• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pekinezer, mali inteligentni pas i neustrašivi zaštitnik porodice koju veoma voli, a zbog srca može da oboli

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednja kineska carica napisala je prvi standard rase ovog mališana bujne dlake čiji je životni vek između deset i 15 godina

  • 0
Pekinezer Foto: Shutterstock/Daniyal112

Na pitanje kako je nastao pekinezer nema lakog odgovora, jer ne postoje pouzdani dokazi o njegovom poreklu, ali se pretpostavlja da japanski čin, pekinezer i mops imaju zajedničkog pretka što potvrđuje i sličnost građe glava ove tri rase. Najpoznatija legenda o nastanku pekinezera je da su oni nastali iz "veze" lava i majmunice.

Istorijski podaci i poreklo pekinezera

Današnji naziv pekinezera je novijeg datuma, dok se u ranijim zapisima viđaju drugačija imena. U davna vremena, na vašarima u Kini, zabavljači su nosili maske poznate kao "fo" koje su ličile na glave današnjih pekinezera. Fo ili mali lavlji psi su imali status božanstva, a na dvoru su ih dvorile sluge. Krađa ovih pasa ili druga njihova zloupotreba tada je kažnjavana smrću.

U Evropu su pekinezeri stigli 1860. godine, kada je britanska vojska osvojila kinesku carsku palatu i kao plen uzela pet pasa ove rase, od kojih je jedan poklonjen kraljici Viktoriji, a na izložbi u Česteru 1894. godine ovi psi su prvi put prikazani javnosti. U Nemačku su doneti 1910. kad je otvorena i njihova rodovna knjiga. Prvi standard rase napisala je poslednja kineska carica, a prvi zvanični kinološki standard je publikovan 1898. godine.

Pekinezer spada u rase 9. grupe FCI (psi za pratnju i razonodu), sekcija 7 (japanski čin i pekinezer), a njegov standard je pod brojem 207 i poslednji put je izmenjen 2009. godine.

Pekinezer Foto: Shutterstock/everydoghasastory

Osobine i izgled pekinezera

Pekinezer je mali, zbijeni pas dobro izbalansirane građe, smelog držanja, oprezan i inteligentan. Težina mužjaka ne prelazi pet kilograma, a ženke mogu da budu do pola kilograma teže. Pekinezer deluje sićušno, ali ima teške kosti.

Pekinezer ima bujnu dlaku kojoj je potrebno svakodnevno češljanje i redovno kupanje odgovarajućim šamponima. Dlaka mu je duga i prava, a ima i grivu koja se produžava preko ramena, pa formira "pelerinu" ili okovratnik. Spoljašnji sloj dlake je grub, sa obilnom poddlakom, a paperjasta dlaka na ušima, nogama, butinama, repu i prstima je obilna. Dozvoljene su sve boje i oznake dlake osim albina i boje jetre.

Pekinezer Foto: Shutterstock//Ekaterina Dyatlova

Temperament, aktivnost i zdravlje pekinezera

Pekinezer je pas jakog karaktera i pravi je zaštitnik. Veoma je hrabar i može da bude tvrdoglav, a poznat je i kao bučan lajavac. Nije agresivan, ali je nezavisan. Dobro podnosi život u stanu i nije mu neophodno dvorište. Potrebne su mu redovne šetnje i igra.

Životni vek pekinezera je između 10 i 15 godina, sklon je bolestima srca, respiratornim i očnim problemima i lako se prehladi, jer je osetljiv na hladnoću, ali i visoka temperatura može da mu smeta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari