• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Štucanje kod psa uglavnom nije opasno i brzo nestaje, ali ponekad nagoveštava zdravstvene tegobe

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto naši ljubimci štucaju, kako da zaustavite ovu dosadnu pojavu i kada je neophodno da se konsultujete sa veterinarom

  • 0
Štucanje kod psa Foto: Pixabay/skitterphoto

Štucanje kod pasa je uglavnom normalna pojava.

Zašto psi štucaju, kako zaustaviti ovu dosadnu manifestaciju i kada treba da se konsultujete sa veterinarom?

Pojava štucavice kod psa većini vlasnika izmami osmeh, ali se neki i zabrinu zbog nje. U većini slučajeva, štucanje brzo prođe, ali se dešava da traje duže, uz pojavu dodatnih simptoma, zbog čega bi trebalo da se obratite veterinaru.

Šta predstavlja štucanje kod pasa

Anatomski gledano, štucanje kod pasa je ista nevoljna reakcija koju doživljavaju i ljudi. Dr vet. med. Angela Topf objašnjava da je štucanje uzrokovano grčenjem ili kontrakcijom dijafragme.

“Dijafragma se glatko pomera dok sisari udišu i izdišu vazduh“, kaže ona. "Ali kada se ona iznenada skupi, glotis ili otvor disajnih puteva u larinksu, nakratko se zatvori, što uzrokuje poznati zvuk "hik".

Štucanje kod psa Foto: Pixabay/Little Mouse

Zašto psi štucaju

Postoji nekoliko razloga štucavice kod psa, ali su tri najčešći uzročnici.

Pas prebrzo jede i pije

Kao i kod ljudi, štucanje kod pasa javlja se zbog prebrzog unosa jela i pića, kaže dr Topf. Dok jedu i piju, psi progutaju previše vazduha, pa se štucanjem uklanja višak vazduha iz stomaka, što je naročito potrebno sisarima.

Normalan razvoj mozga

Naučnici dugo proučavaju razloge štucanja i otkrili su da ono može biti jedna od posledica razvoja mozga. Dr Topf ukazuje na studiju iz 2019. koja sugeriše da štucanje igra ulogu u regulisanju disanja kod beba, pa i kod mladih pasa.

Preterano uzbuđenje

Kada je pas pod stresom ili uplašen, preterano stimulisan ili se igra, može da dobije štucanje. To se dešava usled promene u obrascima disanja, što dovodi do povećane količine vazduha u stomaku, kaže dr Topf. Psi koji su skloni problemima sa disanjem češće će štucati.

Štucanje kod psa Foto: Pixabay/Roger Mayhem

Kako se otarasiti štucanja kod pasa

Štucanje kod psa obično traje nekoliko sekundi do nekoliko minuta, kaže veterinar Hanter Fin. Ako želite da pomognete psu da prestane sa štucanjem, isprobajte sledeće savete:

Odvedite psa u šetnju

Izvođenjem psa u šetnju skenućete mu pažnju, što će biti dovoljno za nestanak štucavice. Mozak psa će biti stimulisan i koncentrisan na druge stvari i predmete, što će ublažiti ili prekinuti štucanje.

Ponudite psu malo vode

Svom četvoronožnom drugaru ponudite hladnu vodu koja će mu pomoći da prestane da štuca.

Blaga masaža psa

Opuštanje mišića jedan je od načina da pas prestane da štuca. Dr Topf predlaže nežno trljanje grudi ili masažu.

Štucanje kod psa Foto: Pixabay/seaq68

Kada se treba zabrinuti zbog štucanja psa

U većini slučajeva, ova pojava je bezopasna i nestaje za nekoliko minuta, ali postoje slučajevi zbog kojih se treba konsultovati sa veterinarom.

Štucanje traje dugo

Ako se štucanje češće dešava ili traje duže, posebno kod starijeg psa, potražite savet veterinara koji će utvrditi razloge štucanja.

Štucanje koje traje više od jednog sata može biti pokazatelj potencijalnog zdravstvenog problema, uključujući gastrointestinalne tegobe, kao što su uznemireni stomak i crevni paraziti, ili respiratorne bolesti, poput bronhitisa ili upale pluća. Iako se retko pojavljuju, drugi uzroci štucanja mogu biti neurološke bolesti.

Drugi simptomi u kombinaciji sa štucanjem

Zabeležite sve druge simptome koje pas pokazuje dok štuca, uključujući kašalj, povraćanje, dijareju, kijanje. Snimite ove simptome i pokažite veterinaru kako bi doneo pravu dijagnozu.

Štucanje kod psa Foto: Pixabay/danielsfotowelt

Možete li sprečiti štucanje kod psa

Ponekad se štucanje jednostavno pojavi. Ako pas nema nikakav medicinski poremećaj, ne možete sprečiti da dobije štucavicu.

Ipak, možete smanjiti šansu da pas počne da štuca ukoliko ga naučite da jede i pije sporije. Ponudite mu nekoliko manjih obroka dnevno, u odnosu na dva veća obroka. Možete staviti hranu u činije iz kojih se psi sporije hrane ili u igračke slagalice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari