• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bolo, pas snežnobele, meke, duge dlake, idealan za život u domu i ljude sa alergijom

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je pravi mali Italijan za pratnju i razonodu, rođak je bišona, malteške pudle, koton de tuleara i malog lavljeg psa i poznat po mirnom i privrženom temperamentu, voli decu i druge pse, ali ne voli samoću

  • 0
Bolonjski pas Foto: Shutterstock

Bolonjski pas, popularni bolo je italijanska rasa ljubimca za pratnju i razonodu.

Ovaj prelep, snežnobeli pas ima male oči, opuštene uši i jedinstvenu kovrdžavu belu dlaku koja na vrhu glave raste nagore. Izuzetno je miran i prijateljski raspoložen prema svima, obožava vlasnika i toliko uživa u druženju s ljudima da postaje podložan anksioznosti odvajanja ako dugo ostane sam.

Iako nije prikladan za život u svim porodicama, ako tražite vernog četvoronožnog drugara, bolonjski pas može da bude pravi izbor.

Standard i detalji

U FCI standardu (br. 196), bolonjski pas je u IX grupi (psi za pratnju i razonodu).

Visina u grebenu, mužjaka odnosno ženke je od 27 do 30 cm (25 do 28 cm), dok je njegova težina od 2, 5 do četiri kilograma.

Životni vek ove snežne loptice je od 12 do 14 godina.

Istorija bolonjskog psa

Bolonjski pas je poreklom blizak sa maltezerom. U vreme starih Rimljana, bolonjski pas je spadao u visoko cenjene poklone. Tako je Kozimo de Mediči poklonio osam bolonjskih pasa plemićima, a živeo je i sa drugim aristokratama. Bolonjezer je predstavljen i na slikama Ticijana, Pitera Brojgela i Goje.

Nastao u Bolonji u Italiji u 11. veku, bolo je bio miljenik plemstva, ali je sa izumiranjem aristokratije i rasa skoro izumrla.

Tek 80-ih godina prošlog veka, italijanski odgajivač Đan Franko Đaneli, zajedno sa nekoliko drugih evropskih odgajivača, povratio je bolonjezeru popularnost.

Temperament i osobine

Bolonjski pas Foto: Shutterstock

Bolo može biti biti divan ljubimac, poslušan i pun ljubavi. Iz porodice će izdvojiti omiljenu ličnost koju će pratiti non-stop. Bolo se slaže i sa drugim psima i uživa u igri.

Ako vlasnici nisu aktivni, bolo će im se prilagoditi i sa zadovoljstvom se izležavati u domu.

Bolonjski pas možda nije prikladan za domove sa malom decom, jer ga mogu gnjaviti. Ali kada deca znaju kako da se prema psu odnose s poštovanjem, bolo će biti srećan i zadovoljan.

Poznat je po pramenastoj mekanoj dlaci snežnobele boje, koja je duga na svim delovima tela, od glave do repa, od leđne linije do šapa, osim na njuškici.

Podseća na kovrdžavog bišona, sa kojim je u “rodu”, pa se zove i bišon bolonjez. Sem toga, bolo je rođak malteškog psa, havanezera, koton de tuleara i malog lavljeg psa.

Obuka i nega bolonjskog psa

Bolonjski pas Foto: Shutterstock

Kao i sve rase pasa, bolonjski pas traži mentalno angažovanje i svakodnevnu fizičku vežbu. On je umereno aktivan i zahteva osnovnu obuku, a nega mu je potrebna zbog dugačke dlake.

Bolo nije sportista i uglavnom se zadovoljava trčanjem po dvorištu i šetnjama. Vežbanje oko 30 minuta jednom do dva puta dnevno trebalo bi da bude dovoljno da ostane u formi. Igranje kod kuće je odličan način da ostane aktivan i angažovan, bez preterivanja.

Kao i svi dugodlaki psi, zahteva detaljnu negu. Neki vlasnici više vole da dlaka psa bude kratko podšišana kako ne bi morali da ga svakodnevno češljaju. Ako bolo ipak ostane duge dlake, obavezno je svakodnevno češljanje kako bi se izbeglo ućebavanje, mršenje razvijanje lošeg mirisa.

Ovi psi se ne linjaju preterano, pa su dobra opcija za vlasnike sa blagim do umerenim alergijama. Ipak, po domu će se “vući” poneka dugačka dlaka bolonjezera. Osim brige o dlaci, vlasnici treba da obrate pažnju na stanje zuba psa, na nokte i uši. Redovne kontrole su sasvim dovoljne.

Obučavanje i socijalizacija boloa može da otpočne već sa oko osam nedelja starosti. Ova inteligentna rasa voli zanimljive lekcije, kao i pozitivne metode pojačanja u kratkim sesijama, uz poslastice, maženje i igranje.

Zbog sklonosti da razviju anksioznost odvajanja, bolonjski psi nisu pogodni za ljude koji mnogo odsustvuju od kuće. Vlasnici treba da im obezbede dosta igračaka i zabave.

Zdravlje i ishrana

Bolonjski pas Foto: Shutterstock

Kao relativno retka rasa, bolonjski psi su obično zdravi bez naslednih zdravstvenih problema. Važno je pronaći odgovornog odgajivača koji će obaviti preglede očiju i patele.

Visokokvalitetna hrana koja obezbeđuje zadovoljenje svih nutritivnih potreba biće dovoljna u obrocima ovog malog psa. Preporučuje se industrijska hrana za male pse, ali veterinar može da preporuči najbolju opciju i plan ishrane na osnovu starosti, težine i nivoa aktivnosti psa.

Važno je kontrolisati težinu psa i izbegavati preterano hranjenje. Češće vežbanje i igranje, obroci sa manje poslastica i upotreba hranilica-slagalica su korisni načini da pas jede i ujedno sagoreva kalorije!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari