• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jazavičar: Mali lovac, verni pratilac i najbolji drugar

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doksi, takel, dakel, viner dog, hotdog ili “kobasica” su nadimci prijateljski raspoloženog psa, naviknutog na život u gradu, neustrašivog, hitrog i izdržljivog ljubimca koji je uvek spreman za igru, šetnju i akciju

  • 0
Jazavičari Foto: Shutterstock

Jazavičar je energičan i mali simpatični pas iz Nemačke.

Poznat je po raznovrsnim bojama i teksturi dlake, kratkim nogama, mekanim visećim ušima i velikim grudima. Od milošte ga zovu doksi, viner dog, hotdog ili “kobasica”.

Nekad su ga zvali „takel“ ili „dakel“, a poznat je još iz srednjeg veka. Nastao je ukrštanjem niskonogog švajcarskog goniča tipa jura sa pinčerom, gajen da neprekidno trči, i bio je posebno obučavan da “radi ispod zemlje”.

Uzgajan je u tri veličine (normalni, patuljasti i kunićar) i tri varijeteta dlake (kratkodlaki, oštrodlaki i dugodlaki).

Od kratkodlakog jazavičara nastali su dugodlaki (kratkodlaki jazavičar+španski i nemački španijeli) i oštrodlaki (nosi gene kratkodlakog jazavičara, šnaucera, dendi dinmont terijera i verovatno škotskog terijera).

Ovi psi su izvanredni krvoslednici i lovci na lisice, vidre i jazavce, ali su cenjeni i kao psi za pratnju.

Osobine, boja dlake, varijeteti

Jaza je nizak pas pravougaonog tela. Iako je “kratak”, on je mišićav, sa odvažnim i izazivačkim držanjem glave i budnim izrazom. Oči su mu blistave crveno-braon do crno-braon boje.

Kratkodlaki jazavičari su jednobojni (crveni, crveno-žuti, žuti, sve sa crnom prošaranošću ili bez nje). Čista boja je u prednosti, a crvena je vrednija od crveno-žute i žute. U ovu grupu spada i crno prošaran pas. Bela nije poželjna, ali u nekoliko pojedinačnih malih fleka nije isključujuća.

Dvobojni psi su po pravilu crno ili braon obojeni, svaki sa riđasto-braon ili žutim oznakama (paležom) na određenim mestima na telu.

Flekavi (prugasti, tigrasti) psi sa uvek tamnom osnovnom bojom (crna, crvena ili siva) i poželjnim nepravilnim, manjim belim flekama. Boja tigrastih jazavičara je crvena ili žuta sa tamnijom prošaranošću.

Oštrodlaki jazavičari pretežno su u boji divlje svinje, dok su dugodlaki istih boja kao kratkodlaki.

Prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije jazavičari spadaju u 4. FCI grupu. Standard pod brojem 148 poslednji put je korigovan 2001. godine, a ovi psi podležu ispitu u radu. Ljubitelji jazavičara koji žele da saznaju sve o standardu rase o njemu se mogu informisati na sajtu Kinološkog saveza Srbije.

Temperament i zdravlje

Jazavičar je pas prijateljske naravi, nije plašljiv, ni agresivan. Temperament mu je uravnotežen, a kad je reč o jazavičaru lovcu, on je pasioniran, izdržljiv i hitar.

Iako je aktivan, njegove potrebe za fizičkom aktivnošću mogu biti zadovoljene šetnjama ili igrom u dvorištu. Jazavičari su prilagođeni životu u gradu, u stanu, ali su u duši lovci koji vole prirodu i divljinu.

Jaza je pas osetljivog zdravlja. Zaštitite njegova leđa! Čak 25 procenata ovih pasa ima oboljenje međupršljenskog diska ili diskus herniju. osim toga, mogu da pate od suvog konjuktivitisa, dijabetesa, epilepsije, iščašenja kolena, uvrtanja želuca, zadebljanja kože. Veliki problem jazavičara može da bude i gojaznost.

Životni vek ovih pasa je od 12 do 14 godina.

A sad... vreme je za jednog preslatkog mališana jazu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari