• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Barzoj, poznat i kao ruski vučiji hrt, prefinjen je i dostojanstven, ali i veoma tvrdoglav pas

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako je miran i prijateljski raspoložen prema vlasniku, ne voli radoznalu decu, ne toleriše grubosti i iznad svega ceni slobodu, pa će ometati obuku ako mu se učini dosadnom i bezvrednom

  • 0
Ruski hrt barzoj Foto: Pixabay/bob63

Poznat i kao ruski vučiji hrt do 1936. godine, barzoj je odgajan da bude dovoljno brz i čvrst da bi progonio vukove.

Ovaj pas ima vidno polje od 270 stepeni (kod čoveka je ono 180 stepeni) i može da dostigne neverovatnu brzinu. Osim toga, oduvek je poznat kao odličan životni saputnik.

Barzoj je nastao u Rusiji u 17. veku, a uzgajala ga je ruska aristokratija stotinama godina.

Ruski vučiji hrt, kako se barzoj zvao do 1936. godine, lovio je u čoporima od preko 100 pasa na spektakularnim festivalima gde je, zajedno sa lisičarima, pratio i isterivao vukove i drugi plen za lovce. Brojnost rase se smanjila nakon ruske revolucije, ali su njeni pripadnici preživeli, jer su živeli u drugim zemljama.

Poželjna visina u grebenu za mužjake barzoja je od 75 do 85 cm, a za ženke od 68 do 78 centimetara.

Temperament i obuka barzoja

Privržen i odan, barzoj je i veoma elegantan, dostojanstven, miran i prijatnog temperamenta, ali može da bude duhovit i razigran. Iako je uglavnom bio pratilac aristokratije, u njegovom društvu uživali su i vlasnici "bez pedigrea".

Inteligentan i prefinjen, barzoj je uvek spreman za igru i šetnju sa vlasnikom, dok mu je trčanje omiljen sport. Barzoj je pomalo i osetljiv, pa neće tolerisati grubosti. Potrebno mu je da se oseti voljenim i bezbednim, i imaće veliko poverenje u vlasnika. Njegova inteligencija ponekad može da ometa obuku, jer mu se neki zadaci mogu učiniti bezvrednim. zato mu svaku vrstu obuke treba učiniti zanimljivom i ne dozvoliti da oseti dosadu.

Tehnike kažnjavanja ili zastrašivanja neće dati dobre rezultate.

Iako poslušan, barzoj voli slobodu i nezavisnost u čemu pokazuje gotovo upornu tvrdoglavost. Ovaj lovački pas je veoma pametan, pa se uspešan trening sa njim oslanja na doslednost, strpljenje i smisao za humor.

Barzoj traži prostor, kako u zatvorenom prostoru, tako i na otvorenom. On će juriti sve što se kreće, pa ga uvek treba kontrolisati, a na otvorenom mora biti na povocu. Iako je sklon bežanju, voli dom i lako se prilagođava životu u stanu, pod uslovom da mu je udobno. Pomirite se sa činjenicom da ćete sa barzojem deliti krevet, fotelju, nameštaj...

Iako je uzgajan da radi i živi s ljudima, barzoj može da pokaže nervozu u blizini dece. Zato bi trebalo da rastu zajedno, od najranijeg uzrasta. Porodice sa mlađom decom ne treba da imaju ovog psa u domu, jer barzoj ne trpi radoznale dečije ruke i svaku drugu vrstu uznemiravanja. Osim toga, ovaj pas lako može da obori dete i da ga povredi.

Ruski hrt barzoj Foto: Pixabay/bob63

Zdravlje i aktivnost barzoja

Prosečan životni vek barzoja je od 10 do 15 godina.

Iako je generalno zdrav, barzoj je sklon nadimanju, pa ga treba hraniti više puta dnevno, manjim porcijama. Progresivna atrofija mrežnjače i osteohondroza su oboljenja koja se pojavljuju kod ove rase.

Barzoj ne traži previše aktivnosti, ali uživa u treninzima sa vlasnikom i ističe se u psećim sportovima kao što je agiliti. Ne voli da bude sam i da dugo lenstvuje, iako ima sesije izležavanja.

Uglavnom se dobro slaže sa drugim kućnim ljubimcima, uključujući pse i mačke, ali može se desiti da preuzme kontrolu nad manjim životinjama, posebno na otvorenom. Rana obuka i socijalizacija će pomoći u obuzdavanju jurnjave u zatvorenom prostoru, iako na otvorenom može biti druga priča. Barzoj nije dobar pas čuvar.

Ruski hrt barzoj Foto: Pixabay/6591713

Boja dlake, nega i higijena barzoja

Barzoj ima dugu svilenkastu dlaku koja može biti ravna, kovrdžava ili talasasta. Viđa se u svim kombinacijama boja, ali nikad samo u plavoj, braon (boji čokolade) i bilo kojoj boji izvedenoj od navedenih. Psi mogu da budu jednobojni ili šareni. Rese, "pantalone" i duge rese na repu su svetlije od osnovne boje. Kada su u pitanju pokrovne boje, crna maska je tipična, navodi se u Standardu barzoja.

Dok se dlaka linja, svakodnevno četkanje bi trebalo da bude dovoljno za održavanje njegovog izgleda. Redovno skraćivanje noktiju se podrazumeva, kao i održavanje higijene zuba.

U dogovoru sa veterinarom, vodite računa o ishrani barzoja. Izbegavajte žitarice ili inflamatorne proteine kao što je piletina, čime ćete smanjiti mogućnost pojave zdravstvenih problema psa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari