• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Rase za koje verovatno nikada niste čuli: Jedna ima krivu kičmu, druga 6 prstiju, treća liči na staru krpu

B. P.

Vreme čitanja: oko 7 min.

Oni su "psi iz senke", malobrojni su u svetu, nisu popularni i preporučuju se samo iskusnim vlasnicima, a jedan od njih čak ne sme da se šiša

  • 0
Vidraš Vidraš Foto: Shutterstock/sirtravelalot

Ako postoji neosporna činjenica o psima, to je da su oni čovekovi najbolji prijatelji što se potvrđuje u mnogim situacijama. Ali, znate li da, prema Međunarodnoj kinološkoj federaciji (FCI), u svetu postoji najmanje 356 priznatih rasa pasa? Svaka od njih ima svoje karakteristike i osobine koje ih izdvajaju od stotina drugih. Neke rase su sportske, neke su radne, a mnoge su izvanredni porodični ljubimci.

Od mnogih poznatih rasa, verovatno možete odmah da vizuelizujete čivavu, nemačkog ovčara, labradora... Ipak, postoji mnogo manje poznatih rasa koje se "kriju" u senci: za njih mnogi ljubitelji pasa nikad nisu čuli ili su o njima slušali a ne znaju kako izgledaju.

Evo samo nekih predstavnika rasa o kojima se malo zna, piše Cuteness.

Belgijski lakenoa

Belgijski lakenoa Belgijski lakenoa Foto: Shutterstick/Marry Kolesnik

Američki kinološki savez (AKC) nije priznao belgijskog lakenou kao rasu sve do 2020. godine. On nije nova rasa, samo nije dovoljno izlagan kao varijetet belgijskog ovčara. Belgijski lakenoa je veoma inteligentan i otporan pas koji je u Drugom svetskom ratu bio savršen za slanje poruka saveznicima, čak i na bojnim poljima.

Procenjuje se da u svetu ima samo oko 1.000 lakenoa. Ipak, ovi psi nisu za svakoga, jer im je potrebna redovna vežba i stalno angažovanje u takmičarskim sportovima i radu. U nedostatku sporta ili posla kome su posvećeni potreban im je aktivan vlasnik koji može da ih umori.

Mudi

Mudi Mudi Foto: Shutterstock/Jurra8

Poreklom iz Mađarske, mudi je pas sa farme koji mora da ima zadatke i da uvek bude zauzet. U razaranjima posle Drugog svetskog rata, mađarske rase pumi, puli pa i mudi skoro su desetkovani. Iako su 60-ih godina donekle oživele, one se i dalje smatraju retkim rasama, sa oko 3.000 do 4.000 predstavnika u svetu, prvenstveno u zemlji porekla.

Osim što je čuvar stada, mudi obavlja i spektakularan posao u kontroli štetočina, jer ima snažan nagon za plenom i dobro se slaže sa drugim životinjama, a ističe se u misijama potrage i spasavanja. Preporučuje se samo iskusnim vlasnicima.

Bolonjski pas

Bolonjski pas Foto: Shutterstock

U svetu postoji više od deset malih, belih rasa pasa, a jedna od malobrojnih iz ove kategorije je bolonjski pas. Rasa je dugo bila omiljena među evropskim plemstvom, posebno u Italiji, ali kad je aristokratija počela da nestaje, i bolonjski psi su sledili njihov primer. Uprkos naporima entuzijasta da spasu rasu, ona još nije široko poznata. To je graciozan i lep pas iz porodice bišona i obično se ukršta sa drugim rasama.

Ako radite od kuće, bolonjski pas je kao stvoren za vas. Poslušan i povremeno razigran, satima će sedeti pored vas. On pati od anksioznosti odvajanja pa ne treba da bude ljubimac ljudi koji do kasno rade. Bolonjski pas se ne linja i ima veoma dugačak životni vek.

Dendi dinmont terijer

Dendi dinmont terijer Foto: Shutterstock/Francine parent

Prava retkost, dendi dinmont terijer je škotska rasa koja postoji oko 400 godina i od psa za lov postao je pas pratilac. Od ostalih terijera se razlikuje po velikoj, kupolastoj glavi i zakrivljenoj kičmi. Dendi dinmont je mali pas velikog karaktera, neustrašiv i pametan, ali tvrdoglav što može dovesti do problema sa treningom, ako vlasnik nije dosledan.

Bergamski pastirski pas

Bergamski ovčar Bergamski ovčar Foto: Shutterstock/volofin

Jedna od retkih rasa čija dlaka liči na staru istrošenu krpu. Rasa je stara stotinama godina, ali relativno neotkrivena van Italije. Njegova dlaka može izgledati kao noćna mora za vlasnika, ali kada se potpuno razvije, potrebno je malo nege uz nekoliko kupanja godišnje. Dlaka se sastoji od poddlake, vunene spoljne dlake i sloja između koji je grub i zove se kozja dlaka, a pas na prvi pogled izgleda kao prekriven dredovima. Njegovo krzno ne izaziva pregrevanje leti, naprotiv: ono hladi psa čak i na visokim temperaturama.

Barzoj

Ruski hrt barzoj Foto: Pixabay/bob63

Barzoj je starija rasa pasa sa nasleđem koje datira iz 17. veka, dok je živeo sa aristokratijom. Prvobitno nazvan ruski vučiji hrt, barzoj je doživeo promenu imena 1936. godine, posle mnogih kontroverzi. Hrt koji koristi svoj vid i brzinu za lov, uzgojen je od arapskih hrtova što je rezultiralo uglađenim tipom tela. Korišćen je za lov na lisice, zečeve i vukove. Barzoj je odličan u agiliti sportovima. Populacija barzoja se smanjila naročito posle ruske revolucije i pošto su postojala ograničenja u njegovoj mogućnosti da napusti granice zemlje, retko je viđan, ali je početkom 20. veka postao cenjena i popularan.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tu, tu, malo levo: Šiba inu na tretmanu relaksacije gluteus maksimusa

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari