• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto psu ponekad curi krv iz nosa: Uzroci mogu da budu traume, strani predmeti, ali i teška oboljenja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Krvarenje iz nosa psa manifestuje se na isti način kao i kod ljudi: određena količina krvi curi iz nozdrva, razlozi epistakse često su bezazleni, ali ponekad i veoma ozbiljni i ni u kom slučaju ih ne treba zanemariti

  • 0
Pas krvarenje iz nosa Foto: Shutterstock//W_NAMKET

Krvarenje iz nosa nije svojstveno samo ljudima. To se dešava i psima i manifestuje se na isti način: određena količina krvi curi iz nozdrva psa. Uzroci krvarenja iz nosa psa su različiti i mogu da budu bezazleni, ali i ozbiljni. Krvarenje iz nosa stručno se zove epistaksa i ni u kom slučaju ga ne treba zanemariti, već se odmah treba obratiti veterinaru koji će ispitati šta je uzrok krvarenju i odrediti najbolju terapiju.

Zbog čega se javlja krvarenje iz nosa kod psa, koji su razlozi ovoj pojavi, može li ona da bude opasna i kako možete zaustaviti krvarenje na putu do veterinara?

Uzroci koji izazivaju krvarenje iz nosa mogu da budu direktno povezani sa traumom - udarcem u nos ili je reč o simptomu nekog drugog ozbiljnog stanja.

Direktna trauma na nozdrvi psa

Pas može doživeti traumu u tuči sa drugim psima, usled udarca predmetom, pada ili nesreće u saobraćaju.

U većini slučajeva, ova vrsta krvarenja je praćena ogrebotinama i ubodima izvan nosa.

Prisustvo stranog tela u nosu

Kad izađu u prirodu, psi konstantno njuškaju i dešava se da u nozdrve "uvuku" vlati trave, semenke, popino prase... Prisustvo predmeta u nosnim kanalima izaziva ne samo bol, već i infekcije. Semenke biljaka mogu da se spuste u druge delove organizma, pa čak i da se zadrže u unutrašnjim organima, najčešće u plućima. U nekim slučajevima, ovo može biti opasno po život.

Kada je krvarenje iz nosa posledica prisustva stranih predmeta, može biti praćeno kijanjem, hrkanjem i problemima sa disanjem. Pas će stalno dirati nos šapama, pokušavajući da iz njega izvuče ono što ga muči. U slučaju da ugledate strani predmet u nosu psa, pokušajte da ga izvučete pincetom, ali je najbolje rešenje da psa odvedete veterinaru.

Grinje u nosu psa

Kada pas ima grinje, to će se manifestovati kijanjem i ponekad krvarenjem iz nosa. Grinje se često javljaju kod starijih pasa i izazivaju mnogo nelagode.

Pas krvarenje iz nosa Foto: Shutterstock/W_NAMKET

Trovanje sredstvima protiv glodara

Ukoliko je pas bio izložen bilo kom proizvodu za eliminaciju glodara, pa je udahnuo, njuškao ili progutao sredstvo, pojaviće se problem sa zgrušavanjem krvi. Ukoliko posumnjate da pas krvari iz nosa zbog ovog razloga, odmah ga odvedite kod veterinara.

Tumori nosa

Kada pas pati od tumora u nosu, može se javiti iscedak ili krvarenje. Iako se retko dešava da tumor bude uzrok krvarenju iz nosa, odvedite psa veterinaru kako bi utvrdio šta psa muči.

Poremećaji krvi

U nekim slučajevima, uzroci krvarenja iz nosa su stanja povezana sa krvlju. Poremećaji trombocita mogu da onemoguće stvaranje krvnih ugrušaka, pa pas lako prokrvari. Ova pojava je ekvivalentna hemofiliji kod ljudi. Psi sa hroničnom leukemijom takođe će patiti od krvarenja iz nosa.

Krvava pseća njuška ne mora uvek da bude znak fizičke povrede ili navedenih zdravstvenih tegoba. Infekcije sinusa ili problemi gornjih disajnih puteva ponekad mogu da se manifestuju pojavom krvi iz nosa. Krvarenje iz nosa i kijanje često signaliziraju da se u nozdrvama psa zaglavilo strano telo, a najčešće su pogođeni štenci, zbog njihove istraživačke prirode. Ukoliko su ozbiljne fizičke povrede uzrok krvarenju iz nosa, veterinar mora da primeni radikalnije mere kako bi zaustavio isticanje krvi. Krvava njuška kod psa može da bude posledica pucanja kože zbog opekotina od sunca ili prekomerne suvoće usled toplote iz veštačkih izvora.

U nekim slučajevima, pas može povraćati krv, što je znak ozbiljnog stanja i treba se odmah obratiti veterinaru.

Pas krvarenje iz nosa Foto: Shutterstock/Rarin Lee

Kako da pomognete psu kome krvari iz nosa

Kada pas počne da krvari iz nosa, najvažnije je zaustaviti krvarenje. Prvo treba smiriti psa, odnosno onemogućiti mu kretanje, a potom mu postaviti hladan oblog ili led na nos, koji će pomoći da se suze nazalni krvni sudovi i zaustaviti ili ublažiti krvarenje iz nosa.

Ukoliko krvarenje iz nosa ne prestaje, psa odmah odvedite kod veterinara. Ovo treba da uradite i u slučaju da se krvarenje iz nosa ponavlja i nastaje bez ikakvih trauma, ako je krvarenje jako i pas uvlači krv kroz nos, kao i kada postoji jednostrano krvarenje iz nosa, koje se dešava samo na jednoj nozdrvi. Krvarenje iz nosa ponekad može da bude posledica alergijske reakcije, ali je poseta veterinaru najbolji način da saznate šta se dešava sa vašim psom.

(Telegraf.r.s)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari