• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Osam proverenih saveta koji pomažu da ljubimac hrabro i bez stresa podnese veterinarski pregled

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Većina vlasnika pasa i mačaka priznaje da se njihovi četvoronožni prijatelji "zalede" i "prekukaju" svaki boravak kod veterinara, pa čak i kad shvate da su na putu ka klinici ili ambulanti, ali postoje načini da to prevaziđu

  • 0
Pas i stres zbog veterinara Foto: Shutterstock/Llaszlo

Veterinarske klinike oduvek su bile mesta koja su uterivala strah u kosti našim kućnim ljubimcima, bez obzira na to koliko je u njima osoblje bilo prijateljski raspoloženo. Zvuci, a ponajviše mirisi užasavaju naše mačke i pse i neretko izazivaju reakcije koje ne mogu tek tako da se zanemare.

Prema studiji Američkog veterinarskog medicinskog udruženja, više od polovine vlasnika kućnih ljubimaca smatra da njihovi ljubimci ne voli da posećuju veterinara, a mnogi vlasnici su veoma zabrinuti kad god treba da odvedu životinju na kontrolu ili pregled.

Čak i prenošenje mačke ili psa iz kuće u transporteru može da bude veoma mučno. Stoga mnogi vlasnici odlažu redovnu preventivnu negu svog ljubimca zbog stresa.

Ipak, svemu ima leka, pa i plašljivim ljubimcima koji zaziru od susreta sa veterinarom.

Evo osam saveta koji će vlasnika i ljubimca pripremiti za manje stresan odlazak kod veterinara.

Pas i stres zbog veterinara Foto: Shutterstock/Masarik

1. Pripremite ljubimca na dodire tako što ćete vežbati s njim

Kućni ljubimci trpe brojne dodire tokom posete veterinaru što im može stvoriti velike nelagode. Stoga vežbajte kod kuće sa psom tako što ćete dodirivati različite delove njegovog tela, onako kako to rade veterinari, uključujući "pipkanje" ušiju, šapa i usta psa. Nagradite psa tokom svake vežbe, kako bi povezao dodire sa nečim pozitivnim, zabavnim i ukusnim. Vaš pas će biti manje uplašen zbog dodirivanja tokom veterinarskog pregleda ako ga često dodirujete kod kuće.

2. Naučite ljubimca da se ne boji transportera

Mačke i mali psi obično kod veterinara odlaze "upakovani" u transporter radi bezbednosti. Nažalost, mnogi ljubimci povezuju transporter sa odlaskom veterinaru i ispoljavaju strah.

Evo nekoliko ideja kako da transporter postane prijatno i poželjno mesto vašem ljubimcu.

Transporter obložite udobnim, toplim ćebetom, stavite u njega omiljene poslastice i igračku psa i ostavite ga otvorenim. Osim toga, ljubimcu možete da stavite činiju sa hranom na dno transportera. Psa možete stavljati u transporter nekoliko puta dnevno, čak i onda kad nemate nameru da ga vodite kod veterinara.

Boja očiju kod pasa, oči, pas Foto: Shutterstock

3. Igrajte se sa svojim ljubimcem pre odlaska veterinaru

Brza šetnja ili igra donošenja predmeta pre posete veterinaru će opustiti psa i smanjiti njegovu nervozu. Nikada nemojte prekidati mačku koja drema ili psa koji spava da biste ih stavili u transporter: prvo se poigrajte sa njima da bi utrošili energiju i postali mirniji.

4. Pojačajte motivaciju za hranom kod vašeg ljubimca

Hranu koristimo da bismo utešili psa ili mačku i odvukli im pažnju, a to najbolje funkcioniše kad su gladni. Preskočite doručak kućnog ljubimca ili mu ponudite količinski manji obrok ujutru, pa će tokom posete veterinaru biti više usredsređeni i motivisani za obrok. Kućni ljubimac koji je gladan će imati pouzdanije laboratorijske rezultate, ukoliko su mu potrebne analize krkvi, urina i slična dijagnostika.

5. Budite smireni da bi i vaš ljubimac bio miran

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca kažu da njihov ljubimac nekako zna da ide kod veterinara i pre nego što krene na pregled. Ako ste nervozni zbog toga kako će se ponašati na pregledu, vaš ljubimac će se takođe uznemiriti. Budite opušteni ili pokažite radost zbog toga što će se dešavati nešto lepo.

Evo i čuvenog snimka psa koji je, vozeći se u automobilu, u jednom trenutku shvatio da ide kod veterinara.

@tarynbankerd Poor guy, loves his car rides but hates the vet…#dogs #tiktokdogs #vet #carride #anatolianshepherddog #anatolianmix #golden #goldenmix #dogsoftiktok #doglife ♬ Sneaky Friends - Eitan Epstein Music

6. Obezbedite udoban prevoz kućnom ljubimcu

Pozitivno iskustvo na putovanju do veterinarske ambulante postavlja osnovu za opuštenost životinje kad uđe kod veterinara. Većina pasa voli vožnju automobilom, ali su bezbedniji i opušteniji kada su u transporteru. Ako možete, odvedite ljubimca na kratku vožnju automobilom pre odlaska na kliniku, pustite tihu muziku i govorite umirujućim tonom. Ostavite sebi dovoljno vremena da stignete na zakazani pregled.

Pas i stres zbog veterinara Foto: Shutterstock//Viktoriia Hnatiuk

7. Dogovorite "drugarske" posete veterinaru sa kućnim ljubimcem

Razmislite o kratkim posetama veterinaru ili klinici kako bi se vaš ljubimac navikao na zvuke i mirise, upoznao osoblje i dobio ukusne poslastice. Pas će sigurno uživati u poseti i zabavljati se, možda čak i sa drugim ljubimcima.

8. Medikameti za ljubimce koji ne mogu da prevaziđu strah od veterinara

Neke mačke i psi se toliko uplaše prilikom posete veterinaru da im treba mnogo više pomoći i opuštanja. Sprejevi "za opuštanje" ili blagi sedativ - po preporuci veterinara - mogu da smanje njihovu anksioznost i strah. Cilj je da se ljubimci opuste i da posle posete veterinaru nose pozitivna sećanja.

(Telegraf.rs)

.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari