• 0

Vreme čitanja: oko 9 min.

Najtraženije kratkonoge rase pasa: Jedan od ovih 19 ljubimaca ne pravi problem ako ostane sam u kući

B. P.

Vreme čitanja: oko 9 min.

Psi sa kratkim nogama mogu da žive zdravim, aktivnim životom, ali su skloni zdravstvenim problemima i deformitetima

  • 0
Patuljasti buli Foto: Shutterstock/Ekachai prasertkaew

Sve sitnice koje se tiču naših četvoronožnih prijatelja važne su vlasnicima, pogotovo ako se odnose na njihov izgled: u ovom slučaju, ljubitelji kratkonogih pasa obožavaju baš tu njihovu osobinu koja se viđa kod malih i srednje velikih rasa.

Šta o kratkonogim rasama pasa kažu veterinari? Zašto neki psi imaju kratke noge, kako se treba brinuti o njima i koji su njihovi potencijalni zdravstveni problemi?

Karakteristike kratkonogih rasa pasa

Neke rase pasa imaju kratke noge zbog hondrodisplazije, genetskog stanja poznatijeg kao pseći patuljasti rast koji dovodi do abnormalnog razvoja hrskavice, a posledica su kraće, često blago savijene noge. Pojedine rase su poznate i omiljene baš zbog te osobine i selektivno su gajene generacijama u specifične svrhe, kao što je lov.

Psi sa kratkim nogama mogu da žive zdravim, aktivnim životom, ali su skloni zdravstvenim problemima u vidu: bolest intervertebralnog diska, tegobama sa zglobovima, uključujući artritis i deformitetima udova.

Aktivna nega i redovni veterinarski pregledi obaveza su vlasnika kratkonogog psa koji treba da ima zdravu težinu i da bude svakodnevno aktivan. Potrebne su konsultacije sa veterinarom o svim mogućnostima, pa i lečenju, ako pas pokaže bilo kakve znake smanjene pokretljivosti ili problema prilikom hoda.

Vlasnicima se preporučuje stvaranje okruženja u domu koje odgovara jedinstvenim potrebama njihovog psa, kao što je korišćenje rampe umesto stepenica kako bi se sprečilo skakanje, jer ono može da bude teško za njihove zglobove i leđa.

1. Jazavičar

Jazavičar Jazavičar Foto: Shutterstock/Pravosudov Yaroslav

Jazavičar je omiljen zbog svog dugog tela i kratkih nogu i pojavljuje se u standardnoj ili patuljastoj veličini. Njegovo nemačko ime u prevodu znači "pas jazavac", jer je korišćen u lovu na jazavce u 17. veku. Danas je jazavičar popularan izbor porodičnog psa zbog svoje razigrane, lojalne i zaštitničke prirode. Ima veliki nagon za plenom što ga čini najpogodnijim za domaćinstva bez malih ljubimaca. Ovi psi "kobasice", kako ih popularno zovu, skloni su gojenju pa treba svakodnevno da vežbaju i da se hrane umereno i zdravo. Životni vek jazavičara je 12 do 16 godina.

2. Baset

BASSET HOUND baset pas Foto: Pixabay.com

Uši baseta su duže od njegovih slatkih kratkih nogu! Razvijen kao nisko građen gonič u Francuskoj, ova rasa srednje veličine obožava vlasnika, ali uživa i u otkrivanju i praćenju mirisa. On je odličan porodični pas, miran i druželjubiv, ali mu je potrebna svakodnevna aktivnost. Baset će biti oduševljen dugim šetnjama ili igrom u dvorištu. Životni vek baseta je od 10 do 12 godina.

3. Kardigan velški korgi

Kardigan velški korgi Foto: Shutterstock/OlgaOvcharenko

Velški korgi kardigan je pastirska rasa srednje veličine iz Velsa, poznata po kratkim nogama, šiljatim ušima i prijateljskom licu. Namerno je uzgajan da ima skraćene noge kao stočar kako bi bio zaštićen od opasnih udaraca koje su mu zadavale domaće životinje. Ne samo da je kardigan velški korgi vešt čuvar, pas sa farme i gonič stada, već je i neverovatan porodični pas. On je energičan, razigran, voli da laje i zaštitnički je nastrojen. Potrebna mu je svakodnevna aktivnost kao što je šetnja na povocu ili trčanje u ograđenom dvorištu. Pričuvajte njegova leđa i noge od povreda! Životni vek kardigan velškog korgija je 12 do 15 godina.

4. Pembruk velški korgi

Pembruk velški korgi Pembruk velški korgi Foto: Shutterstock/

Pembruk velški korgi je pastirski pas srednje veličine iz Velsa: to je patuljasta rasa sa kratkim nogama i najniži je u ovoj grupi pasa. Pembruk je uzgajan da bude pastirski pas, čuvar i pratilac. On je srećan uz vlasnika i veoma prilagodljiv. Uživa u tome da svoju inteligenciju i energiju dobro koristi oko sat vremena dnevno. Zbog svojih kratkih nogu, trebalo bi da ima rampu za penjanje. Životni vek pembruk velškog korgija je 12 do 13 godina.

5. Engleski buldog

Pas engleski buldog Foto: Shutterstock/Lindsay Helms

Engleski buldog je lojalan, nežan i pomalo smešan pas, čiji vlasnici vole bukvalno sve na njemu - od naboranog lica i malih nogu do "slinavih" poljubaca i slatkog hrkanja. Buldog je stasita rasa srednje veličine koja voli da jede, spava i bude u krugu svoje porodice, uprkos onome što njegovo mrzovoljno lice odaje. Pošto se smatra brahicefalnom rasom, ne sme da bude izložen visokim temperaturama. Potrebna mu je aktivnost uz vlasnikovu pomoć, a pošto je sklon gojaznosti, koja smeta njegovim zglobovima, treba ga zdravo i odmereno hraniti. Životni vek engleskog buldoga je 8 do 10 godina.

6. Francuski buldog

Francuski buldog Foto: Shutterstock/Firn

Francuski buldog je pas ravnog lica sa ušima poput slepog miša, kratkonog i simpatičan. Ovaj mali klovn voli svoju porodicu - i ljude i kućne ljubimce. Prijateljski, odan i razigran, francuski buldog je jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu. On obožava kratke šetnje i igru. Sklon je zdravstvenim problemima i osetljiv je na toplotu i hladnoću. Ne treba mu intenzivna aktivnost. Pripazite na njegove zdravstvene probleme, kao što su luksacija patele i displazija kuka. Životni vek francuskog buldoga je 10 do 12 godina.

7. Kern terijer

Kern terijer Foto: Shutterstock

Kern terijer je mala, slatka rasa pasa iz Škotske, oštre dlake, šiljatih ušiju i kratkih nogu. Najstariji je u grupi terijera, voli aktivnost i obučavanje i obožava da provodi vreme sa vlasnikom. Razigran i odan zaštitnik, kern terijer je odličan porodični pas koji uživa u trčanju, igri i kopanju. Životni vek kern terijera je od 13 do 15 godina.

8. Pekinezer

Pekinezer Foto: Shutterstock/everydoghasastory

Drevna rasa pasa iz Kine, pekinezer je uzgajan da bude pratilac. On ima dlaku poput lavlje grive, velike oči i nisko telo. Poznat je po društvenosti, privržen je i zaštitnički nastrojen, voli da bude u blizini ljudi i može se slagati sa drugim kućnim ljubimcima ako se rano socijalizuje. Njegova veličina je odlična za život u stanu. Zbog kratke njuške, pekinezer može lako da se pregreje. Trebalo bi da vežba umereno i da provodi vreme napolju samo na niskim temperaturama. Životni vek pekinezera je 12 do 14 godina.

9. Dendi dinmont terijer

Dendi dinmont terijer Foto: Shutterstock/Francine parent

Dendi dinmont terijer je mali pas iz Engleske i Škotske, kratkih nogu, svilenkaste dlake i dugog tela. To je nezavisna rasa koja se lako neguje. On voli da ostane sam kod kuće, miran je i prilagodljiv i slaže se sa mačkama i psima ako se odgajaju zajedno. Zbog svog terijerskog porekla, nije pogodan za domove sa malim kućnim ljubimcima, poput hrčka i miša. Životni vek dendi inmont terijera je od 12 do 15 godina.

10. Patuljasti šnaucer

Patuljasti šnaucer Foto: Pixabay/shelleyknows

Patuljasti šnaucer je mala rasa čije poreklo uključuje rad na farmama i lov na štetočine u Nemačkoj. Ima oštru dugu dlaku i smatra se hipoalergenim. Mala veličina čini ga pogodnim za stan. On je odličan pas čuvar, zaštitnički nastrojen prema porodici i mnogo laje. Aktivan, inteligentan i razigran, patuljasti šnaucer ponekad se dosađuje i najbolji je kad se usredsredi na igru sa slagalicama. Voli da juri male životinje i treba da bude na povocu ili u ograđenom prostoru dok je napolju. Potrebna je svakodnevna nega njegove dlake, uključujući bradu. Životni vek patuljastog šnaucera je od 12 do 15 godina.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Medenjak ši-cu Mabel koji obožava da se kupa

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari