagu i bakterije.

Šta raditi ukoliko dođe do upale uha

U slučaju da kod ljubimca prepoznajete gorenavedene simptome, potrebno je da se obratite veterinaru koji će dati dijagnozu i odrediti terapiju (bilo da je u pitanju čišćenje ušiju kapima, ili korišćenje antibiotika).

Prevencija upale uha

Prevencija je gotovo uvek najefikasnije "rešenje" mnogih zdravstvenih problema. Kada je u pitanju upala ušiju, neophodna je redovna i temeljna nega, tj. čišćenje ušiju psa (nikako štapićima za uši), pažljivo kupanje psa (voda ne sme da uđe u uši, a ukoliko se to desi, uši dobro osušiti peškirom ili ubrusom), skraćivanje dlake u ušima i čišćenje psa od parazita.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari