• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Može li pas da pati od hipertenzije, kako se ona manifestuje, koji su njeni znaci i postoje li komplikacije

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kućnom ljubimcu teško je izmeriti dijastolni krvni pritisak, pa su vrednosti sistolnog pritiska jedini kriterijum za postavljanje dijagnoze koja kod psa može da se razvije u trajni problem, baš kao i kod čoveka

  • 0
Pas i hipertenzija Foto: Shutterstock/Willeecole Photography

Kućni ljubimci nisu imuni na mnoge bolesti od kojih pate njihovi vlasnici, a jedna od tegoba koja i psima otežava život je povišen krvni pritisak. Iako se prilikom merenja krvnog pritiska čoveka očitavaju vrednosti kontrahovanja i opuštanja srca, psu je teško izmeriti dijastolni krvni pritisak, koji pokazuje vrednosti minimalnog pritiska na zidove arterije. Zbog toga se sistolni krvni pritisak često koristi kao jedini kriterijum za dijagnozu visokog krvnog pritiska kod pasa. Ako je krvni pritisak psa trajno povećan, reč je o sistemskoj hipertenziji.

Šta je sistemska hipertenzija

Sistemska hipertenzija opisuje visok krvni pritisak u celom telu ljubimca. Normalnim krvnim pritiskom smatraju se vrednosti od 133/76 mmHg, blago povišenim pritiskom 170/100 mmHg, a kod vrednosti od 202/116 mmHg reč je o povišenom krvnom pritisku (hipertenziji), piše Veturgent.

Simptomi visokog krvnog pritiska kod pasa

Kod većine pasa sa visokim krvnim pritiskom, neće biti uočljivih ili očiglednih simptoma. Međutim, oštećenja zbog ovog problema nastaju na unutrašnjim organima, uzrokujući ili pogoršavajući bubrežnu bolest i utiču na srce ili mozak, moguće je razvijanje šuma na srcu i formiranje ugrušaka, a moguća je i iznenadna pojava slepila sa lezijama na mrežnjači. Izvesna je i pojava krvi u oku ili urinu, psu može da se javi krvarenje iz nosa (epistaksa), pojavljuju se promene u ponašanju, slabost, kao i napadi, koma i u najgorem slučaju smrt.

Pas i hipertenzija Foto: Shutterstock/Try_my_best

Kako se psu meri krvni pritisak

Merenje krvnog pritiska psu slično je merenju krvnog pritiska kod čoveka.

Pas treba da bude na tihom mestu, nežno položen na bok i smiren. Ako veterinar koristi dopler metod merenja, obično će obrijati mali deo krzna na donjim delovima nogu psa i na tom mestu će zalepiti malu sondu. Potom će postaviti manžetnu iznad ove oblasti i naduvati je, a kad se ona izduva, veterinar će osluškivati pulsirajući zvuk krvi i zabeležiće vrednost sistolnog krvnog pritiska, jer je određivanje dijastolnog krvnog pritiska kod kućnih ljubimaca ovom tehnikom teško i nepouzdano. Potrebno je očitati nekoliko merenja i pronaći srednju vrednost.

Šta posle dijagnostikovanja hipertenzije kod psa

Kao i ljudi, psi mogu imati privremeno povišenje krvnog pritiska zbog stresa, na primer, samo boravak kod veterinara psu može da podigne pritisak. Važno je obaviti nekoliko merenja u što mirnijem okruženju. Hipertenzija kod pasa je često posledica osnovne bolesti i kada je to slučaj, naziva se sekundarna hipertenzija. Ako osnovna bolest nije prisutna, reč je o primarnoj hipertenziji.

Hipertenzija je češća kod starijih pasa, što je u skladu sa razvojem njihovih osnovnih bolesti, poput hronične bolesti bubrega, prekomernog nivoa steroida koje proizvode nadbubrežne žlezde kod pasa sa Kušingovim sindromom... Mlađi psi mogu razviti hipertenziju ako pate od infekcije bubrega (leptospiroza) ili neke bubrežne anomalije.

Pas prekomerna težina Foto: Shutterstock/Cynoclub

Koji su znaci hipertenzije kod psa

Znaci hipertenzije kod psa uključuju: iznenadno slepilo, krvarenje unutar očne jabučice i uporno proširene zenice, odvajanje mrežnjače, poremećaji nervnog sistema - depresija, naginjanje glave, napadi, dezorijentacija, teturavi ili nekoordinisani pokreti, kruženje, slabost ili delimična paraliza, ili kratki, brzi pokreti očiju. Osim ovih znakova, pas pije mnogo vode i dosta urinira, u urinu se pojavljuje krv, javlja se krvarenje iz nosa i nazalnih prolaza, čuje se šum na srcu ili se pojavljuje abnormalni srčani ritam.

Šta uzrokuje hipertenziju kod psa?

Uzrok primarne hipertenzije je nepoznat, a sekundarna hipertenzija koja je najčešća prirpisuje se bolestima bubrega, nadbubrežne žlezde, dijabetes melitusu (ponekad), nekim tumorima...

Kako se leči hipertenzija kod psa?

Lečenje psa sa hipertenzijom zavisi od osnovnog uzroka, ako je poznat. Ako pas razvije ozbiljnu komplikaciju u vezi sa hipertenzijom, kao što je akutna insuficijencija bubrega ili krvarenje u oku, možda će biti potrebna hospitalizacija. Lekovi i ishrana su najvažniji za normalizaciju krvnog pritiska. Cilj lečenja psa sa hipertenzijom je spuštanje sistolnog pritiska na 140 mmHg ili manje. Potencijalne komplikacije hipertenzije kod psa uključuju: kongestivnu srčanu insuficijenciju, hroničnu bolest bubrega, degeneraciju mrežnjače i naknadno slepilo, krvarenje u oku, moždani udar.

Zdravstvena prognoza za psa sa hipertenzijom

Tok hipertenzije kod psa zavisi od njenog osnovnog uzroka. Kada se krvni pritisak dobro kontroliše, rizici od potencijalnih komplikacija se minimiziraju. Lekovi za hipertenziju su generalno doživotni i s vremenom se njihova količina može korigovati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari